Kaip mėgautis maistu ir jo nepadauginti, pataria mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė:
1. Būtina pasimėgauti maistu per šventes. Mes dažnai tiesiog sukemšame maistą, privalgome ir to, ir ano, net skonio nejausdami. Kad ir kaip keistai tai nuskambėtų, bet prieš Kūčių ar Kalėdų vakarienę reikėtų pavalgyti. Jei visą dieną taupomės, nevalgome, iki vakaro išalkstame ir nepersivalgyti tampa nebeįmanoma. Per pirmas 5–10 min. privalgome už visą dieną. Ir dar kartą pakartojame.
2. Jei kažką valgome, būtina mėgautis kiekvienu kąsneliu. Jei jaučiame, kad tampa nebeskanu (arba iškart buvo neskanu), sustojame ir valgome tai, kas džiugina. Tai, kiek pajuntame skonio, priklauso ne nuo kąsnių dydžio, bet nuo to, kiek ilgai išlaikome maistą burnoje, kiek laiko jį kramtome. Jei iškart ryjame, skonio nepajausime, o ir talijai, skrandžiui bei žarnynui tai kenksminga, sunkiau virškinasi. Be to, gerai kramtant greičiau pajuntamas sotumas.
Nevalgydami pakankamai daržovių apsunkę jaučiasi net ir tie, kurie neturi antsvorio.
3. Būtinai valgykime šviežių daržovių. Žiemą – šakninių, raugintų, kopūstinių. Skrandyje jos užima tam tikrą apimtį ir todėl mažiau suvalgoma kito maisto. Tai pagerins virškinimą ir kitą dieną jausimės geriau, nebūsime apsunkę. Nevalgydami pakankamai daržovių apsunkę jaučiasi net ir tie, kurie neturi antsvorio. Tuomet norisi tik gulėti ir vienintelis atliekamas veiksmas būna distancinio pultelio maigymas. Šios daržovės yra ir vitamino C, ir antiuždegiminių medžiagų, ir maistinių skaidulų šaltinis.
4. Labai tikiuosi, kad visi turi artimųjų, su kuriais gali pasidalyti tais dvylika Kūčių patiekalų. Linkiu pasikviesti žmonių pas save ar pasiprašyti į svečius, būti kartu, o ne valgyti viską vieniems. Tai artimųjų, šeimos šventė, tad daugiau dėmesio turėtume skirti ne maistui, o artimiesiems. Pasidomėkime, kas gero, įspūdingo, džiaugsmingo kiekvienam svečiui praeinančiais metais įvyko, nes kas blogo buvo, žinome ir taip.
5. Kalėdiniams pietums siūlyčiau rinktis vieną pagrindinį patiekalą (žuvies, mėsos ar ko nors kito) ir kelių rūšių daržovių prie jo. Ir stalas bus spalvingas, ir jausimės lengviau. O kalėdinį pyragą ar kitą desertą siūlyčiau valgyti ne prisikirtus pietų, o pavakariams. Atsisėskite, paserviruokite stalą, išsivirkite skanios arbatos ir gražiai ramiai pavalgykite. Jei valgysite torto ar pyrago, būtinai valgykite su desertine šakute, ne šaukšteliu. Visi skonio receptoriai yra ant liežuvio, o dėdami šaukštelį į burną maistu liežuvio net nepriliečiame. Valgant su šakute maistas prilies liežuvį ir iškart pajausime skonį.
Gražių švenčių!