Kombuča yra vienas populiariausių mažai alkoholio turinčių gėrimų pasaulyje, o jos patrauklumą lemia tai, kad ji gali aprūpinti žarnyną probiotikais.
Fermentuotoje kombučos arbatoje yra mielių ir sveikatai palankių žarnyno bakterijų, pavyzdžiui, pieno rūgšties mikrobų, kurie, kaip rodo tyrimai su graužikais, pagerina riebalų perdirbimą.
Tačiau iki šiol nežinoma, ar kombuča gali suteikti pakankamai mikrofloros, kad reikšmingai pakeistų žmogaus mikrobiomo sudėtį.
Atlikus naują apvaliųjų kirmėlių tyrimą, rasta įrodymų, kad su kombučos arbata susiję mikrobai gali tvirtai kolonizuoti gyvūnų žarnyną.
Pasak Šiaurės Karolinos Čapel Hillo universiteto mokslininkų, sliekų, kurie buvo maitinami šiais mikrobais vietoj kitos dietos, riebalų apykaita buvo „pertvarkyta“, rašo „Science Alert“.
Atlikus tolesnę kirmėlių genetikos analizę, paaiškėjo, kad šis poveikis atsirado dėl to, kad padidėjo kirmėlių žarnyne gaminamų riebalų kiekį mažinančių baltymų kiekis.
Mokslininkai teigia, kad toks poveikis atspindi badavimo naudą žmonėms.
„Šis tyrimas yra labai svarbus pagrindas, siekiant išsiaiškinti molekulinius mechanizmus, kurie gali būti tariamos kombučos arbatos naudos sveikatai pagrindas“, – teigia molekulinės biologijos magistrantė Rachel DuMez-Kornegay, vadovavusi komandai, atlikusiai minėtą tyrimą.
Pastaraisiais metais sparčiai populiarėja probiotikai, kurių sudėtyje yra gyvų bakterijų, ir prebiotikai – papildai, kurie „maitina“ žarnyno mikrobiomą.
Tačiau žarnyno paslapčių vis dar gausu. Mokslininkam dar reikia išsiaiškinti, kaip mikrobai patenka į žarnyną, kas keičia mikrobiomo sudėtį ir kaip ją galima valdyti. Nors kai kurie tyrimai rodo, kad probiotikai gali pagerinti imuninę sveikatą ar virškinamojo trakto sutrikimus, kol kas atliktų tyrimų rezultatai nevienareikšmiai.
Keletas nedidelės apimties tyrimų rodo, kad kombuča gali būti naudinga vakarietiškos dietos besilaikančių žmonių žarnyno sveikatai. Tačiau svarbu suprasti, jog kol kas šie tyrimai atlikti tik su gyvūnais, ne žmonėmis.
Be to, svarbu paminėti, jog ne visi kombučos gėrimai gaminami vienodai. Jie būna įvairių formų, su skirtingos sudėties mikrobų užkandžiais. Jei gėrimas nelaikomas tinkamoje temperatūroje, žarnynui naudingi mikroorganizmai gali lengvai žūti dar prieš gėrimą suvartojant.
Iki šiol atlikta labai mažai klinikinių tyrimų su žmonėmis, tiriant kombučos poveikį jų žarnynui.
2023 m. vykusiame bandomajame tyrime dalyvavo keliolika dalyvių. Tyrimo metu nustatyta, kad vartojant kombučą ir angliavandenių turtingą maistą kartu po keturių savaičių tiriamiesiems sumažėjo gliukozės kiekis kraujyje nevalgius.
Šios išvados leidžia daryti prielaidą, kad kombuča gali turėti antidiabetinį poveikį. Visgi, patvirtinti tai dar reikia didesnės apimties tyrimais.
Kitas tyrimas parodė, jog vartojant daug fermentuotų maisto produktų, įskaitant kombučą, gali padidėti mikrobiomo įvairovė ir sumažėti uždegimo žymenys.