Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – gripo protrūkis: per savaitę į Kauno klinikinę ligoninę atgulė 40 vaikų

Dėl gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (toliau – ŪVKTI) ženkliai padidėjo hospitalizuojamų vaikų skaičių. Nuo praėjusio savaitgalio vien į Kauno klinikinės ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyrių buvo paguldyta beveik 40 vaikų, – informuoja Kauno visuomenės sveikatos centras bei Kauno klinikinė ligoninė.
Vaistai
Sergantis vaikas/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Artėja gripo epidemija

Vien per praėjusį savaitgalį Kauno klinikinės ligoninės vaikų infekciniuose skyriuose buvo hospitalizuota beveik 40 vaikų, kuriuos susargdino daugiausiai gripo virusas ir viršutinių kvėpavimo takų susirgimai.

Situacija gana grėsminga ir tai pirmas ryškesnis toks indikatorius, įspėjantis apie gripo epidemijos pradžią ir ūmių infekcijų protrūkį.

„Situacija gana grėsminga ir tai pirmas ryškesnis toks indikatorius, įspėjantis apie gripo epidemijos pradžią ir ūmių infekcijų protrūkį“, – teigia Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Pasak gydytojo, paguldytų į ligoninę vaikų skaičius pastarosiomis dienomis išaugo maždaug trečdaliu.

„Kliniškai patvirtinome jau dešimt susirgimų gripu, nors dar reikia sulaukti laboratoriškai patvirtintų rezultatų“, – sakė D. Varaškevičius.

Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas pabrėžė, kad šiųmetis gripas vaikams pasižymi labai aukšta temperatūra, siekiančia 39-40 laipsnių.

„Gripas pasireiškia bendru silpnumu, keletas vaikų jautė raumenų ir sąnarių skausmus, taip pat galvos skausmą. Šiųmetės gripo indikacijos labai panašios į pernykščias“, – aiškino D. Varaškevičius.

Paklaustas, kaip tėveliai galėtų atpažinti gripą, D.Varaškevičius siūlė atkreipti dėmesį pirmiausiai į vaiko elgseną.

„Kai vaikas darosi vangus, rečiau šlapinasi, karščiavimas tęsiasi 4-5 dienas, tada patariama nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Tada bus sutaupysite laiko ir, tikėtina, išvengta rimtesnių komplikacijų“, – kalbėjo gydytojas.

Kovota ir dėl mažylių gyvybės

Kauno klinikinės ligoninės vaikų skyriuose mažieji pacientai gydomi ir nuo kitų šiam sezonui būdingų infekcijų – žarnyno infekcijų, roto virusų.

Neseniai vienam vaikui buvo įtartas herpetinis meningo encefalitas. Šis virusas itin pavojingas.

Per pastarąsias savaites Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriuje kovota net dėl mažųjų pacientų gyvybės.

„Visai neseniai vienam vaikui buvo įtartas herpetinis meningo encefalitas. Šis virusas itin pavojingas, nes sukelia smegenų dangalų uždegimą, kuris, nepradėjus laiku gydyti,  gali baigtis neįgalumu ar net letaline baigtimi“, – sakė D.Varaškevičius.

Gydytojas taip pat išskiria ir kitą itin pavojingą ligą – infekcinę mononukleozę.

„Tai dažniausiai viruso sukeltas viršutinių kvėpavimo takų uždegimas, kada gali būti apsunkintas ir kvėpavimas, padidėję pažandžio ir kaklo limfmazgiai, gali būti pažeistos kepenys ir blužnis. Jei mažesni vaikai atsisako valgyti ir gerti, dėl to būklė gali dar labiau pasunkėti. Šiai ligai būdinga aukšta temperatūra, kuri gali išsilaikyti net iki 6 savaičių“, – pastarojo sezono pavojingiausias infekcines ligas išskyrė Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas.

Kasmet dėl šios ligos sukeltų komplikacijų intensyvios terapijos skyriuje pagydoma nuo 5 iki 10 ligoniukų. 

D.Varaškevičius pastarosiomis savaitėmis tėvelius įspėja būti itin atidiems ir stebėti vaikų elgseną, o prireikus nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Serga 81,2 iš 10 000 kauniečių

Praėjusios savaitės (2-osios metų savaitės) duomenimis, Kauno apskrityje sergamumas gripu ir ŪVKTI buvo įprastas gripo sezonui ir siekė 66,5 atv./10 tūkst. gyventojų. Didžiausias sergamumas fiksuotas Kauno mieste ir siekė 81,2 atv./10 tūkst. gyventojų.

Didžiausias sergamumas fiksuotas Kauno mieste ir siekė 81,2 atv./10 tūkst. gyventojų.

Praeitą savaitę, asmens sveikatos priežiūros įstaigų pateiktais duomenimis, gripas buvo diagnozuotas 39 asmenims, hospitalizuoti 3 asmenys, iš jų 2 – vaikai.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija pranešė, kad iš praeitą savaitę Kauno mieste paimtų ėminių, pirmą kartą šį gripo sezoną nustatė A tipo gripo virusą. Lietuvoje šį gripo sezoną iš klinikinių ėminių pirmąkart nustatytas gripo virusas (A tipo) Telšių apskrityje dar pernai gruodį (2015 m. 51-ąją savaitę). Vėliau gripo virusai (A ir B tipo) nustatyti ir kitose apskrityse – Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių.

Kaip išvengti gripo?

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jonė Vanagė primena, kad didėjant sergamumui gripu ir ŪVKTI svarbu imtis prevencinių priemonių išvengti šių susirgimų. Nuo susirgimo gripu geriausiai apsaugo skiepijimasis sezoninio gripo vakcina, kuri kasmet kuriama pagal tais metais cirkuliuojančių gripo virusų štamus. Skiepijimasis sezoninio gripo vakcina padeda išvengti ligos bei su ja susijusių komplikacijų.

Nuo gripo taip pat padeda apsisaugoti ir nespecifinės profilaktikos priemonės:

Dažnas rankų plovimas (ypač prieš valgį). Rankų plovimas apsaugo nuo tiesioginio ir netiesioginio kontakto su gripo virusu. Tiesioginis kontaktas – tai galimybė „gauti“ virusą paduodant ranką sveikinantis sergančiam žmogui, kuris prieš tai lietė savo burną ar nosį arba čiaudėjo ar kosėjo prisidengdamas burną delnu.

Netiesioginis kontaktas – tai galimybė „gauti“ virusą liečiant durų rankeną, vandens čiaupą, panaudotą nosinę ar kitus daiktus, kuriuos prieš tai lietė sergantis žmogus.

Čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo laikymasis. Užsidenkite nosį ir burną nosine, kai kosėjate ar čiaudite. Virusai su iščiaudėtais ar iškosėtais lašeliais gali pasklisti nedideliu atstumu (iki vieno metro), todėl užsikrėsti gripu galima esant arti sergančio žmogaus, kuris kosėja ar čiaudi neužsidengęs nosies ir burnos. Jei neturite nosinės, užsidenkite burną ir nosį rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Taip užkirsite kelią viruso plitimui oru ir rankomis. Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.

Tinkamas vienkartinių nosinių naudojimas. Gripo virusas gali kurį laiką išgyventi ant aplinkos daiktų arba rankų. Užsikrėsti gripu galima nuo šviežiai užkrėstų vienkartinių ar daugkartinių nosinių arba rankų. Žmonės, turintys tiesioginį ar netiesioginį kontaktą su kvėpavimo takų išskyromis, turi didesnę riziką užsikrėsti virusais. Panaudotą vienkartinę nosinę reikia nedelsiant išmesti, jokiu būdu nenaudojant jos pakartotinai, o rankas – nusiplauti.

Jeigu susirgote – pasilikite namie. Sergantis žmogus platina gripo virusą 5–7 dienas nuo ligos simptomų atsiradimo. Rekomenduojama pasilikti namie, vos tik pajutote pirmuosius gripo ar peršalimo simptomus, taip apsaugosite savo įstaigos kolektyvą nuo viruso išplitimo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas