Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karpis ne tik maistingas, bet ir naudingas žmogaus organizmui

Lietuvoje nuo seno auginami karpiai bene populiariausia žuvis. Dažniausiai karpiai parduotuvėse yra parduodami gyvi arba švieži, o tai reiškia, jog jų biologinė vertė yra nepakitusi ir jie yra patys naudingiausi.
Karpiai įžuvinimui
Karpiai įžuvinimui / Šiaulių RAAD nuotr.

Kitose sąlygose laikomų žuvų, pavyzdžiui – šaldytų, raumeninis audinys yra pažeidžiamas, o atšildant kartu su skysčiais, pasišalina ir įvairūs mikroelementai.

Apie žuvies teigiamas savybes žmogaus organizmui ir kitus įdomius faktus pasakoja Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos direktorius Vytautas Andriuškevičius.

- Kaip apskritai susiklostė, jog mūsų šalyje daugiausiai auginami karpiai?

- Iš tiesų, mūsų šalyje karpiams truputį per šalta, nes jie yra šiltavandenės žuvys. Latvijoje dar auginami karpiai, o Estijoje jau per šalta. Lietuvoje karpiai auginami tris vasaras. Pirmąją užauga 30 gramų, antrąją – 250-400 gramų, o trečiąją apie 1 500 gramų. Šiltesniuose regionuose, kur yra ilgesnis vegetacijos periodas, ten karpius augina dvi vasaras. Kita vertus, kuo jaunesnė žuvis – tuo jos mėsa skanesnė, minkštesnė. O kodėl karpiai auginami Lietuvoje? Na, jie labiausiai prisitaikę augti tvenkiniuose.

Besivadovaujant sveikos mitybos rekomendacijomis – valgyti žuvį privalu bent 2-3 kartus per savaitę.

- Kokios dar žuvys auginamos Lietuvoje?

- Lydekos, amūrai, plačiakakčiai, karosai, lynai, europiniai šamai ir upėtkiai. Pradėti auginti ir eršketai. Kaip tik neseniai į Baltarusiją eksportavome 3 tonas, kur jie bus auginami ikrų gamybai. Ši gamyba yra brangi ir sudėtinga, bet po truputį prasidės ir pas mus.

- Į kokias dar užsienio šalis eksportuojama gyva žuvis?

- Praėjusiais metais 1,5 tūkstančio tonos gyvos žuvies buvo išvežta į Latviją ir Lenkiją.

- Ar Lietuvoje daugiausiai auginamuose karpiuose yra visiems žinomų ir labai naudingų polinesočiųjų riebalų rūgščių?

Karpiai yra priskiriami vidutinio riebumo žuvims, todėl jų taukuose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių.

- Šis klausimas labai dažnai aptariamas, o į jį nerandama vieno atsakymo. Pas mus viešėjęs Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe patvirtino, jog karpiai yra priskiriami vidutinio riebumo žuvims, todėl jų taukuose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vadinamų omega-3 riebalų rūgščių.

Besivadovaujant sveikos mitybos rekomendacijomis – valgyti žuvį privalu bent 2-3 kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis. Kokiomis dar gerosiomis savybės pasižymi šis produktas?

Žuvis taip pat yra vitamino A ir D šaltinis, joje yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno. O minėtas JT atstovas „Eurofish“ organizuotoje konferencijoje viešai pasisakė, jog mūsų gamtinėse sąlygose auginami karpiai nenusileidžia lašišoms. Suvalgius 150 gramų karpių mėsos, žmogui omega-3 riebalų rūgščių užtenka net dviem dienoms.

NAŽPG
NACIONALINĖ AKVAKULTŪROS IR ŽUVŲ PRODUKTŲ GAMINTOJŲ ASOCIACIJA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai