Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kankina nemiga?

Nemiga tampa šiuolaikinio gyvenimo norma, bet tai nereiškia, kad yra normalu. Mes turėtume miegoti trečdalį gyvenimo – ir nuo to priklauso likusių dviejų trečdalių gyvenimo kokybė. Kokie požymiai rodo, kad jūsų miego ritmas sutrikęs?
Kaip atsikratyti nemigos?
Kaip atsikratyti nemigos? / Fotolia nuotr.

Sutrikusio miego požymiai

Miego reikšmė žmogaus organizmui, nervų sistemos veiklai ir protiniam

darbui yra gyvybiškai svarbi. Yra išskiriamos dvi miego fazės, tarp kurių pakaitomis organizmas ilsisi: gilaus ir greito miego fazės.

Jei nepavyksta pasiekti normalaus šių fazių balanso, tuomet mus kankina nemiga. Nemiga yra svarbiausias miego sutrikimas, trikdantis tiek fizinę, tiek emocinę žmogaus sveikatą. Jei per bent tris dienas negalite išmiegoti po 8 valandas, einate miegoti vidurnaktį ir vėliau, dirbate pamaininį darbą ar dažnai prabundate naktį – jūsų miego ritmas sutrikęs. Neramus, nepakankamas miegas gali būti ir streso, ligos, problemų šeimoje požymis. Naktį nuolat nubundantis žmogus dieną jaučiasi mieguistas, jam sunku susikaupti, dirbti įprastą darbą.

Kaip teigia vienos iš vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistinių vedėjas Petras Vaitiekūnas, dažniausiai dėl miego sutrikimų kreipiasi pagyvenę žmonės ir klientai dažniausiai skundžiasi negalėjimu užmigti, šiek tiek retesnis nusiskundimas – trumpalaikis, neramus miegas, košmariški sapnai.

„Vyresniame amžiuje miego sutrikimus nulemia gretutinės ligos ar pasikeitęs hormonų balansas. Jaunesnių žmonių miego kokybei didelę įtaką turi stresas darbe, per didelis mokymosi krūvis, patirti emociniai smūgiai. Pagerinti miegą taip pat siekia žmonės dirbantys pamaininį darbą, keliaujantys į tolimas šalis, daug klausimų sulaukiama ir iš mažamečius vaikus turinčių tėvų“, – dėsto specialistas.

Širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas, nutukimas – tai ligos, susijusios su lėtine nemiga. Tokios ligos kaip anoreksija ir bulimija labai blogina miego kokybę. Jei jums tinka bent vienas iš minėtų požymių – vadinasi, reikalinga pirmiausia sureguliuoti miego ritmą: miegoti žmogui būtina bent po 7 valandas per naktį.

Tie, kas greitai užmiega, taip pat neturėtų apsidžiaugti. Jeigu užmiegate greičiau nei per penkias minutes, tai reiškia, kad jums trūksta miego. Idealus užmigimo laikotarpis – nuo 10 iki 15 minučių. Tai reiškia, kad esate pakankamai pavargę, tačiau per dieną buvote budrus.

Ką daryti?

Bendrovės nuotr./Petras Vaitiekūnas
Bendrovės nuotr./Petras Vaitiekūnas

Pasak „Eurovaistinės“ vaistininko P.Vaitiekūno, kadangi miego sutrikimai stipriai kenkia gyvenimo kokybei, dauguma klientų iš karto pageidautų stiprių cheminių preparatų, tačiau specialistai rekomenduoja pradėti nuo silpnesnių preparatų.

„Vis dėlto vaistininkai visuomet skatina išbandyti silpnesnius vaistažolinius maisto papildus ar arbatas, į kurių sudėtį įeina sukatžolė, valerijonas ar melisa. Antrieji pagal populiarumą – maisto papildai su miego hormonu melatoninu ir B grupės vitaminais, būtinais normaliai nervų sistemos veiklai palaikyti“, – sako P.Vaitiekūnas.

Už miego kokybę atsakingas melatoninas – hormonas, kurį gamina mūsų smegenų liaukos. Jis dar vadinamas miego hormonu. Melatoninas padeda mažinti laiko, reikalingo norint užmigti, trukmę. Melatoninas padeda atgauti jėgas, gina organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda apsaugoti nuo radiacijos, pesticidų, herbicidų, kovoja su stresu, didina džiaugsmo pojūtį. Natūraliai melatoninas gaminamas miego metu. Kuo vėliau žmogus eina miegoti, tuo mažiau jame natūraliai pagaminama šio hormono.

Jei jūsų miego ritmas sutrikęs ir jūs norite padėti organizmui užmigti giliu ir stipriu miegu, o pats gyventi žvalų gyvenimą, tuomet tai gali vartoti produktus, kurie stimuliuoja melatonino gamybą. Tai bananai, vyšnios, trešnės, pienas. Vyšnios gali padėti organizmui gaminti melatoniną. Vadinasi, stiklinė vyšnių sulčių arba sauja šviežių ar džiovintų vyšnių prieš miegą bus geriausi migdomieji. Vaikams prieš miegą galit duoti ir stiklinę pieno – tai padės jie kietai ir kokybiškai išsimiegoti.

Organizmui galite padėti ne tik per preparatus ir mitybą, tačiau ir subalansuodami ritmą. Norint išvengti nemigos, rekomenduojama gulti ir keltis tuo pačiu metu. Valandą prieš miegą paskirkite atsipalaidavimui – vietoje televizoriaus rinkitės knygą ar šiltą vonią. O jei negalite prieš miegą pasilepinti šiltoje vonioje, galite išmėginti seną kinų metodą – dvidešimt minučių prieš miegą pamirkyti kojas šiltame vandenyje. Labai naudinga prieš miegą pasivaikščioti gryname ore. Prieš einant miegoti nevalgykite dvi valandas, taip pat negerkite skysčių.

Savo miego kokybę galite rūpintis jau dieną, jei tam yra sąlygų. Vos 20 min. pietų miegas yra naudingas širdies veiklai, gali padidinti darbingumą, žvalumą.

Peržiūrėti turinį naujame langeGeros savijautos gidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito