„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kaip šventes sutikti lengviau?

Su nekantrumu laukiate švenčių, tačiau ir vėl bijote patirti virškinimo sutrikimų dėl persivalgymo? Pirmiausia patariame nesibaiminti ir nebūti sau pernelyg griežtiems – per šventes galima ragauti visko, tačiau su saiku ir darant atitinkamas pertraukas, pajudant ir visada išliekant sąmoningiems.
Vaišės namuose
Šventės / 123RF.com nuotr.

Vertėtų pradėti nuo to, kad šventinėmis dienomis jokiais būdais negalima badauti – juk taip tik padidinate vakarinio persivalgymo riziką, o tokie dideli maisto kiekiai per trumpą laiką gali sukelti ne tik nemalonius pojūčius, bet ir priversti ieškoti rimtesnės pagalbos. Tad pateikiame Jums šiek tiek patarimų, kad taip nenutiktų ir šventes sutiktumėte lengviau.

  • „Neiššokite“ iš normalaus savo mitybos režimo

Šventės nėra proga nei badauti, nei persivalgyti. Tiesiog stenkitės maitintis toliau taip dažnai ir tokiais kiekiais, kaip esate įpratę. Jei visą dieną ruošite patiekalus ir nieko nevalgysite, tai beveik galima užtikrinti, kad vakare būsite labai išalkę. Tuomet net nežinosite, nuo ko pradėti, o po pusvalandžio suprasite, kad suvalgėte tiek, jog jau nemaloniai tempia skrandį. Tad dienomis prieš šventes (kai joms ruošiatės) ir šventinėmis dienomis (kai laukiate vakarienės) nepamirškite nei pusryčių, nei pietų, nei sveikų užkandžių. Atrodo visai paprasta, ar ne?

  • Nepamirškite gerti vandens

Vanduo mums labai svarbus, nes tik su jo pagalba vyksta daugybė fiziologinių reakcijų, jame tirpsta maistinės medžiagos ir su juo šalinami visi šalintini toksinai ir medžiagų apykaitos produktai. Tačiau per šventes vanduo dar svarbesnis – ypač jei tai negazuotas mineralinis vanduo. Dažnas tiesiog pamiršta gerti vandenį ir dar blogiau, jei skysčių poreikį mėginama patenkinti alkoholiu. Patariame 15-20 minučių prieš kiekvieną valgį išgerti stiklinę vandens – taip suvalgysite žymiai mažiau, be to, palaikysite normalų skysčių balansą. Rekomenduojame vengti alkoholio, kuris apsunkina virškinimo procesus, priverčia prarasti kontrolę ir įvairiomis prasmėmis kenkia organizmui.

  • Nepamirškite daržovių

Nepamirškite ant šventinio stalo padėti bent kelių rūšių šviežių salotų ir daržovių. Galbūt jau netgi pavyktų gauti šių metų derliaus gėrybių – jose gausu organizmui naudingų vitaminų ir mineralų, yra daug virškinimui svarbių skaidulinių medžiagų. Daržovės padeda užpildyti skrandį naudingu ir nekaloringu maistu ir taip sumažinti bendrą per parą gaunamų kalorijų kiekį. Tad mėgaukitės daržovėmis į valias ir jokiais būdais nepamirškite jų per šventes, kad neatsitiktų taip, jog ant stalo padėtos tik gruzdintos bulvytės, keletas rūšių mišrainių su dideliu kiekiu majonezu ir nėra jokių šviežių daržovių. Be to, labai verta pasistengti, kad būtent daržovės užimtų daugiau nei pusę vietos Jūsų lėkštėje.

  • Valgykite lėtai ir neskubėkite

Tai vienas paprasčiausių, tačiau ir vienas svarbiausių patarimų. Ne paslaptis, kad sotumo jausmas pajuntamas tik vėliau – maždaug per 15-30 minučių nuo valgymo pradžios. Tad pamėginkite per šventes kramtyti lėtai, pasimėgauti maisto tekstūra ir skoniu. Įrodyta, kad virškinimo procesus netiesiogiai pagerinti padeda klasikinė muzika, tad vietoje televizoriaus išmėginkite klasikinės muzikos foną ir jausitės kaip restorane. Neskubėdami ne tik suvalgysite mažiau, bet ir geriau sukramtysite ir seilėmis suvilgysite maistą, tad jį virškinti bus žymiai lengviau. Tad lėtas valgymas ne tik padidina malonumą, bet ir padeda suvalgyti mažiau iki to momento, kol pajuntamas sotumas. Beje, sotumo jausmo reikėtų paisyti – organizmas jį siunčia ne šiaip sau.

  • Rinkitės mažesnes lėkštes

Šį kartą skirkite dėmesį lėkštės išvaizdai, o ne dydžiui. Įrodyta, kad iš mažesnių indų suvalgoma mažiau. Tad stalą padenkite mažesniais indais ir nesistenkite žūt būt užpildyti visos lėkštės maistu. Atkreipkite dėmesį, kad restoranuose paprastai naudojamos didelės lėkštės, tačiau maistas užima labai nedidelę jų dalį – taip siekiama sutelkti dėmesį į maisto išvaizdą, skonį, aromatą, pateikimo būdą ir puošybą. Tad Jums patariame rinktis mažesnius indus ir nesistengti prisikrauti maisto tiek, kad sunkiai tilptų. Nebent tai būtų daržovės!

Turėkite namų vaistinėlėje virškinimo fermentų

Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Virškinimo fermentų gali nepakakti būtent tada, kai persivalgoma, tad dar prieš šventes pasirūpinkite, kad Jūsų namų vaistinėlėje atsirastų skubi pagalba persivalgius. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau