Mokyklą baigiau prieš beveik porą šimtų mėnesių, bet tik dabar pagaliau ryžausi atkartoti nepamirštamą mokyklos valgyklos plovą. Plovą gaminau tikrai ne iš akies. Padariusi apklausą sužinojau visas šio plovo subtilybes ir gaminau viską nuoširdžiai pagal receptą.
Keletas aspektų, kuriuos sužinojau iš grupės narių:
- Ryžiai būtinai turi būti pigiausi. Neperplauti. Pervirti. Pirkau pačius pigiausius, kokius radau.
- Mėsa taip pat privalo būti pigiausia. Tačiau, pasak kai kurių skaitytojų, autentiškiau naudoti „nuo mėsos nupjautus likučius, nes mėsa keliauja namo su virėjomis“. Ant mėsos, beje, būtinai turi būti kažkiek lašinio. Tam pritarė dauguma skaitytojų.
Reziumė: šiam patiekalui idealiausiai tinka bet kokia paskutinės kategorijos kiauliena arba vakarykštis kiaulienos guliašas, nuplautas po čiaupu. Aš rekomenduoju naudoti šią mėsą: kiaulės pažandė, kiaulės paslėpsniai, kiaulienos sprandinė, kiaulienos mentė. Man pačiai pavyko gauti tik šaldytos kiaulienos nugarinės, turinčios šiek tiek lašinių. Prabangu, bet pigiau ir prasčiau neradau. - Kečupas – ne mažiau svarbus šiame patiekale nei ryžiai ar mėsa. Be abejo, renkamės pigiausią.
Jums reikės:
- 250 g kubeliais supjaustytos kiaulienos;
- 400 g ryžių;
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno;
- 3 sutarkuotų morkų;
- 2 skiltelių česnako;
- druskos;
- pipirų;
- 3–4 šaukštų kečupo;
- šaukšto aliejaus.
Gaminimas:
- Įkaitinkite puodą su šaukštu aliejaus. Į puodą sudėkite mėsą, morkas, svogūną bei česnaką. Kepkite, kol šiek tiek paauksuos.
- Užpilkite puodą dosniu puodu vandens. Mūsų tikslas – pervirę ryžiai, todėl vandens netaupykite. Vis tiek kada nors išgaruos.
- Į puodą sudėkite ryžius ir virkite apie pusvalandį (arba kol išgaruos vanduo) kartais pamaišydami.
- Paskutinis akcentas – įdėkite kečupo ir viską sumaišykite.
Skanaus! Man, beje, tikrai buvo skanu. Rekomenduoju pirmą dieną išvalgyti visą mėsą kartu su plovu, o kitą – likučius naudoti kaip garnyrą prie kažko naujo arba pakepinti juos keptuvėje ir patiekti kartu su keptu kiaušiniu.