Vengriški paprikos milteliai laikomi būtinybe gaminant autentišką guliašą, bet šįkart apsiribokime turima paprika. Aš štai, pavyzdžiui, naudojau rūkytą papriką, nes kitokios neturėjau. Na, ir ką? Labai puikiai tiko!
Daržovėmis ir pagardais čia irgi galima varijuoti. Ar naudosite šviežius pomidorus, ar sukapotus konservuotus, ar pomidorų pastą – tik jūsų reikalas. Patiekalas – gana žiemiškas, tad šviežių, plastiko skonio, pomidorų čia nenaudočiau.
Savo gana paprastą guliašo receptūrą papildžiau, taip vadinamu, „Džentelmeno E621“ – keliais rūkytos dešros gabaliukais, pora stiebų saliero, čiobreliais ir šaukšteliu kumino miltelių. Recepte jų neminėsiu, nes „Džentelmeno E621“ ingredientai nėra pirmos būtinybės.
Mėsos troškinius man skaniausia patiekti su bulvių koše, todėl pridėsiu ir šiuo metu mano namuose pamėgtos bulvių košės receptą.
Jums reikės:
- 2 supjaustytų svogūnų (tiks bet koks patinkantis supjaustymo būdas – vis tiek troškinį virsime tol, kol svogūnai nebeprimins svogūnų);
- 4 česnako skiltelių;
- 500 g kubeliais supjaustytos jautienos;
- 1 nuluptos ir stambiai supjaustytos morkos;
- 2 šaukštelių sviesto;
- 1 šaukšto miltų;
- 500 ml jautienos sultinio (iš bėdos – tiesiog vandens);
- 1 šaukštelio paprikos miltelių;
- 180 g susmulkintų pomidorų savo sultyse;
- druskos;
- pipirų.
Bulvių košei reikės:
- 1 kg bulvių;
- Apie 50 ml pieno;
- 50 g sviesto;
- druskos;
- pipirų – dosniai.
Eiga:
- Įkaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Jame kelias minutes apkepiname jautienos kubelius. Užbarstome miltų, pamaišome ir pakepiname dar kelias minutes.
- Į jautienos jovalą sudedame svogūnus, česnakus ir morką.
- Sudedame kitas naudojamas daržoves, jei tokių yra (pvz., salieras ar paprika).
- Sudedame pomidorus.
- Viską užpilame sultiniu ir ilgai bei nuobodžiai troškiname žemoje temperatūroje. Kartais pamaišome. Norėjau, kad mėsa tirptų burnoje, bet plėšytos jautienos nenorėjau. Mano pageidaujamas rezultatas troškinosi apie 3 valandas.
- Kol troškinasi jautiena, paruošiame bulvių košę.
- Nuskustas bulves supjaustome vienodomis dalimis ir verdame apie 25 minutes.
- Karštas bulves sutriname kartu su sviestu ir pienu (pašildytu). Įberiame druskos pagal skonį bei daug šviežiai maltų juodųjų pipirų. Seniau naudodavau žymiai daugiau sviesto ir mažiau pipirų, bet dabar pamilau šį paprastą, bet seilę varvinantį, metodą.