Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keiskimės dovanomis, o ne koronavirusu: saugumą užtikrins SARS-CoV-2 greitasis antigeno testas

Prieš didžiąsias metų šventes puošiasi ne tik miestų gatvės – ir patys puošiamės mielų susitikimų laukimu, planuojame, su kuo šiemet švęsime. Juolab, tai saugiai padaryti leidžia greitieji antigeno testai. Kaip nepasimesti jų gausybėje? Į ką atkreipti dėmesį renkantis, neprisipirkti, ko nereikia, o svarbiausia – neapsigauti, kalbėjomės su UAB „Apiterapija“ atstovu Dainiumi Cinaičiu.
SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas / 123rf.com ir 15min nuotr.

- Greitųjų antigeno testų galima nusipirkti visur – vaistinėse, parduotuvėse, internetu. Gamintojai skelbia, kad visų jų parduodami testai – patikimi, kokybiški. Tačiau patirtys rodo, kad ne visi. Ką prieš pirkdami turime žinoti?

- Prekyboje šiuo metu gausu tiek kokybiškų, tiek ir ne itin patikimų COVID-19 testų. Rinkoje esantys testai gali būti atliekami iš seilių, nosiaryklės arba priekinių nosies landų (šepetėlį užtenka įkišti į kiekvieną nosies landą vos po 1,5-2 cm).

Vartotojai iš patirties teigia, kad namų sąlygomis patogiausia testą atlikti iš priekinių nosies landų ar seilių. O kai kuriuos testus, pavyzdžiui, WANTAI SARS-CoV-2 greituosius antigeno nustatymo testus, galima atlikti arba iš priekinių nosies landų, arba iš seilių – renkasi vartotojas, kaip jam patogiau. Be to, testai, kuriuos galima atlikti ne tik iš priekinių nosies landų, bet ir seilių, yra aukštesnės kokybės, tikslesni, nes gamintojai su šiais testais atlieka daugiau bandymų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas

- Kaip paprastam vartotojui iš gausybės išsirinkti tikrai patikimą testą ir kas galėtų būti kokybės ženklas, jeigu neatsimename sudėtingų jų pavadinimų?

Geriausias pasirinkimas – savitikros testai, kuriuos lengva atlikti namuose, jie turi aiškią, suprantamą vartotojo instrukciją, be to, jų tyrimo rezultatai tikslesni, net kai testą atlieka vartotojai namuose. Tačiau rinkoje gausu pigesnių, profesionalams skirtų testų, kuriuos paprastai sudėtinga teisingai atlikti, o padarius klaidų, gausime netikslų tyrimo rezultatą.

Ar testas yra savitikros, ar skirtas profesionaliam naudojimui, nurodo ant dėžutės, šalia CE ženklo, esantis keturženklis skaičius, pavyzdžiui CE 2854, CE 0123 ir pan. Pvz., WANTAI SARS-CoV-2 antigeno testas šalia CE ženklo turi skaičius 2854. Šie 4 skaičiai yra notifikuotos įstaigos numeris.

Tokie testai yra savitikros testai ir dėl jų patikimumo, kokybiškumo abejoti nereikia. Jei testas skirtas profesionaliam atlikimui, šalia CE ženklo ant dėžutės nebus jokio skaičiaus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas

Perkančiam testus reiktų vengti profesionaliam naudojimui skirtų testų, kurie prie CE ženklo 4 skaičių neturi, nes tokio tipo testą gali būti sunkiau atlikti arba, atlikę ne viską tinkamai, gausime neteisingą tyrimo rezultatą.

- Kuo remdamasis teigiate, kad savitikros testais abejoti nereikia?

- Savitikros testams yra išduotas sertifikatas, kuriame nurodyta, kad testas atitinka in vitro diagnostikos direktyvos 98/79/EB reikalavimus ir tai įrodo identifikacijos numeris ant pakuotės, šalia CE ženklo. Tokie testai yra kokybiški, aukšto diagnostinio jautrumo, specifiškumo bei tikslumo.

Be to, savitikros testams keliami aukščiausi reikalavimai informacijos pateikimui naudojimo instrukcijoje. Dažniausiai tokių testų dėžutėje galima rasti ne tik tekstinę, bet ir vaizdinę instrukciją, kad visiškai būtų aišku, kaip žingsnis po žingsnio teisingai atlikti testą. Taigi, tikimybė, kad vartotojas suklys ir kažką neteisingai atliks yra minimali.

123RF.com nuotr./Testas
123RF.com nuotr./Testas

- Kur tuomet galima įsigyti savitikros testų?

- Pavyzdžiui, WANTAI SARS-CoV-2 testų galima rasti internetinėse parduotuvėse ar internetinėse vaistinėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas

- Kaip juos teisingai naudoti?

- Ant šių testų dėžutės lengvai suprantama informacija pateikiama lietuvių kalba. Dėžutės viduje rasite lietuvišką ne tik tekstinę, bet ir vaizdinę instruciją, kaip testą teisingai atlikti. Žmogui, mėgstančiam naudotis technologijomis, galima savo išmaniuoju telefonu nuskenuoti ant dėžutės šono esantį QR kodą ir pamatyti vaizdo instrukciją, pažiūrėti trumpą filmuką, kaip teisingai atlikti testą.

- Greitąjį antigeno testą geriau pirkti sunegalavus ar turėti namuose? Tačiau tuomet – kur ir kaip laikyti, kad neprarastų tikslumo?

- Šiuo sudėtingu laikotarpiu, mano manymu, geriau kelis testus turėti namuose, kad staiga sunegalavus ar pajutus peršalimo simptomus būtų galima iš karto testuotis.

Testai laikomi kambario temperatūroje tamsesnėje vietoje, vengiant tiesioginių saulės spindulių. Sakykime, šiandien įsigijus testą jis galios iki 2023 metų pavasario. Nusipirkę kelis vienetus iki to laiko turbūt tikrai sunaudosime.

Asmeninio albumo nuotr./Dainius Cinaitis
Asmeninio albumo nuotr./Dainius Cinaitis

- Ką daryti, jei testo rezultatas – teigiamas?

- Testo instrukcijoje labai išsamiai paaiškinta, ką reikia daryti, jeigu testo rezultatas teigiamas. Gautas teigiamas greitojo testo rezultatas negali būti vienintelė COVID-19 ligos diagnozė. Asmuo turi izoliuotis ir kreiptis į savo šeimos gydytoją, nes gali prireikti papildomų tyrimų patvirtinti COVID-19 ligą.

WANTAI greitųjų testų gamintojas rekomenduoja testą atlikti iki 7 ligos dienos. Tai yra per 7 dienas nuo tikėtino užsikrėtimo, kontakto, pajutus ligos simptomus. Tikėtina, kad atliktas vėliau testas gali būti neigiamas. Visų greitųjų antigeno testų tikslumas yra mažesnis lyginant su PGR tyrimu, nes greitieji antigeno testai dažniausiai aptinka labai didelį ar didelį viruso kiekį. Esant mažam viruso kiekiui mėginyje antigeno testai jo gali ir neaptikti.

- Kur slypi pavojus nusipirkus nepatikimą greitąjį antigeno testą?

- Jeigu žmogus perka nepatikimą testą, jis gaus ir abejotiną rezultatą. Susirgęs COVID-19 liga, asmuo pasitikrinęs nepatikimu antigeno testu gali gauti klaidingą atsakymą, kad testas neigiamas, jis neva yra sveikas ir visos jo geros intencijos nueina perniek. Eidamas į darbą jis gali užkrėsti kolegas, o lankydamas artimuosius, tarp kurių yra ir rizikos grupės žmonių, taip pat gali juos užkrėsti, nors tikrai to nenorėjo, testavosi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas