„Karantino kuchnia“: kaip pagaminti tikrą ir gardų vištienos sultinį

Be proto dažnai verdu įvairiausius sultinius. Sultinys – puikus pagrindas įvairiems patiekalams, bet savuosius sultinius taip dievinu, kad išgeriu juos niekad taip ir nepanaudodama kokiame daugiaryžyje.
Karantino kuchnia
Karantino kuchnia / Asmeninio albumo nuotr.

Sultinys sultiniui – nelygus, todėl šiuo receptu norėjau pasidalinti su tais, kas ilgisi turtingo skonio sultinio ne iš kubelio. Ir su tais, kas nebijo užtrukti ne vieną valandą.

Kodėl kai kurie sultiniai taip skaniai sušildo, kuomet kitų skonis labiau primena vandenį nei vištieną? Vandeningas sultinys man visada primena „natūralų vištienos sultinį“, kokį ne kartą teko ragauti Lietuvos kibininėse. Tikiu, kad gaminot ne iš kubelio, o iš paukščio, bet turbūt viena vargšė vištukė mums „iškepė“ kokį tūkstantį porcijų sultinių. Lietuvių kalboje daržovių ar mėsos viralus-arbatėles mes vadiname sultiniu, kas kartais mane klaidina.

Kaip jau minėjau, sultinys nelygu sultiniui. Todėl, pavyzdžiui, anglų kalboje yra net trys skirtingos sultinių rūšys: broth, stock ir bone broth. Visi jie gaminami skirtingai, o jų gamyba užtrunka nuo valandos iki paros.

Mano nuomone, vištienai puikiausiai tinka „stock“ sultinio gamybos metodika. Tokio sultinio gamyba užims apie 5 valandas. Toks sultinys bus pakankamai ryškaus skonio, todėl tinkamas ne tik kibinams burnoje praskalauti.

Jums reikės:

  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • 1 kg kaulingos vištienos mėsos (pvz., sparnelių) ar vištienos rinkinio sultiniui;
  • 2 stambiai supjaustytų svogūnų (nulupti nebūtina);
  • 1 stambiai supjaustytos morkos;
  • kelių česnako skiltelių;
  • 2 saliero stiebų;
  • prieskoniažolių kotelių (naudojau petražolių ir krapų);
  • 1 lauro lapo;
  • 2,5 l vandens;
  • kelių pipirų žirnelių;
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas:

  • Pirmiausia alyvuogių aliejuje apkepsime vištą. Kepame vidutinėje kaitroje, kol gražiai apskrus.
  • Kartu su višta kelias minutes pakepinkime svogūnus ir česnakus. Padidinkime kaitrą iki maksimumo, sudėkime likusius ingredientus ir viską užpilkime šaltu vandeniu.
  • Kai vanduo užvirs, sumažinkime ugnį iki mažiausios.
  • Sultinį verdame 4–6 valandas. Jei reikia, pašaliname susidariusias putas.
  • Beje, jei norite mažesnio kiekio intensyvesnio skonio sultinio (toks užims mažiau vietos, todėl patiks jūsų šaldikliui bei bus tinkamesnis padažams), paskutinę virimo valandą padidinkite kaitrą iki maksimumo ir virkite sultinį be dangčio.
  • Išimkite vištieną, nukaulinkite ją ir atidėkite vėlesniam sunaudojimui kokiame nors kitame patiekale. Lietiniams, takams ar net į kiaušinienę.
  • Sultiniui atvėsus, padėkite jį į šaldytuvą. Po kelių valandų riebalai sustings ir galėsite jais atsikratyti. Šaldytuve jūsų sultinys galios apie savaitę; šaldiklyje – iki kelių mėnesių.

Patarimas: tokį patį sultinį galite pasigaminti ir iš keptos vištos likučių, todėl niekad jų neišmeskite! Jei sultinį gaminate iš vištienos likučių, praleiskite pirmąjį šio recepto žingsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis