Šašlyką marinuoju paprastai – kilogramas mėsos ir tiek pat svogūnų. Visada pasiteisina. Dažnai prie šašlykų atsiranda iš vištienos garnyro – mano širdžiai visokie sparneliai turbūt netgi yra artimesni nei tie šašlykai.
Sezono atidarymo proga nusprendžiau išbandyti du mano anksčiau nebandytus marinatus – vieną itin skanų, tinkamą vištienai ir universalų, kitą – itin paprastą ir greitą, tinkantį, kai nelabai ko yra šaldytuve.
Pirmas marinatas
Pirmasis marinatas tinka bet kokiai vištienos daliai, kurią mėgstate. Pati rinkausi šlauneles. Taip marinuotą vištieną galite kepti tiek ant grilio, tiek orkaitėje. Galima ir keptuvėje, bet reikės atsargos, mažos ugnies ir nuolatinio vartymo, nes gali pridegti.
Jums reikės:
- 1 kg vištienos;
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 3 šaukštų citrinų sulčių;
- 3 šaukštų sojų padažo;
- 2 šaukštų balzaminio acto;
- 2 šaukštų rudojo cukraus;
- 1 šaukšto „Vorčesterio“ padažo;
- 3 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių;
- apie 1,5 šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelio pipirų.
Gaminimas:
- Visus marinato ingredientus sumaišykite. Nepabijokite paragauti – jei per daug rūgštu, įdėkite daugiau cukraus.
- Marinate užmarinuokite vištieną – nuo pusvalandžio iki paros. Aš marinavau apie tris valandas, ir buvo puiku.
- Kepkite vištieną pasirinktu būdu.
Antras marinatas
Kitą marinatą nugvelbiau iš pažįstamo ugnies mylėtojo – nustebino jo paprastumas. Šiame marinate marinavau ėrieną. Kiekių net nerašysiu, nes tiesiog reikia, kad marinatas apsemtų mėsą. Tinka įdėti ir mėtų, ką išbandysiu kitą kartą.
Jums reikės:
- stiklinės airano;
- šašlykų prieskonių;
- ėrienos;
- druskos.
Gaminimas:
- Marinato ingredientus sumaišyte. Išeis prieskonių šaltsriubė.
- Į sriubelę panardinkite ėrieną ir marinuokite kelias valandas. Galima palaikyti ir per naktį.
- Kepkite mėsą pasirinktu būdu.