Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno klinikinė ligoninė – perpildyta: mažieji pacientai guldomi ir į suaugusiųjų skyrių

Kauno miesto savivaldybėje paskelbta gripo epidemija. Šiuo metu siaučia B tipo aršus gripas, pirmiausia į lovas suguldantis vaikus ir paauglius. 15min pasiekė informacija, jog Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų skyrius – perpildytas, tad mažieji stacionarizuojami net ir suaugusiųjų skyriuje. Kaip pripažino šios gydymo įstaigos gydytojai, ligoniukų išties daug, prireikė ir papildomų lovų.
Kauno klinikinėje ligoninėje Vaikų priėmimo ir skubios pagalbos skyrius perkeltas į naujas patalpas
Kauno klinikinėje ligoninėje Vaikų priėmimo ir skubios pagalbos skyrius / VšĮ Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėjos Dalios Steponavičienės duomenimis, įprastai skyriuje būna 40 lovų, tačiau dabar gydoma apie 60 ligoniukų.

„Turime daug visokių komplikacijų, kai kuriems yra deguonies nepakankamumas, todėl dedamos deguonies kaukės. Dažniausios komplikacijos – bronchitas, plaučių uždegimas, tonzilitas, sinusitas, ausų uždegimas. Šis B tipo gripas aršus ir trunka iki 7 dienų, tuo metu ilgai laikosi 38–38,5 laipsnių temperatūra. Tėvai turėtų stebėti, ar nėra bėrimų, taip pat nelaukti, jei vaiką ima kamuoti dusulio priepuoliai – tai rodo gripo komplikacijas“, – patikino gydytoja.

Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Gydytoja Dalia Steponavičienė
Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Gydytoja Dalia Steponavičienė

Pasak jos, dažnai susirgę mažieji mažai vartoja skysčių, retai šlapinasi. Tuomet iškyla dehidratacijos grėsmė. Būtina šaukštu kas 15 minučių vis pagirdyti mažylį.

Didžiausias pikas – savaitgaliais, kai nedirba poliklinikos, tuomet tėveliai su sergančiomis atžalomis skuba tiesiai į ligoninių priėmimo skyrius.

Kasdien atvyksta apie 50 ligoniukų

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjo Dariaus Varaškevičiaus teigimu, mažųjų pacientų išties atvyksta labai daug – apie 50 per parą. Didžiausias pikas – savaitgaliais, kai nedirba poliklinikos, tuomet tėveliai su sergančiomis atžalomis skuba tiesiai į ligoninių priėmimo skyrius.

„Ir pernai, ir užpernai buvo pagausėjimas. Tik kartais skyriaus perpildymas būna toks saikingas, kurį dar galima suvaldyti, o kartais... Ne visada ir pagrįstų atvažiuoja pas mus į priėmimo skyrių. Koks ketvirtadalis be reikalo atvyksta. Ypač jei ištinka koks mirties atvejis ir spauda paskelbia – tuomet visi ima vežti vaikučius į ligoninę. Nieko negali padaryti, žmonės išsigąsta. Visiems tėveliams atrodo, kad jų vaikas svarbiausias, o mes vertiname pagal būklės sunkumą. Nesvarbu, ar vaikas mažesnis, ar didesnis. Kyla dėl to konfliktinių situacijų, bet tai normalu.

Šiaip stebime kasmetines tendencijas. Žiemą turime gripo, peršalimo ligų epidemijas, pavasarį – roto viruso, žarnyno infekcijų protrūkį. Vienintelis skirtumas, kad pradžios data vis nusitęsia. Jei anksčiau gripai startuodavo gruodžio mėnesį, tai šiemet epidemija prasidėjo sausio antroje pusėje – prieš pusantros savaitės“, – teigia gydytojas.

Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Gydytojas Darius Varaškevičius
Kauno klinikinės ligoninės nuotr./Gydytojas Darius Varaškevičius

Šiuo metu gydo apie 80 vaikų

Paklaustas, kokio amžiaus vaikus dažniausiai pakerta gripas, D.Varaškevičius atsakė, jog pagausėjo sergančių paauglių – nuo 12 iki 16 m. Didžiausias užkrečiamumas, anot jo, yra ligos pradžioje.

„Labai svarbu, kad pradėję sirgti žmonės neitų į darbus, mokyklas, studijas, darželius. Jokius kolektyvus. Deja... Ligonių pagausėjimas tęsis apie 1,5–2 mėnesius. Populiacija apsikeis virusais ir viskas nurims. Kiek galime priimti mažųjų ligoniukų? Kiek pas mus atvažiuoja, tiek ir priimame. Stengiamės vykdyti rotaciją. Vienas pacientas pas mus išguli 2–3 dienas. Jei laikytume ilgiau, užsikimštų ligoninė. Šiandien turime 76 lovas, tačiau antplūdžio metu priimame ir 90 ligonių. Vienu metu esame turėję ir 100 pacientų. Šiuo metu gydome daugiau nei 80 vaikų.

Ką darome, kai ligoniukai nebetelpa? Didiname lovų skaičių palatose. Epidemijų metu nebeguldome tėvų kartu su vaikais. Leidžiame sėdėti šalia vaikučių, tačiau lovos nebeskiriame. Ką darome, jei serga ir tėvelis, ir vaikas? Dažniausiai guldome abu į vaikų skyrių, suaugusių ligonių gydytojai ir slaugytojos apsilanko vaikų skyriuje“, – paaiškino gydytojas.

Piko metu, anot jo, labiau išvargsta ir ligoniai, ir juos aptarnaujantis personalas, gydytojai. Įprasta, jog savaitgaliais į ligoninę atvyksta padirbėti ir poliklinikų darbuotojai. Daugelis medikų žino, jog atostogauti žiemą – ne laikas. Tuomet darbo būna daugiausiai. Gripo epidemijų protrūkiui ruošiamasi net psichologiškai.

„Didžiausia problema būna tuomet, kai personalas pradeda sirgti. Žinoma, jis atsparesnis ligoms – imunitetą įgauna vien jau nuo prižiūrimų ligonių“, – teigia D.Varaškevičius.

Ne vienam prireikia ir deguonies kaukės

Gydytojo teigimu, būna ir taip, kad, persirgus vaikams, ima sirgti suaugusieji. Daug kas priklauso nuo vyraujančio gripo tipo.

„Gripo viena iš sudėtingiausių komplikacijų – pneumonija (plaučių uždegimas). Kai gripo paveiktą organizmą ima kankinti dar ir bakterija, labai pablogėja paciento būklė. Dar sunkiau būna sergantiems astma. Vystosi deguonies nepakankamumas – tenka naudoti deguonies kaukes. Tokie ligoniukai serga ilgiau. Jie papuola į intensyvios terapijos skyrių. Kasdien tokių pacientų sulaukiame po vieną ar net du“, – paaiškino pašnekovas, įvardijęs, jog jauniausiam šiuo metu gydomam pacientui – vos 9 mėnesiai.

Gera žinia ta, kad mirčių atvejų dėl gripo pastaraisiais metais Kauno klinikinėje ligoninėje nebuvo užfiksuota. Mirtingumo rodikliai mažėja.

„Informacijos sklaida veikia – tėvai linkę skiepyti vaikus nuo gripo. Bet suaugę ne visi skiepijasi. Ar paskiepytas vaikas gali susirgti? Žinoma. Dažniausiai skiepai apsaugo tik nuo itin sunkių gripo formų. Štai turėjome mergytę, kuri yra iškentusi širdies operacijų. Skiepyta nuo gripo, tačiau susirgo. Vis dėlto pacientė neserga sunkia forma. Jei ji būtų neskiepyta, būtų blogai“, – patikino D.Varaškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas