Alkoholis – ne vienintelis kepenų priešas
Žmonės dažnai mano, kad sergantys kepenų ligomis būtinai piktnaudžiauja alkoholiu. Tačiau specialistė paneigia mitą, kad alkoholis yra vienintelis ir dažniausias kepenų ligų sukėlėjas.
„Pagrindinius kepenų pažeidimus sukelia ne tik alkoholis, kurio dideli kiekiai yra ypač žalingi, bet ir riebūs valgiai bei nesaikingas vaistų vartojimas. Tai vos ne apie tūkstantis cheminių bei augalinių vaistų, kuriuos vartoja daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų. Tai antibiotikai, kontraceptinės priemonės, vaistai nuo uždegimo, priešgrybeliniai vaistai, vaistai kraujospūdžiui, cholesteroliui mažinti. Taip pat vaistai nuo tuberkuliozės, alergijos, depresijos, epilepsijos ir daugelis kitų“,- aiškina E.Ramaškienė, perspėdama, kad kepenims kenkia net tokie iš pirmo žvilgsnio nekalti preparatai, kaip žoliniu pagrindu pagaminti vaistai ar papildai, žolelių arbatos, sultys. Taigi reikėtų labai gerai įvertinti vartojamų vaistų ir maisto papildų būtinybę, laikytis gydytojų nurodymų.
Anot vaistininkės, dar vienas kepenų priešas – riebalai. Riebus, užterštas ir nevisavertis maistas labai kenkia kepenims ir gali sukelti rimtas ligas. Reikėtų vengti ilgo kepimo, gruzdinimo arba perdirbimo iki natūraliai nebūdingos konsistencijos. Reikėtų vengti ne tik riebios mėsos, bet ir perdirbtų mėsos produktų: rūkytų kumpių, dešrų, dešrelių. Kepenims taip pat kenkia ir padidintas baltymų kiekis, bei padidintas angliavandenių, ypač paprastųjų (cukraus, rafinuotų miltų, apdorotų grūdų), vartojimas.
Pagrindinius kepenų pažeidimus sukelia ne tik alkoholis, kurio dideli kiekiai yra ypač žalingi, bet ir riebūs valgiai bei nesaikingas vaistų vartojimas.
Tačiau lygiai taip pat pakenkti gali ir įvairios kepenų valymo programos, kuriomis žmonės dažnai linkę žavėtis. Žalos gali pridaryti ir badavimas, iškrovos dienos, griežtos dietos. Kepenų veikla gali sutrikti ir dėl padidinto baltymų, dažno sulčių kokteilių vartojimo, gausaus valgymo vieno produkto, greito svorio metimo.
Dažniausia kepenų liga – hepatitas, paprastai sukelia virusas per užterštą maistą, vandenį ar sąveikaujant tiesiogiai su užkrėsto žmogaus skysčiais.
Požymiai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį
Į sutrikusią kepenų veiklą reaguoja visa virškinimo sistema, kadangi kepenys atlieka didelį darbą organizme. „Jos dalyvauja virškinime, amino rūgščių sintezėje, riebalų, vandens ir mineralinių medžiagų apykaitoje, gamina tulžį, skatina žarnų peristaltiką, šalina iš žarnyno nuodingąsias medžiagas, skaido ir kaupia įvairias naudingas medžiagas, kontroliuoja cholesterolio, kai kurių hormonų ir kepenų fermentų kiekį, sintetina organizmui būtinus baltymus. Sutrikus kepenų veiklai, sutrinka visas virškinimas t. y. pykina, vemiama, viduriuojama, labai pučia pilvą, kaupiasi skysčiai, suprastėja apetitas, netgi gali išsivystyti dirgliosios žarnos sindromas“,- nemalonius požymius vardija E.Ramaškienė.
Vienas ryškiausių simptomų, galinčių įspėti, kad kepenys funkcionuoja netinkamai, – pakitusi odos spalva.
Vienas ryškiausių simptomų, anot vaistininkės, galinčių įspėti, kad kepenys funkcionuoja netinkamai, – pakitusi odos spalva. Dažnai ji tampa blyškesnė, turi gelsvą atspalvį. Panašų atspalvį įgauna ir nagai, ypač jų galiukai, akių baltymai, gleivinė. Taip pat labai sausėja oda, ją niežti, gali padaugėti raukšlių, atsirasti rudų pigmentinių dėmių. Gali ryškėti venos, atsirasti kraujosruvų. Sutrikus kepenų veiklai, dažnai sutrinka ir virškinimas. Tuomet gali pykinti, kamuoti vėmimas, viduriavimas, nes iš organizmo nepasišalina kenksmingos medžiagos. Pavalgius burnoje gali būti juntamas kartus skonis. Taip pat būdingas pilvo pūtimas ir jo skausmai. Suprastėja apetitas, krenta svoris, atsiranda stiprus nuovargis ir silpnumas. Kartais pakinta išmatos ir šlapimas. Išmatos tampa blyškesnės, o šlapimas tamsesnės, kartais oranžinės spalvos.
Visavertė mityba – vienas iš kepenų sveikatos garantų
Norint palaikyti sveiką kepenų veiklą, visų pirma būtina subalansuoti mitybą. Esant galimybei E.Ramaškienė pataria rinktis ekologiškai užaugintus, tausojančiai paruoštus šviežius augalinius ir gyvūninius produktus. Nors riebaus maisto vartoti nerekomenduojama, tačiau natūraliai susidariusių riebalų turintys produktai, tokie kaip avokadai, riešutai, įvairios sėklos, kiaušiniai, riebi žuvis, kepenims yra naudingi. Šį organą puikiai valo antiseptinių savybių turintys produktai: česnakai, ciberžolės, svogūnai, žalioji arbata. Kepenis stiprina greipfrutai, burokėliai, žiediniai, brokoliniai, gūžiniai kopūstai, žalialapės daržovės, uogos.
Kepenys, skirtingai nuo daugelio kitų organų, net ir po stiprių pažeidimų gali atsinaujinti, užsiaugindamos naujų ląstelių.
Vaistininkės teigimu, kepenys, skirtingai nuo daugelio kitų organų, net ir po stiprių pažeidimų gali atsinaujinti, užsiaugindamos naujų ląstelių. Organizmas funkcionuoja ir tada, kai dirba tik ketvirtadalis kepenų, tačiau sunkios ligos ar žalingi įpročiai gali sukelti kepenų nepakankamumą, kuris neretai baigiasi mirtimi. Tačiau norint tausoti kepenis, pirmiausia derėtų atsisakyti žalingų įpročių, ugdyti sveiką gyvenseną, reguliuoti kūno svorį, vengti persivalgymo, badavimo, nutukimo. Pagal galimybes mažinti vaistų, papildų suvartojimą, iki minimumo sumažinti alkoholio vartojimą. Būtina sportuoti arba bent jau rytais pasimankštinti, tai gelbėja kepenis nuo suriebėjimo.