Lietuvos šašlykinėse mane visada labiau nei šašlykas domino šašlykinėms būdinga gruziniška sriuba – charčio. Ji atrodė tokia ypatinga, ryški ir skaniai riebi, kad man atrodė, jog be gruzino meilės ir rankų jos nepagaminsi.
Po šimto metų vis dėlto ryžausi ją pagaminti – visiškai nieko sudėtingo, tik reikia turėti teisingus prieskonius.
Jums reikės:
- 1 kg stambiai supjaustytos, troškiniams ir sriuboms skirtos, jautienos;
- 3 šaukštų aliejaus kepimui;
- 1 smulkiai supjaustyto svogūno;
- 1 smulkiai supjaustyto saliero stiebo;
- 1,5 litro jautienos sultinio;
- 1 indelio konservuotų, smulkintų pomidorų;
- 2 lauro lapų;
- 1 šaukštelio kalendros sėklų prieskonių (galite taip pat naudoti kalendros stiebus – dosniai, jei mėgstate);
- 1 šaukštelio rūkytos paprikos;
- 2 česnakų skiltelių (be abejo, pati naudojau visą galvą);
- 150 g nevirtų ryžių;
- vienos nedidelės citrinos sulčių (kai naudojau didelę, išėjo kiek per rūgštu, tad nepersistenkite);
- žalumynų patiekimui (man patinka daug kalendros ir krapų, bet galite rinktis ir petražoles).
Gaminimas:
- Ketaus (špižiniame) puode kartu su aliejumi apkepkite jautieną, kol paruduos. Apkepinę išimkite mėsą iš puodo.
- Tame pačiame puode apie 5 minutes pakepinkite svogūną, salierą ir česnaką.
- Ten pat sudėkite pomidorus, sultinį, prieskonius ir apkepintą jautieną. Virkite viską žemoje temperatūroje apie dvi valandas.
- Sudėkite ryžius, įpilkite citrinos sultis ir viską kartu virkite dar 20 minučių.
- Sudėkite žalumynus ir viską dar kelias minutes pavirkite.
- Patiekite su dar daugiau žalumynų, nes jų niekada nebus per daug! Taip pat puikiai tinka su šviežia turkiška duona.