Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip pakeisti miego režimą, kad dieną turėtume dukart daugiau energijos

Vienintelė Lietuvoje sertifikuota miego trenerė Agnė Rudžianskaitė, padedanti skubantiems, užimtiems žmonėms susidėlioti savo dienotvarkę taip, kad jų miegas būtų kokybiškas, ir su miegu susijusias problemas spręsti per gyvenimo būdo pokyčius, dalinasi patarimais, kurie jūsų energijos kiekį dieną gali padidinti du kartus.
Nuovargis
Nuovargis / 123RF.com nuotr.

Pašnekovė prisipažįsta, kad, prieš pradėdama gilintis į miego temą, pati miegui niekada neteikdavo didelės reikšmės, miegodavo gerokai per mažai, bet manė, kad to pakanka, nes fiziškai jaučiasi gerai.

„Kai pakeičiau miego režimą, jau po savaitės patyriau nuostabą nuo patyrimo, ką iš tiesų reiškia jaustis gerai. Visiškai pasikeitė mano nuotaika, atsirado daug daugiau energijos, motyvacijos, atradau, kad vidury dienos nenoriu popiečio miego, nors anksčiau tiesiog nulūždavau sėdėdama ant kėdės. Jei tokios galimybės nebūdavo, tekdavo rinktis papildomą kavos puodelį“, – atviravo Agnė.

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Rudžianskaitė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Rudžianskaitė

Pasak jos, atsirandantis nenumaldomas noras miego vidury dienos ar sėdint neįdomiame susirinkime nėra normalus dalykas. Tai reiškia, kad mes nesame išmiegoję tiek valandų, kiek mums reikia, arba mūsų miego kokybė buvo prasta.

Dažnai sakoma, kad optimali miego trukmė – 8 valandos. Ar tai tiesa?

– Suaugusiam žmogui kasnakt reikia tarp 7 ir 9 valandų. Tokios rekomendacijos todėl, kad miegodami mes pereiname penkias miego fazes, kurios sudaro 90 minučių ciklą. Kad visiškai atsistatytume, per naktį mums reikia 4–6 tokių miego ciklų. Todėl, jeigu miegame per mažai, negalime kokybiškai pailsėti.

Be to, per kiekvieną miego valandą organizme vyksta skirtingi atsistatymo procesai, kuriuos veikia cirkadinis, t. y. natūralus paros ritmas. Vienu metu gaminamas augimo hormonas, kitu metu stiprinama atmintis, išvalomos smegenys, stiprinama imuninė sistema ir t. t. Neskirdami pakankamai laiko miegui, gero rezultato negausime.

Kiekvienam žmogui miego poreikis individualus, vienam reikia septynių valandų, kitam – būtinai devynių. Norėdami suprasti, koks valandų skaičius jums tinkamiausias, bent dvi savaites išbandykite miegojimą tam tikru režimu. Svarbus ne tik vienodas valandų skaičius, bet ir tas pats laikas, kada einate miegoti ir kada keliatės. Jeigu vieną vakarą nueisite miegoti devintą valandą, o kitą – dvyliktą, negalėsite nuspręsti, ar jums užtenka, tarkime, aštuonių valandų miego, nes kiekvieną rytą jausitės vis kitaip.

Pastovus miego grafikas yra vienas esminių dalykų norint gerai pailsėti ir išvengti miego sutrikimų.

Kodėl svarbu eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu?

– Nuoseklus režimas formuoja organizmo įprotį – mes pradedame norėti miego visada tuo pačiu metu, todėl natūraliai greičiau užmiegame, o ryte tuo pačiu metu mums darosi vis lengviau atsikelti, pabundame žvalesni. Todėl pastovus miego grafikas yra vienas esminių dalykų norint gerai pailsėti ir išvengti miego sutrikimų, taip pat ir nemigos. Kadangi miegant vyksta organizmo atsistatymo procesai, jeigu kurią nors naktį tuos etapus praleisime, vėliau kitą naktį jų kompensuoti nepavyks. Kas prarasta, tai jau prarasta.

Ar tikrai sveikiausia eiti miegoti prieš vidurnaktį?

– Tai gana individualu, kiekvienam klientui mes sudarome miego grafiką pagal jo mieguistumo lygį dieną, jo įpročius ir veiklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas