Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kiaušiniai – naudinga ar kenksminga? Sveiko pagardo receptas

Visuomenėje įprasta girdėti, kad kiaušiniai yra neva cholesterolio užtaisas, tačiau čia pat pasigirsta ir prieštaringų nuomonių, jog kiaušinius vis dėlto valgyti sveika.
Pusryčiai.
Pusryčiai. / 123RF.com nuotr.

Tad, atsakymų – naudinga ar greičiau kenksminga valgyti kiaušinius, – ieškome kartu su internetinio sveikatingumo projekto kilo.lt mitybos specialiste Egle Šinkevičiūte.

Visgi – kaip dėl to cholesterolio?

Dietologė Eglė Šinkevičiūtė.
Dietologė Eglė Šinkevičiūtė.

Kiaušiniai yra net labai geros maistinės vertės produktas, kuris tikrai pasitarnauja tiek dietinėje mityboje, tiek nesilaikant jokių dietų. Vienas vidutinis kiaušinis turi apie 81 kcal, 7,3 g baltymų, 0,3 g angliavandenių, 5,8 g riebalų; svarbu pabrėžti, kad tokia maistinė vertė kinta nuo kiaušinių dydžio ar rūšies. Kiaušinio baltymai yra ypač lengvai pasisavinami, nes juose yra labai geros struktūros aminorūgščių.

Kalbant apie trynius – tai vieta, kur slypi kone visi kiaušinio vitaminai ir mineralai, todėl išmesti juos gaminant patiekalus iš kiaušinių ar tiesiog juos valgant – tikras praradimas. Kiaušinio trynyje yra lecitino, cholino, arachido rūgščių, kurios yra labai vertingos. Taip, ten yra ir cholesterolio, tačiau jau minėtos rūgštys tiesiogiai susijusios su jo nukenksminimu, todėl galime valgyti kiaušinius ir nesijaudinti dėl cholesterolio, teigia dietologė E.Šinkevičiūtė. Nederėtų jaudintis dar ir dėl to, kad dar praėjusių metų pradžioje buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, jog kiaušiniuose esantis cholesterolis net nėra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kiaušinio baltymai yra ypač lengvai pasisavinami, nes juose yra labai geros struktūros aminorūgščių.

Kiaušiniai išties puikus produktas, savo sudėtyje turintis labai daug organizmui vertingų mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, geležies, magnio, kalio, natrio, taip pat A, E, D ir B grupės vitaminų, tačiau šių vitaminų, mineralų ir mikroelementų kiekis keičiasi priklausomai nuo pašarų, kuriais yra šeriamos vištos.

Ar kiaušinius galima valgyti su majonezu?

Net ir žinant didelę kiaušinių naudą organizmui, svarbu paminėti, kaip valgyti, kad nesugadintumėme išties gero produkto. Jei valgysime kiaušinius su majonezu ar kitokiu riebiu padažu – jų naudingumas bus prarastas, sako dietologė ir dalinasi sveiko padažo receptu:

Susmulkinti krapus, išspausti skiltelę česnako, minėtus produktus suberti į natūralų liesą jogurtą, pagardinti masę patinkančiais prieskoniais, gerai išmaišyti ir mėgautis sveiku padažu šalia organizmui taip naudingo produkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas