Yra toks prancūziškas bulvių ruošimo metodas – „au gratin“. Aš esu didelė griežinėliais pjaustytų bulvių mylėtoja ir kartais mėgstu tokias pasigaminti. Vienas iš būdų yra tokias bulves išmaudyti bešamelio ir sūrio vonioje ir mesti į orkaitę. Tačiau man kalorijų ir riebalų niekuomet negana, todėl aš padažo pasidariau trigubai ir dar pridėjau saliamio. Pripažinsiu – tą naktį sapnavau košmarus. Bet buvo verta.
Pripažinsiu – tą naktį sapnavau košmarus. Bet buvo verta.
Lyrinis nukrypimas. Kažkodėl prisiminiau tuos laikus, kai mano vyras gyveno kitame mieste, o aš namie likusi viena su šuniu vis tiek mėgdavau kepti cielą vištą, o ne kokią ten vištos šlaunelę. Nei aš valgysiu tiek, nei ką. Žinau, kad šuo tikrai padės. Dar žinau, kad vištą kepu tik dėl traškios ir sūrios skūros.
Long story short, vieną vakarą mano vakarienė buvo tokia: tiesiog suvalgiau odą nuo visos vištos, o visą likusią baltą mėsą (po nukaulinimo) atidaviau savo mielai Cookie.
„Au gratin“ bulvės pagal Eveliną
Jums reikės:
- 6–8 bulvių, supjaustytų plonais griežinėliais (jei tingime, bulvių neskutame);
- 50 gramų sviesto;
- 50 gramų miltų;
- 500 ml pieno;
- 250 gramų tarkuoto sūrio (čederio ar panašaus);
- 1 patinkančiu būdu supjaustyto svogūno;
- griežinėliais pjaustyto saliamio, kitos dešros arba šoninės;
- druskos.
Eiga:
- Gaminame bešamelį. Pakaitiname sviestą, sumaišome jį su miltais, įpilame šilto pieniuko. Kaitiname, kol užvirs, ir paverdame dar kelias minutes. Aš tai nuolat maišau jį. Geras jausmas – joga. Pasūdome.
- Į bešamelį sudedame tarkuotą sūrį. Vėl gerai išmaišome, kol išeis sūrio padažas. Paragaujam. Gėris ar ne? Beragaudami visko nesuėdam.
- Dideliame inde bulves, svogūnus ir dešrą sumaišome su sūrio padažu.
- Perkeliame šią kalorijų bombą į kepimo indą. Uždengę kepame apie valandą 150 laipsnių karštyje. Atidengę pakepame dar 30–40 minučių (su vėjeliu gali būti ir mažiau – stebime vaizdą ir siekiame rudai auksinės spalvos).
Saldžių sapnų!