Kaip sumažinti cukraus vartojimą? Viena taisyklių – skaityti etiketes

Perteklinio cukraus vartojimo problemai sprendimo ieškoma jau ne vienerius metus. Sveikatingumo specialistai, mokslininkai vieningai sutinka, kad per didelis cukraus kiekis kenkia žmogaus organizmui, todėl būtina įdėmiai skaityti produktų etiketes ir stengtis vartoti kuo mažiau pridėtinio baltojo cukraus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vaflia su uogomis ir klevų sirupu
Vafliai su uogomis ir klevų sirupu / Vida Press nuotr.

Jame esantys angliavandeniai suteikia energijos, tačiau perteklinis angliavandenių kiekis organizme juos paverčia ne energijos šaltiniu, o riebalais.

Žmogaus organizmas turi gauti tinkamą kiekį visų pagrindinių medžiagų – angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų. Todėl rekomenduojama maistą ir jo porcijas planuoti, atsisakyti greitų užkandžių, vengti perdirbtų maisto produktų ir pusgaminių, idealiu atveju – pusryčius, pietus ir vakarienę patiems gamintis namuose. Viena svarbiausių taisyklių – nepamiršti saiko.

Pakeisti blogus mitybos įpročius gali tapti tikru iššūkiu, ypač pasirinkus gyventi sveikiau. Tačiau gamintojai pastebi džiuginančią tendenciją, kad vartotojai vis atidžiau renkasi maisto produktus, analizuoja jų sudėtį. Taip pat auga pirkėjų sąmoningumas – ieškoma sveikesnių alternatyvų, natūralesnių produktų, stengiamasi vartoti mažiau cukraus, populiarėja begliuteniai gaminiai.

Norintiems sumažinti cukraus vartojimą, patariama rinktis įvairius cukraus pakaitalus: datules, kokosų, klevų, agavų sirupą, medų, natūralų vaisių džemą. Taip pat būtina skaityti etiketes ir parduotuvių lentynose ieškoti produktų, turinčių mažesnį pridėtinio cukraus kiekį, pavyzdžiui, natūralaus graikiško jogurto vietoje įprasto, grūdinės kilmės produktų su sumažintu cukraus kiekiu, šviežių ar džiovintų vaisių, daržovių, riešutų sviesto, kokybiško juodojo šokolado ir kitų vertingų produktų.

Sveikesni gaminiai

Lietuvos gamintojai pastebi perteklinio cukraus vartojimo problemą ir į ją aktyviai reaguoja tobulindami savo gaminius, mažindami juose esančio cukraus kiekį. Pavyzdžiui, parduotuvėse galima išvysti „Viso grūdo ruginę duoną“ („Biržų duona“), kurioje net 60 % mažiau pridėtinio cukraus. Kintantys lietuvių vartojimo įpročiai lėmė, kad duonos įpakavimas yra mažesnis – 320 g. Siekiama, kad gaminį būtų patogu įsigyti gyvenantiems nedideliuose šeimos ūkiuose ir ieškantiems kuo šviežesnio produkto.

Duonos receptūra pakoreguota taip, kad atitiktų sveikesnių maisto produktų ženklo „Rakto skylutė“ reikalavimus.

„Rakto skylutė“
„Rakto skylutė“

Simbolio „Rakto skylutė“ pagrindinis tikslas yra padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus. Juose įdėta mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Lietuvoje šiuo ženklu produktai žymimi nuo 2014 m. ir jau yra puikiai atpažįstami vartotojų.

Viso grūdo miltų gaminiai išsiskiria tuo, kad grūdų perdirbimo metu yra naudojamos visos jų dalys, todėl pilname grūde gausu maistinių skaidulų, vitaminų ir kitų žmogaus organizmui naudingų maistinių medžiagų. Be to, atlikta daugybė tyrimų, įrodžiusių, kad reguliarus ir saikingas viso grūdo duonos vartojimas padeda palaikyti optimalią medžiagų apykaitą, gerina virškinimo sistemos darbą, suteikia energijos, mažina širdies, kraujagyslių ligų riziką. Todėl šį produktą verta išmėginti ir besilaikantiems dietų ar sportuojantiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis