Aš šiuo metu išgyvenu nemirštančios gruzdinimo aliejuje klasikos etapą. Praėjusią savaitę gaminau čeburekus, o šįkart siūlau išbandyti kai ką unikalesnio, mažiau nusibodusio ir labai labai panevėžietiško – garsiuosius Čičinsko kepsnius.
Čičinsko kepsniai – tai bulvių tešla su mėsos įdaru. Kai kurie naudoja ir dešreles, bet faršo įdaras yra tikroji autentika. Galima naudoti jautieną, kiaulieną ar jų mišinį. Aš rekomenduoju išbandyti jautienos faršą (jei dar rastumėt brandinto...) su šalto rūkymo kiaulienos šonine.
Čičinsko kepsniai su aštriais svogūnais
Jums reikės:
- 5 virtų bulvių;
- 300 g jautienos faršo (ar kokį rasite šaldytuve);
- 75 g šalto rūkymo šoninės (supjaustytos kubeliais);
- 0,5 smulkiai pjaustyto svogūno;
- kiaušinio;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
- šaukštelio česnakų miltelių;
- šaukšto bulvių krakmolo;
- miltų (nenurodau kiekio, nes jų reikės ir tešlai, ir kočiojimui, tai turėkite viskam);
- aliejaus kepimui.
Svogūnams:
- 0,5 smulkiai pjaustyto svogūno;
- smulkiai pjaustytų aitriųjų paprikų;
- šaukštelio cukraus;
- šaukštelio druskos;
- 1 žaliosios citrinos sulčių.
Gaminimas:
- Nuskutame ir išverdame bulves. Jas sutriname, įberiame į masę bulvių krakmolą ir išmaišome. Mano tešla gavosi skystoka, tad į ją įbėriau miltų pagal poreikį.
- Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą. Supjaustome ją ilgomis, bet gana siauromis (apie 3 cm), juostelėmis.
- Paruošiame mėsos įdarą. Sumaišome faršą su šonine, druska, pipirais, česnakų milteliais, paprikos milteliais, smulkiai pjaustytu svogūnu ir kiaušiniu. Suformuojame plonas dešreles.
- Dešreles apvyniojame tešlos juostelėmis ir kepame įkaitintame aliejuje iki lengvo rudumo. Aliejaus reikia tiek, kad kepsniai būtų apsemti iki pusės.
- Rekomenduoju Čičinsko kepsnius patiekti su aštriais svogūnais: sumaišykite, svogūnus, aitriąsias paprikas, cukrų, druską ir žaliųjų citrinų sultis. Toks pagardas labai tiks ir ant kitų mėsos patiekalų ar kiaušinienės.