Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kardiologė dalijasi 5 maisto produktais, kurie padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį

Cholesterolio perteklius sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, o kadangi mityba tam didžiulę įtaką, verta žinoti, ką valgyti, kad užsitikrintume gerą savijautą.
Širdies sveikata
Širdies sveikata / 123RF.com nuotr.

Kaip portale CNBC rašo kardiologė dr. Elizabeth Klodas, nėra nieko svarbiau už širdies sveikatos apsaugą.

„Būdama kardiologe visada sakau pacientams, „blogojo cholesterolio“ kiekio mažinimas gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, o maistinė medžiaga Nr. 1, kuri gali padėti, yra skaidulos. Daugelyje maisto produktų yra tirpių skaidulų, kurios virškinimo sistemoje suriša cholesterolį ir ištraukia jį iš organizmo, kol jis dar nepateko į kraujotaką.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne mažiau kaip 25 gramus maistinių skaidulų. Deja, dauguma amerikiečių – 95 proc. suaugusiųjų ir vaikų – jų vartoja nepakankamai.

Štai penki produktai, kuriuose gausu skaidulų, kuriuos valgau kasdien, kad išsaugočiau sveiką širdį ir gyvenčiau ilgiau“, – rašo E.Klodas.

Avižos

Jose ne tik gausu skaidulų, bet ir antioksidantų, padedančių gerinti kraujagyslių veiklą ir mažinti kraujospūdį.

Avižos puikiai tinka tiek brinkintos, tiek virtos. Jomis galite skaninti jogurtą, valgyti kartu įvairiomis uogomis.

Vida Press nuotr./Per naktį brinkinti avižiniai dribsniai
Vida Press nuotr./Per naktį brinkinti avižiniai dribsniai

Avinžirniai

Visos ankštinės daržovės yra naudingos, tačiau avinžirniai – itin universalūs. Jų galite dėti į troškinį, įmaišyti į salotas arba kepti orkaitėje kaip gardų užkandį.

Avinžirniuose gausu kalio ir magnio, kurie svarbūs kraujospūdžio kontrolei. Viename puodelyje yra beveik 15 g baltymų, 12 g skaidulų ir ketvirtadalis per parą reikalingos geležies.

Gražgarstės

Į kasdienę mitybą reikėtų įtraukti visų formų ir dydžių lapinių žalumynų. Du puodeliai gražgarsčių gali suteikti vieną gramą skaidulinių medžiagų ir tik 10 kalorijų.

Gražgarstės yra puikus beta karoteno šaltinis. Šis vitaminas būtinas geram regėjimui, stipriai imuninei sistemai ir sveikai odai.

Vida Press nuotr./Nusausinami žalumynai
Vida Press nuotr./Nusausinami žalumynai

Migdolai

Visi neapdoroti ir neperdirbti riešutai ir sėklos yra puikus maistinių medžiagų šaltinis. Nedidelėje saujoje migdolų yra trys su puse gramo skaidulų, šeši gramai baltymų ir beveik 40 proc. vitamino E paros poreikio. Ispaninių šalavijų sėklose ir linų sėmenyse taip pat yra daug skaidulų, baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių.

Avokadai

Paprastai apie avokadus negalvojame kaip apie skaidulų šaltinį, tačiau vidutinio dydžio avokade jų yra 14 gramų. Vienas avokadas, turintis šiek tiek daugiau nei 300 kalorijų, taip pat yra puikus vitaminų, mineralų ir sveikų mononesočiųjų riebalų šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas