Ypač tai rekomenduojama daryti dailiosios lyties atstovėms, mat bananai, be visų gerųjų savo savybių, ypač efektyviai mažina ir PMS simptomus. Dėl kokių dar priežasčių derėtų suvalgyti bent tris bananus per dieną, vardija portalas womanitely.com.
Gerina širdies sveikatą
Širdies ligos yra viena populiariausių mirties priežasčių pasaulyje, tad kuo anksčiau susirūpinsite šio gyvybiškai svarbaus jums organo sveikata, tuo daugiau naudos turėsite ateityje. Bananuose gausu skaidulų, kurios gerina širdies sveikatą.
Viename vidutinio dydžio banane yra 3,1 g skaidulų, 1,3 g baltymų ir 422 mg kalio. Valgydami tris bananus per dieną, pagerinsite savo širdies veiklą ir ateityje sumažinsite miokardo infarkto bei kitų širdies ligų riziką.
Lengvina PMS simptomus
Bananuose gausu ir vitamino B6, kuris kraujyje padeda išlaikyti optimalų gliukozės kiekį ir apsaugo nuo nuotaikų svyravimų. Bananai taip pat padeda ir varginant menstruacijų skausmams, tad juos itin rekomenduojama dažniau valgyti moterims.
Kontroliuoja kraujo spaudimą
Jau praėjo tos dienos, kuomet pakilusiu kraujo spaudimu skųsdavosi vien tik senyvo amžiaus žmonės. Šiais laikais ši problema gali kamuoti net ir itin jaunus žmones. O kadangi bananuose gausu kalio ir mažai druskos, šis vaisius padeda išlaikyti sveiką kraujo spaudimą. 1300 mg kalio per dieną (būtent tiek yra trijuose bananuose) – tai natūralus būdas norintiems susimažinti kraujo spaudimą.
Neleidžia atsirasti anemijai
Anemija arba mažakraujystė – taip pat itin dažna tarp moterų. Ir dažniausiai ji atsiranda dėl geležies stokos organizme, o būtent šio mineralo yra ir bananuose. Maža to, bananuose yra ir vitamino B6, padedančio reguliuoti gliukozės lygį kraujyje. O dėl šio vitamino trūkumo taip pat gali išsivystyti tam tikros rūšies anemija, itin panaši į geležies stokos mažakraujystę.
Padeda jaustis geriau
Per dieną moterims rekomenduojama suvartoti 320 mg magnio tam, kad gerai miegotų, būtų geros nuotaikos ir sveikatos. Jei šio mineralo trūksta, gali apimti irzlumas, nerimas, kūno silpnumas, atsirasti širdies sveikatos, atminties sutrikimų, traukti mėšlungis. Trijuose bananuose magnio yra apie 80 mg – tiek padės pasijusti geriau.
Gerina virškinimo sistemos sveikatą
Bananai yra prisotinti skaidulomis – o tai vienas svarbiausių elementų norintiems palaikyti virškinimo sistemos sveikatą. Skaidulos padeda reguliuoti virškinimo sistemos greitį, neleidžia užkietėti viduriams. Tad jei suvalgysite tris bananus per dieną galėsite džiaugtis ne tik pagerėjusiu virškinimu, bet ir lieknesniu liemeniu.
Gerina smegenų funkcijas
Kadangi bananuose gausu kalio ir magnio, šie vaisiai naudingi ir smegenų funkcijoms. Kalis padeda į smegenis pernešti deguonį, o magnis gerina smegenų nervų ląstelių veiklą. Tad valgydami tris bananus per dieną, galėsite džiaugtis aštresniu protu, geresne koncentracija ir atmintimi.
Nesugalvojate, kaip mitybą praturtinti bananais?
Ji24 siūlo išbandyti šiuos receptus:
- Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną ir vandenį, pagardinkite vaniliniu cukrumi ir druska. Kaitinkite ant vidutinio didumo ugnies, kol užvirs. Užvirus, suberkite į prikaistuvį avižinius dribsnius. Sumažinkite ugnį ir maišydami virkite apie 3 minutes. Įmaišykite iki vientisos masės sutrintą bananą ir virkite dar kelias minutes, kol avižiniai dribsniai taps minkšti ir sugers beveik visą skystį.
- Nuimkite prikaistuvį su koše nuo ugnies. Įmaišykite žemės riešutų sviestą ir rudąjį cukrų (arba medų). Gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir palaikykite kelias minutes, kol košė pilnai išbrinks.
- Paruoštą košę sudėkite į dubenėlius. Apibarstykite dar žiupsneliu rudojo cukraus ir ant viršaus išdėliokite kelis banano griežinėlius.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Idėja iš: www.pastryaffair.com
- Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su cukrumi.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite bananus ir pakaitinkite porą minučių, kol bananai šiek tiek suminkštės.
- Blynelį plonai aptepkite riešutų sviestu. Ant pusės blynelio paskleiskite bananų įdarą. Perlenkite blynelį per pusę, o tuomet darsyk per pusę.
- Pasiruoškite padažą. Į dubenėlį sudėkite gabalėlias sulaužytą juodąjį ar pieninį šokoladą ir supilkite grietinėlę. Ištirpinkite mikrobangų krosnelėje ar ant garų vonelės.
- Paruoštu šokoladiniu padažu apšlakstykite blynelius su bananais. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
- Bananus sutrinkite šakute kartu su cukrumi, aliejumi ir kiaušiniu.
- Įplakite druską, vanilę ir kefyrą.
- Suberkite miltus, šokolado lašelius ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
- Gautą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių.
- Kepkite apie valandą, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas liks sausas.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę ir atsargiai peilio galu iškrapštykite sėklytes.
- Rudąjį cukrų ir medų krėskite į nedidelį puodelį, jį statykite virš garų ir maišykite, kol cukrus ištirps.
- Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Šaukštelį žievelių ir 2 šaukštus apelsinų sulčių pilkite į medaus mišinį, ten pat berkite vanilės sėklytes.
- Viską gerai išmaišykite, supilkite likerį ir dar kartą pamaišykite. Bananus nulupkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir po vieną įmerkite į sirupą, kad karamelizuotųsi. Ištrauktus bananų gabalėlius iš karto apibarstykite kapotais riešutais ir dar kelias minutes pakepkite orkaitėje, kad bananai ir riešutai apskrustų.
- Tiekite persmeigusi mediniais iešmeliais.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynį ir baltymą. Trynį išplakite su cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite varškę ir gabalėliais sulaužytą bananą. Maisto smulkintuvu ar plaktuvu sutrinkite ir išplakite viską iki vientisos kreminės masės.
- Į varškės masę supilkite išbrinkusias manų kruopas, pagardinkite keliais lašeliais vanilės ekstrakto.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su bananais ir klevų sirupu arba su jogurtu, uogiene, džemu, grietine ar bet kokiais kitais mėgstamais priedais.
- Varškę sutrinkite virtuviniu trintuvu, kad taptų lygia, vientisa mase.
- Bananus taip pat sutrinkite.
- Varškę suplakite su kiaušiniais ir cukrumi, įmaišykite bananus, pudingo miltelius.
- Viską gerai išmaišykite.
- Varškės masę sukrėskite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą.
- Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~35–40 min., kol gražiai paruduos ir patikrinus mediniu iešmeliu nebelips.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, rudąjį cukrų, cukrų ir aliejų. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakite.
4. Į paruoštą plakinį per du kartus suberkite miltų mišinį. Įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite tešlos, nebijokite, jei matysite, kad joje dar yra likusių šiek tiek tešlos gumulėlių. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į paruoštas keksiukų formeles, užpildant tris ketvirčius formelių tūrio.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
7. Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir išdėliokite ant grotelių. Dar šiltus keksiukus aptepkite paruošta kava, stengdamiesi, kad keksiukai sugertų kuo daugiau kavos. Atvėsinkite.
8. Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui. Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą. Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą. Plakite porą minučių, kol gausite purią masę. Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite cukraus pudrą. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti pakankamai tvirta, laikyti formą – pakabinus šaukštą masės ir jį apvertus, masė neturi iš karto nukristi atgal į dubenį. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją. Supilkite vanilės ektraktą, jei jį naudojate, ir dar kartą gerai išplakite.
9. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus. Jei norite, apibarstykite keksiukus norimais pabarstukais, smulkintu šokoladu ar perliniu cukrumi.
Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertui – gardūs bananiniai keksiukai
- Padėklą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Atidėkite į šalį.
- Juodąjį šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“: kaitinkite nuolat maišydamos, kol šokoladas virs vientisa mase. Išjunkite ugnį, tačiau dubenėlį su šokoladu palikite ant puodo („garų vonelės“).
- Į kitus dubenėlius supilkite norimus pabarstukus.
- Bananus nulupkite ir kiekvieną perpjaukite į 3 dalis. Į gabalėlių centrą įsmeikite po medinį pagaliuką.
- Pamirkykite bananus šokolade, tuomet apibarstykite ar apvoliokite norimuose pabarstukuose.
- Dėkite ant kepimo popieriaus. Taip paruoškite visus bananus, o tuomet padėklą ar lėkštę su bananais dėkite į šaldytuvą.
- Pašaldykite bent apie 30 min., kol šokoladas sustings.
- Iš arbūzų pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Mėlynes perrinkite ir nuplaukite. Bananą nulupkite, supjaustykite. Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Jeigu kokteilis išėjo per daug tirštas, tuomet praskieskite vandeniu. Pagardinkite moliūgų sėklomis, riešutais. Jeigu trūksta saldumo, paskaninkite medumi.
- Visus nurodytus produktus sudėkite į elektrinį plakiklį ir išplakite iki vientisos masės.
- Jei masė bus per tiršta, galite įpilti šlakelį vandens.
- Neskrudintą kakavą galite keisti saldžiavaisio pupmedžio (kerobo) milteliais.