Kaip suaktyvinti medžiagų apykaitą: 4 ekspertų patarimai, kurie iš tikrųjų veikia

Taip, greičiausiai jau girdėjote ne vieną patarimą, kaip suaktyvinti medžiagų apykaitą, tačiau aitrioji paprika ar stiklinė vandens ryte tikrai nepadės to padaryti.
Kaip amžius ir hormonai veikia svorį?
Kaip amžius ir hormonai veikia svorį? / Fotolia nuotr.

Kaip teigia dietologas, mitybos specialistas ir „Mount Sinai Physiolab“ direktorius Dori Aradas, metabolizmas yra labai sudėtingas procesas, įtraukiantis ne vieną svarbų faktorių, rašoma popusugar.co.uk.

Specialistas taip pat aiškina, kad kiekvienas mūsų gimsta su skirtinga medžiagų apykaita, tačiau tai nereiškia, kad negalime to pakeisti – taisyklinga mityba ir fizinis aktyvumas gali užkurti šį sudėtingą kompleksą ir padėti siekti jums figūros tikslų.

Kokie keturi būdai, pasak ekspertų, yra tai, kas daro didžiausią įtaką medžiagų apykaitai?

Darykite daugiau jėgos treniruočių

Vienas iš būdų suaktyvinti metabolizmą – tapti fiziškai aktyviems. Todėl jeigu nuolat sėdite prie kompiuterio darbe, teks keisti savo gyvenimo būdą. Pasak D.Arado, treniruodamiesi ir rinkdamiesi būtent jėgos treniruotes mes sudeginame daugiau kilokalorijų, auginame raumenis, o dėl šios priežasties išeikvojame ir daugiau energijos. Viso to rezultatas – suaktyvėjusi medžiagų apykaita.

Daugiau gerųjų riebalų

Kitas dalykas, į kurį pataria susitelkti specialistas, tai gerieji riebalai. Jis aiškina, kad „valgant daugiau gerųjų riebalų mūsų organizmas ilgiau užtrunka juos suvirškinti, suskaidyti, taip pat sunkiau juos saugoti (užlaikyti organizme)“ ir pateikia tokį pavyzdį. Tarkime, suvalgome avokadą, kuris turi 100 kcal. Kai visa tai patenka į mūsų kraują ir ląsteles, tai jau nebėra 100 kcal, „tai jau 60–70 kcal, nes jūsų kūnas dirbo labai sunkiai, kad suskaidytų riebalus papildomai degindamas kilokalorijas“, – tikina D.Arado.

Daugiau baltymų

Specialistas sako, kad verta įtraukti į mitybą daugiau baltymų, nes jie, panašiai kaip ir riebalai, yra ilgiau virškinami, skaidomi ir sunkiau užlaikomi organizme, be to, ilgam suteikia sotumo jausmą. Daugiausia baltymų yra vištienoje, kiaušiniuose, lašišoje, ankštiniuose produktuose, riešutuose ir kt. Kitaip tariant, tiek gerieji riebalai, tiek baltymai yra tos medžiagos, kurios perdirbimo metu priverčia mūsų kūną dirbti ilgiau ir sunkiau ir taip sudeginti daugiau kilokalorijų.

Mažiau cukraus

Kaip aiškina D.Arado, „skirtingai nei baltymai ar riebalai, kuriems reikalingas didelis energijos kiekis juos suskaidyti, cukrui tos energijos reikia labai mažai“. Kaip pavyzdį jis pateikia 100 kcal turintį bananą. „Beveik visos tos 100 kcal atsidurs jūsų kraujyje ir ląstelėse, o tada gali būti kaupiamos arba sudeginamos. Žmonėms, kurie nėra fiziškai aktyvūs, tos kilokalorijos virsta riebalais“, – teigia specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos