Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaltas ne tik stresas: ar žinote, kodėl vis prabundate vidury nakties?

Jeigu nuolat atsibundate vidury nakties, nenumokite į tai ranka. Miego kokybė ypač svarbi, jeigu norime jaustis tiek fiziškai, tiek psichologiškai sveiki, žvalūs ir turėti jėgų kasdienybėje.
Nemiga
Nemiga / 123RF.com nuotr.

Natūralu, kad pertraukiamas miegas išduoda, jog turite labiau pasirūpinti savimi ir pašalinti tas priežastis, kurios verčia vidury nakties skaičiuoti aveles. Priežastis, dėl kurių prabundama naktį, aptaria starinsider.com.

Patiriate stresą ir nerimą

Šiek tiek streso yra normalu ir net naudinga, tačiau per didelis jo kiekis gali turėti įtakos jūsų miegui. Taip dažniausiai nutinka dėl streso hormono kortizolio išsiskyrimo, dėl kurio išliekame pernelyg budrūs.

Štai pabudus, natūraliai išsiskiria kortizolis, kuris iš tiesų padeda tapti žvalesniems. Tačiau kai reikia eiti miegoti, tai visiškai nepadeda! Ką galite padaryti? Ieškokite būdų, kaip atsipalaiduoti ir įveikti įtampą.

Bakterijos žarnyne

Virškinamojo trakto mikrobiomo disbalansas iš tikrųjų gali sutrikdyti jūsų miegą. Paprastai tai susiję su kortizolio pertekliumi, kuris gali paveikti gerąsias žarnyno bakterijas.

Dėl nesubalansuoto mikrobiomo triptofanas (aminorūgštis) sunkiai skaidomas į serotoniną (neurotransmiterį), o tai gali turėti įtakos jūsų miegui.

Kaip rašoma starinsider.com, tokiu atveju probiotikų vartojimas gali padėti pagerinti virškinamojo trakto mikrobiomą, taigi ir miego kokybę.

123RF.com nuotr./Žarnynas
123RF.com nuotr./Žarnynas

Gali būti kaltas cukraus kiekis kraujyje

Per dieną cukraus kiekis kraujyje šiek tiek svyruoja, bet jei jis labai sumažėja einant miegoti, tai gali turėti įtakos jūsų miegui.

Mažą gliukozės kiekį miego metu gali lemti įvairūs veiksniai, įskaitant mitybą. Dėl mažo cukraus kiekio kraujyje jūsų antinksčiai išskiria kortizolį ir dėl to sutrinka jūsų miego kokybė.

Subalansuota mityba gali padėti išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Lengvas užkandis prieš miegą, kuriame yra baltymų ir riebalų, pavyzdžiui, riešutai, taip pat gali padėti.

Vartojate alkoholį ir rūkote

Alkoholis, ypač išgertas likus keturioms valandoms iki miego, gali sutrikdyti miegą.

Nikotinas, nepriklausomai nuo jo vartojimo būdo, taip pat gali priversti jus pabusti vidury nakties. Taip yra todėl, kad nikotinas stimuliuoja, o tai visiškai nesiderina su ramiu ir saldžiu miegu.

Kofeinas

Daugelis mūsų mėgsta kavą ir kitus kofeino turinčius gėrimus, pavyzdžiui, arbatą. Tačiau kofeinas yra stimuliuojanti medžiaga, kurios reikėtų vengti likus bent šešioms valandoms iki miego.

Maistinių medžiagų trūkumas

Jūsų organizmui gali reikėti maistinių medžiagų, kurių jam trūksta, pavyzdžiui, vitamino D. Šis vitaminas yra labai svarbus miegą reguliuojančio hormono melatonino gamybai.

Magnis yra dar viena maistinė medžiaga, kuri gali padėti ramiai miegoti. Jis atsakingas už daugelį procesų, įskaitant tam tikro neurotransmiterio, padedančio organizmui atsipalaiduoti, kiekio didinimą.

Dėl to gali būti kalti jūsų hormonai

Hormonų pusiausvyros sutrikimas gali jus pažadinti vidury nakties. Pavyzdžiui, moterims menopauzės metu gali pasireikšti hormonų svyravimai, kurie turi įtakos miegui.

123RF.com nuotr./Kavos puodelis
123RF.com nuotr./Kavos puodelis

Galbūt kenčiate nuo miego apnėjos

Dėl šios ligos miego metu trumpam nustojate kvėpuoti, o pauzės gali trukti iki 30 sekundžių. Dėl miego apnėjos naktį galite daugiau judėti ir dėl to pabusti.

Miego apnėja ne tik vargina ir trikdo miegą, bet ir yra susijusi su įvairiomis ligomis, įskaitant širdies ir kraujagyslių problemas.

Jūsų kepenų veikla gali būti sutrikusi

Kepenų funkcijos sutrikimai gali turėti didelės įtakos jūsų miegui. Jūsų kepenys yra atsakingos už melatonino, kuris yra labai svarbus miego ir budrumo ciklui, metabolizavimą.

Kreipkitės į gydytoją, jei turite kitų simptomų, tokių kaip odos niežulys, apetito praradimas ar jautrumas kepenų srityje. Kepenų būklės nereikėtų ignoruoti.

Dėl nemigos gali būti kalta skydliaukė

Kai skydliaukė yra pernelyg aktyvi ir gamina didelį kiekį hormonų (tai dar vadinama hipertiroidizmu), galite jaustis neramūs ir irzlūs, todėl naktimis galite nemiegoti.

Nors priešinga liga – hipotirozė – taip pat gali turėti neigiamos įtakos miegui. Nepakankamai aktyvi skydliaukė gali sukelti raumenų ir sąnarių skausmus, galite tapti jautresni nerimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas