Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanapės pacientams padeda lengviau pakelti skausmą

Oksfordo universiteto tyrimas rodo, kad kanapės padeda lengviau toleruoti skausmą, nors jo iš tiesų nesumažina, skelbia naujienų tarnyba BBC.
Kanapės
Kanapės / Policijos nuotr.

Smegenų veiklos nuotraukos parodė, kad kanapėse esanti psichoaktyvi medžiaga slopina už emocijas atsakingas smegenų sritis. Tačiau juntamo skausmo lygmuo labai skirtingas, teigia tyrimą atlikę atstovai. 

Mokslininkų atliktas tyrimas aprašomas žurnale „Pain“ („Skausmas“). Oksfordo mokslininkai ištyrė 12 sveikų vyrų. Jiems buvo duota arba 15 mg tabletė THK (delta-9-tetrahydrokanabinolis), sukelianti apsvaigimą, arba tariama tabletė, vadinamasis, placebas, kuris dažnai naudojamas atliekant vaistų poveikio tyrimus. 

Savanoriams taip pat atliktas kitas eksperimentas – jiems į koją trintas skaumą sukeliantis kremas. Vieniems įtrintas apgaulingas kremas, pagamintas iš grietinėlės, arba iš tiesų skausmą provokuojantis kremas, kurio sudėtyje yra čili pipirų, sukeliančių deginantį skausmą. 

Kiekvienam dalyviui buvo atlikti keturi magnetinio rezonanso tyrimai, kurie parodė, kaip mažėjantis skausmo suvokimas atsispindi smegenų veikloje. 

Studijos vadovas Michaelas Lee pasakojo, jog tyrimu nustatyta, kad žmonės, vartoję THK tabeletę, nepastebėjo, kad skausmas būtų sumažėjęs, tačiau tolerancija skausmui padidėjo. 

Magnetinio rezonanso tyrimai parodė sumažėjusį pagrindiių sričių smegenų aktyvumą, o tai įtakojo mažesnį skausmo poveikį. 

Tyrimo vadovo M.Lee teigimu, šio tyrimo išvados suteikia prielaidas prognozuojant, kokiems pacientams malšinant skausmą kanapės galėtų padėti labiausiai. Pasak M.Lee, ateityje bus galima prognozuoti, kaip kanapės veikia tam tikrą pacientą, tačiau būtina atlikti daugiau tyrimų, kuriuose dalyvautų lėtinį skausmą ilgą laiką patiriantys pacientai. 

„Kanapės veikia ne taip kaip įprastiniai skausmo medicinos vaistai. Kai kuriuos jie veikia labai stipriai, kai kurių visiškai neveikia ar veikia menkai“, – teigia M.Lee. 

Tuo metu Glasgovo universiteto docentas teigia, kad šis tyrimas patvirtino tai, kas jau buvo žinoma.

„Atkreipiamas dėmesys, kad kanapės gali būti skausmo sumažinimo, o ne skausmą malšinanti priemonė, tačiau tokį pat poveikį sukeltų ir opiatai“, – teigė M.Serpellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito