Užkrato šaltinis paaiškėjo patikrinus medžiotojų klubo „Girionys“ nario namus. Buvo paimti šaldytos šernienos mėginiai, jie ištirti į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Tyrimų rezultatai patvirtino įtarimus – atrinkti mėginiai buvo užkrėsti trichinelių lervomis, skelbia Kauno.diena.lt.
Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai patikrinus šį medžiotojų klubą aptarnaujančių privačių veterinarijos gydytojų veiklą, papildomai ištyrus jų saugotus sumedžiotų šernų mėsos mėginius, trichineliozės sukėlėjų nei viename mėginyje nenustatyta. Todėl spėjama, kad žmonės trichinelioze galėjo užsikrėsti valgydami nepatikrintą mėsą.
Trichineliozė yra kirmėlių trichinelių sukeliamas susirgimas, pasireiškiantis įvairiais požymiais, kurių didžioji dalis priklauso nuo parazito buvimo vietos. Trichineliozės sukėlėjas yra smulki, 2-4 mm ilgio kirmėlė (Trichinella spiralis).
Parazito cirkuliacija vyksta įvairių laukinių ir naminių mėsėdžių gyvulių tarpe, kurie ėda užsikrėtusius gyvūnus ar jų lavonus. Žmogus užsikrečia suvalgęs užkrėstos ir neteisingai paruoštos kiaulienos, šernienos, arklienos, nutrijų mėsos, kurioje yra kirmėlių lervų.
Žarnyne lervos greitai lytiškai subręsta, apsivaisina, patelės po savaitės pradeda gimdyti jaunas lervas. Patekusios į limfą, kraują jos išnešiojamos po visą organizmą, galutinai užsilaikydamos skersaruožiuose raumenyse, dažniausiai diafragmos, ryklės, tarpšonkauliniuose ir akių.
Po tam tikro laiko lervos apauga jungiamuoju audiniu, susiformuoja kapsulė, kuri vėliau sustorėja, kalkėja. Lervos gyvybingos išlieka ilgai, iki 40-50 metų.