„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Karantino kuchnia“. Netradicines Kūčias pasitikime su netradicine vakariene: meniu vienam ir porai

Šios Kūčios ir Kalėdos tikrai nebus tradicinės, o močiutės silkės su cinamonu patys vis tiek neatkartosime. Tiesą sakant, man pačiai daugelis Kūčių patiekalų yra kiek pabodę, todėl šiemet siūlau laužyti standartus ir paruošti kiek egzotiškesnį Kūčių stalą, kuriame palikau keletą nostalgiškų elementų, nes kaipgi be jų. Kaipgi be silkės. Nuo mėsos, pieno produktų ir kiaušinių siūlau pailsėti nors vieną dieną, kaip pridera.
Evelina Stundžienė
Evelina Stundžienė / Asmeninio albumo nuotr.

Kadangi per Kūčias nepasimatysime, o kai kuriems teks šventes paminėti ir vienumoje, paruošiau du meniu variantus: vienam asmeniui ir dviem–keturiems asmenims.

Kūčių meniu vienam asmeniui

Pirmas patiekalas: žemaitiškas šmakalas ir bulvės su garstyčiomis

Jums reikės:

  • 1 sūdytos silkės iš statinės ar sveriamos (šiaip jeigu esat baltarankiai kaip aš, tiesiog naudokite sūdytos silkės filė – nebus autentika, bet bus greičiau ir nereikės išdarinėti);
  • 2 stiklinių lukštentų saulėgrąžų;
  • 2 šaukštų citrinos sulčių;
  • svogūnų laiškų;
  • krapų;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • bulvių;
  • aliejaus bulvių kepimui;
  • poros šaukštų garstyčių grūdeliais.

Gaminimas:

  • Pradėkime nuo veganiško kefyro, kurį galima paruošti iš anksto. Saulėgrąžas užpilkite didesniu kiekiu vandens ir palikite mirkti mažiausiai dvi valandas. Mirkytas ir nukoštas saulėgrąžas trintuvu sutrinkite iki kreminės tyrės. Praskieskite vandeniu iki pageidaujamos konsistencijos.
  • Išdarytą ir nuluptą silkę pačirškinkite ant sausos keptuvės. Naudokite maksimalų karštį. Kai silkė apskrus ir taps auksine žuvele, ją susmulkinkite ir išimkite kaulus. Susmulkintą silkę, krapus ir laiškinius svogūnus dedame į puodą ir užpilame kefyru. Į viską dar pridedame juodųjų pipirų ir pastatome į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad skoniai gerai susipažintų vienas su kitu.
  • Patiekti su apkeptomis bulvėmis. Išvirkite supjaustytas bulves. Užberkite druskos ir pipirų. Pašlakstykite aliejumi. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Paruoštas bulves sumaišykite su garstyčiomis. Tokios bulvės bus skanios tiek karštos, tiek šaltos.

Pastaba: šmakalui itin tinka tarkuotas česnakas. Litrui naudokite nedidelę skiltelę. Su baltais svogūnais irgi išeina ryškesnis skonis. Spręskite pagal tai, su kuo sutinkate Kūčias – priešu ar princu.

Asmeninio albumo nuotr./Šmakalas
Asmeninio albumo nuotr./Šmakalas

Antras patiekalas: tuno tartaras su avokadų „majonezu“

Tuno tartarui reikės:

  • 150 g žalio tuno (atšildykite, jei pirkote šaldytą);
  • šaukšto smulkinto baltojo svogūno;
  • 1 žaliosios citrinos;
  • druskos;
  • trupučio smulkintos kalendros;
  • 1 nedidelio, kubeliais supjaustyto pomidoro;
  • keleto plonų čili pipiro griežinėlių.

Gaminimas:

  • Kubeliais supjaustykite tuną. Apšlakstykite jį vienos žalios citrinos sultimis, padruskinkite, sudėkite čili pipiro griežinėlius ir padėkite į šoną, kol ruošiate likusius ingredientus.
  • Į vieną dubenėlį sudėkite tuną, svogūną, kalendrą ir pomidorą.
  • Paruoškite avokadų majonezą ir viską sumaišykite.

Avokadų „majonezui“ reikės:

  • 1 nedidelio avokado;
  • 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštelio garstyčių;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • mažos česnako skiltelės;
  • 1 šaukšto citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių;
  • druskos (pagal poreikį).

Gaminimas:

  • Į dubenėlį sudėkite avokadą, garstyčias, citrinų sultis, išspauskite česnako.
  • Trintuvu sutrinkite viską iki kreminės masės.
  • Supilkite aliejų, įberkite druskos ir dar šiek tiek patrinkite.
Asmeninio albumo nuotr./Avokadų majonezas
Asmeninio albumo nuotr./Avokadų majonezas

Kūčių meniu 2–4 asmenims

Pirmas patiekalas: „ceviche“ su silke arba skumbre

Jums reikės:

  • sūdytos skumbrės arba silkės;
  • citrinos;
  • rauginto agurko;
  • ridikėlio;
  • kalendros, petražolių arba krapų;
  • svogūnų laiškų;
  • nedidelio raudonojo svogūno;
  • druskos (jei trūksta).

Gaminimas:

  • Visus ingredientus, išskyrus citriną ir svogūnų laiškus, smulkiai supjaustome, sumaišome ir sudedame į dubenį.
  • Ant viršaus užspaudžiam citrinos sulčių. Spaudžiam tol, kol visas „ceviche“ bus apsemtas.
  • Apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą. Palaikome pusvalandį, jei skubame, bet geriau palaikyti valandą.
  • Patiekdami apibarstome smulkintais svogūnų laiškais. Šalia tinka juoda duona, traškučiai, virtos bulvės, bet man skaniausia tiesiog be nieko.
Asmeninio albumo nuotr./Ceviche su silke arba skumbre
Asmeninio albumo nuotr./Ceviche su silke arba skumbre

Alternatyva:

Jei labiau mėgstate lašišą, siūlau greitą užkandį naudojant šią žuvį. Paskrudintą duoną apšlakstykite aliejumi arba patepkite avokadų „majonezu“, uždėkite keletą ridikėlių griežinėlių, smulkintą rūkytą arba sūdytą lašišą (jei mėgstate – netgi žalią), užberkite žalumynų.

Antras patiekalas: orkaitėje kepta lašišos filė su bulvėmis

Jums reikės:

  • apie 600 g lašišos filė (įvertinkite pagal žmonių skaičių ir apetito dydį);
  • kelių šakelių rozmarino;
  • 1 citrinos (pusę citrinos supjaustykite griežinėliais, kitą pusę palikite neliestą sulčių spaudimui);
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 0,5–1 šaukštelio druskos (priklausomai nuo lašišos kiekio);
  • juodųjų pipirų;
  • 4 česnako skiltelių;
  • šviežių krapų.

Gaminimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  • Kepimo skardą išklokite folija. Ant jos sudėkite dalį rozmarinų ir keletą citrinos griežinėlių. Ant viršaus uždėkite lašišos filė.
  • Apšlakstykite žuvį aliejumi, užberkite druskos ir pipirų, padarykite žuvelei masažą. Ant viršaus užberkite susmulkintas česnako skilteles bei sudėkite likusius citrinos griežinėlius ir rozmarinus. Ant lašišos išspauskite citrinos sulčių.
  • Suvyniokite lašišą folijoje ir kepkite apie 15–20 minučių, priklausomai nuo pageidaujamo iškepimo ir lašišos storio. Siūlau labai neperkepti.
  • Išimkite lašišą iš folijos ir pakepkite ją dar kelias minutes. Prižiūrėkite, kad nesudegtų česnakai.
  • Patiekite su aukščiau aprašytomis bulvėmis garstyčių padaže.
Asmeninio albumo nuotr./Lašiša
Asmeninio albumo nuotr./Lašiša

Garnyrai

„Vinegretas“ – burokėlių mišrainė

Jums reikės:

  • 4 virtų, nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių;
  • 2 virtų, nuluptų ir kubeliais supjaustytų morkų;
  • 2 virtų, nuluptų ir kubeliais supjaustytų burokų (tokius mėgstu nupirkti jau paruoštus, kad virtuvė neatrodytų kaip po skerdynių);
  • indelio konservuotų žirnelių (tinka ir šaldyti apvirti);
  • saujos smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų;
  • saujos smulkiai supjaustytų krapų;
  • „Extra Virgin“ alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

  • Į didelį indą sudėkite bulves, morkas, burokus, žirnelius, druską ir pipirus bei kelis šaukštus aliejaus. Sumaišykite ir bent valandėlei padėkite mišrainę į šaldytuvą. Šalta – skanesnė.
  • Patiekdami užberkite šviežių krapų ir svogūnų laiškų.
Asmeninio albumo nuotr./Vinigretas
Asmeninio albumo nuotr./Vinigretas

Lengvos meksikietiškos salotos „pico de gallo“

Jums reikės:

  • 5 smulkiai supjaustytų pomidorų;
  • ¼ smulkiai pjaustyto svogūno;
  • 4 šaukštų smulkintos kalendros;
  • ½ čili pipiro (naudojau kažkokį žalią, kokį radau);
  • 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių;
  • druskos.
Asmeninio albumo nuotr./Pico de gallo
Asmeninio albumo nuotr./Pico de gallo

Gaminimas:

  • Sudėkite visas sudedamąsias dalis į dubenėlį, įdėkite druskos ir išmaišykite.
  • Laikykite šaldytuve, kol paruošite kitus patiekalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs