Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Karantino kuchnia“. Nesakykite italams, bet lazanija su silke – tikras atradimas

Į Italiją nuvykti negalime, o mūsų lietuviškuose prekybcentriuose teliko tik silkė, todėl šiandien siūlau suvienyti abiejų tautų kulinariją neregėtoje lazanijos ir silkės santuokoje.
Lazanija su silke
Lazanija su silke / 15min nuotr.

Taip, taip, perskaitėte teisingai. Bet nebijokit – išbandyta ir tikrai skanu. Tik italams nieko nesakykit, nes gali supykti. O gal ir apsivemti. O lietuviams bus atradimas!

Jums reikės:

  • lazanijos lakštinių (nežinau kiek – teks pirkti pakelį ir žiūrėti, kiek susinaudoja pagal turimą indą; aš sunaudojau šešis);
  • fermentinio sūrio (apie 150 gr.);
  • nedidelio kietojo sūrio gabaliuko;
  • 2 vnt. silkės pomidorų padaže (pirktos arba namie gamintos, žr. žemiau)
Evelinos Stundžienės nuotr. /„Karantino kuchnia“: lazanija, įdaryta silke
Evelinos Stundžienės nuotr. /„Karantino kuchnia“: lazanija, įdaryta silke

Bešameliui:

  • 500 ml riebaus pieno (dabar tikrai ne metas skaičiuoti kalorijas);
  • 50 g sviesto;
  • 50 g miltų;
  • lauro lapo;
  • gvazdikėlių;
  • svogūno, jei norite daugiau skonio.

Pirmiausiai pasidarome bešamelį

Jį daryti teoriškai turėtų mokėt visi, nors kartą buvę virtuvėj. Praktiškai kažkodėl nemoka beveik niekas. Todėl taip:

  1. Užkaitiname pieną iki virimo. Labai atidžiai prižiūrime, nes tarp verdančio pieno puode ir verdančio pieno visoje virtuvėje yra maždaug pusantros sekundės. Išjungiam kaitrą.
  2. Jei naudojame prieskonius, sudedame juos, uždengiame puodą ir paliekame 20 minučių, kad prisigertų skonio;
  3. Kitam prikaistuvy (arba rundeliuke, jei taip labiau patinka) ištirpinam sviestą. Sudedam miltus ir maišom, kol išeina vientisa pasta. Man patinka tai daryti mediniu šaukštu. Beje, ta pasta vadinama roux [rū]. Štai, šiandien jau šį tą išmokote. Pastą pakepinam dar porą minučių;
  4. Perkošiame pieną arba išgraibome prieskonius kiaurasamčiu. Jį po truputį pilam į roux [rū], nuolat maišome, kol pavyksta gražus, švelnus padažėlis. Jį nuolatos maišydami pakaitiname dar 5–10 minučių, kol sutirštėja.
  5. Paskaniname druska ir pipirais. Tinka ir muskato riešutas, bet gal kitam kartui.

Metas lazanijai

Jei silkę jau nusipirkot padaže, šitą galit praleist. Jei turit silkę ir skardinę pomidorų, darom taip:

  1. Pakepiname svogūną, česnaką, galima dar kokių prieskonių įdėti;
  2. Ant viršaus suverčiame pomidorus. Sumaišome, pakaitiname. Dedame į blenderį ir pasigaminame košę;
  3. Pomidorų masę sumaišome su silke.

Sluoksniuojame:

  1. Silkė su pomidorais;
  2. Bešamelis;
  3. Fermentinis sūris;
  4. Lakštiniai;
  5. Kartojam, kol baigiasi ingredientai;
  6. Paskutinis sluoksnis – bešamelis;
  7. Pabarstom kietuoju sūriu.

Pastaba: lakštų iš anksto neapverdame, nes drėgname padaže jie ir taip išvirs. Indą uždengiame folija ir kepame orkaitėje ant 180–190 laipsnių kempenkias minutes. Tada atidengiame foliją ir kepame dar 15 minučių. Done.

P.S. Evelinos ir karantino kuchnios tikrai nesistengia būti jokiomis autentiškomis kuchniomis. Čia gaminama savo nuožiūra, pagal turimus ingredientus ir nebijant netikslumų.

O vienas pagrindinių šios kuchnios ingredientų yra kirvis. Iki greito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais