Kaip numesti svorio nejaučiant alkio

Paprasta tiesa: norint atsikratyti riebalų, reikia suvartoti mažiau kalorijų nei išeikvojote energijos. Be abejo, metant svorį, svarbu ne tik kiek valgote, bet ir ką, kad organizmas įsisavintų svarbių medžiagų.
Vaisiai ir daržovės
Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

Tačiau kas bandė sulieknėti, puikiai žino: lengva pasakyti, sunku padaryti. Po alinančios treniruotės kamuoja alkis, ir norisi ne laukinių ryžių su gabalėliu žuvies, o kotletų su bulvėmis.

„Atsikratyti antsvorio padeda baltymų gausi dieta suderinta su fizinio aktyvumo programa. Žinoma, pirmiausia svarbu suprasti, kaip veikia jūsų organizmas, ir kodėl riebalus deginti padeda būtent baltymai“, – sako sveikos gyvensenos ekspertas, bodymind.lt įkūrėjas Laimonas Rubikas.

Anot jo, valgant maistą, kuriame gausu baltymų, organizmas „įkaista“ – kitaip tariant, kūnas sueikvoja daugiau kalorijų tiems baltymams suvartoti.

Vakaruose itin paplitę dėl puikios maistinės sudėties ir amino rūgščių gausos – pilno grūdo rudųjų ryžių baltymai. Juos sveikos gyvensenos žinovai užtikrintai rekomenduoja ne tik alergiškiems ar specifinių mitybos reikalavimų turintiems, bet ir svorį metantiems žmonėms.

Be to, organizmas skaidulose esančius angliavandenius virškina kitaip nei paprastus angliavandenius, tad jų įsisavinama mažiau. Pavyzdžiui, vištienoje daug proteinų, o laukiniai ryžiai yra puikus skaidulų šaltinis. Todėl siekiant deginti riebalus, šių produktų derinys gali būti kur kas geresnis pasirinkimas nei patiekalai, kuriuose yra nedaug proteino ir nedaug skaidulų, net jei kalorijų suskaičiuosite tiek pat.

Tačiau ne visada turime laiko gaminti baltymais praturtintus patiekalus, ypač ryte ar vakare, pavargę po darbų ar treniruotės. Ir pietūs neretai sukelia problemų – dirbant sunku rasti, kur pietauti, kad ne tik užkištumėte skrandį, bet ir nenukryptumėte nuo dietos reikalavimų.

Vienas iš sprendimų – baltymų kokteiliai, itin greit pagaminami, lengvai virškinami ir labai sotūs.

Rekomenduoja metantiems svorį

Visgi į populiarius išrūgų baltymus daugelis žiūri skeptiškai: juose yra laktozės, neretam jie pučia pilvą ir gali turėti kitų trūkumų. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad jie gali paspartinti senėjimą, deja, neretai yra neetiškai gaminami, naudojant heksaną, ir dažnai siūlomi su dirbtiniais saldikliais, skonio priedais bei kitomis nenatūralios kilmės medžiagomis.

Lietuvoje dar naujiena, tačiau Vakaruose itin paplitę dėl puikios maistinės sudėties ir amino rūgščių gausos – pilno grūdo rudųjų ryžių baltymai. Juos sveikos gyvensenos žinovai užtikrintai rekomenduoja ne tik alergiškiems ar specifinių mitybos reikalavimų turintiems, bet ir svorį metantiems žmonėms.

Taip pat skaitykite: Simpsonų horoskopas

Didelė „The New England Journal of Medicine“ publikuota studija, kurios metu stebėti net 1 209 suaugusieji, atskleidė, kad baltymais paremta dieta padeda numesti svorio ir, kas itin svarbu, ilgainiui išlaikyti norimą svorį kur kas efektyviau nei vartojant angliavandenius.

„Trumpai tariant, pusryčius ar pietus pakeitus gardžiu ir maistingu ryžių proteinų kokteiliu, nenutiks taip, kad dar nesulaukę pietų, jau užkandžiausite bendradarbio atneštomis spurgomis“, – baltymų naudą aiškina L. Rubikas.

Taip yra todėl, kad baltymai stimuliuoja cholecistokininą – hormoną, pranešantį jūsų smegenims, kad metas sustoti valgyti, ir sustabdantį grelino, alkio hormono, gamybą. Tai iš dalies paaiškina, kodėl proteinų kokteilis pusryčiams kur kas geriau numalšina alkį nei dribsniai, pienas ir bananas. Tai nustatė „The American Journal of Clinical Nutrition“.

Nauda sveikatai

Baltymai taip pat subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, tad apmalšina skanumynų troškimą, užtikrina, kad jausitės sotūs ir susikaupę, organizmas degins riebalus, be to, sumažės diabeto rizika. Pašalinus cukraus kiekio kraujyje šokčiojimus, žmogus atsikrato būsenos, kai negali susikaupti, popietinio nuovargio, staigių nuotaikos pokyčių ir kitų problemų, kurias sukelia angliavandenių gausus maistas.

„Išsirinkus saugius ir organizmui priimtinus baltymus, dauguma vis tiek nėra tikri, kaip juos įtraukti į kasdienę mitybą“, – teigia L. Rubikas. 

Taip pat skaitykite: Efektyvi 3 dienų ryžių dieta

Anot jo, paprasčiausias būdas – ryžių proteino pagrindo kokteilius pagardinti vitaminų gausiais vaisiais, žalumynais, kokosų pienu, kakava.

Tada, skaičiuojant kalorijas, juos vartoti vietoj vieno ar dviejų patiekalų per dieną, geriausia – per pusryčius. Taip yra todėl, kad pusryčių metu žmonės pripratę suvartoti daugiausia cukraus. Ryžių baltymų kokteilis suteiks daug energijos ir jausitės sotūs.

Jei jūsų mitybą sudaro vien baltymų kokteiliai ir nieko daugiau – tai nebus sveika. Tačiau jei maitinatės taip, kad organizmas gauna daug natūralių skaidulų, mažai cukraus, atsisakėte apdorotų produktų ir praturtinote mitybą daržovėmis, baltymų kokteiliai padės jums pasiekti užsibrėžtų rezultatų, nesikankinant iš alkio ar pragaištingo skanėstų troškimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų