Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viskas apie kiaušinių galiojimą: kiek laiko jie būna geri ir kaip patikrinti, ar dar nesugedo

Kiaušiniai ne veltui laikomi supermaistu. Nors jie maži, ten gausu svarbiausių maistinių medžiagų, įskaitant baltymus, omega-3 riebalų rūgštis, vitaminą D, vitaminą B12 ir kt. Kiaušinius mėgsta daugelis, tad svarbu žinoti, kiek laiko jie išlieka švieži ir kaip suprasti, ar jau sugedo.
Kiaušinių lukštai
Kiaušinių lukštai / 123RF.com nuotr.

Kiek laiko galioja kiaušiniai?

JAV žemdirbystės departamento duomenimis, kiaušinių galiojimo laikas yra gana ilgas. Laikomi šaldytuve, žali kiaušiniai nesuskilusiais lukštais gali išsilaikyti nuo trijų iki penkių savaičių. Tačiau šis laikas pradedamas skaičiuoti dar prieš atsiduriant maisto prekių parduotuvėse, rašoma „Eat this, not that“.

Ant kiekvienos kiaušinių dėžutės, parduodamos maisto prekių parduotuvėse, būna nurodyta data, iki kada juos geriausia vartoti.

123RF.com nuotr./Kiaušiniai
123RF.com nuotr./Kiaušiniai

Vis dėlto norint nustatyti, ar jūsų kiaušiniai dar geri, nors nurodytas galiojimo laikas jau pasibaigęs, nereikia mesti kauliukų ir rizikuoti susirgti vartojant sugedusį maistą. Pasitelkę pojūčius ir kelias naudingas gudrybes, galite lengvai įsitikinti, ar jie dar saugūs valgyti, bei taip pratęsti galiojimo laiką.

Kaip žinoti, ar jūsų turimi kiaušiniai dar geri?

Prieš dėdami kiaušinių dėžutę į krepšelį, atidarykite ją ir patikrinkite, ar nėra įtrūkimų lukštuose. Net jei kiaušinių paviršiuje pastebite plonytį įtrūkimą, neimkite jų namo. Kiti vizualūs požymiai, rodantys, kad kiaušiniai parduotuvėje blogi – gleivėtas ar miltuotas paviršius.

Kiaušinių šviežumą taip pat galite patikrinti pažiūrėję, kaip jie plūduriuoja. Jei įdėję žalią kiaušinį į dubenį su šaltu vandeniu pamatysite, kad jis plūduriuoja, tikėtina, jog kiaušinis yra senas. Nors tai nereiškia, kad jį nesaugu valgyti, verta užfiksuoti šį pastebėjimą prieš išbandant kiaušinio kvapą.

Net jei kiaušinių paviršiuje pastebite plonytį įtrūkimą, neimkite jų namo.

Bene paprasčiausias ir daugiausia pasakantis būdas, leidžiantis suprasti, ar kiaušiniai dar geri, yra juos pauostyti. Nesvarbu, ar virti, ar žali, supuvę kiaušiniai turi aštrų kvapą, todėl jei jie smirda, o galiojimo laikas jau gerokai pasibaigęs, metas juos išmesti.

Patarimai, kaip išlaikyti kiaušinius šviežius

Pateikiame kelias rekomendacijas, kaip ilgiau išsaugoti kiaušinių šviežumą:

  • Nusipirkę kiaušinius iš parduotuvės, kuo greičiau parsineškite juos namo ir įdėkite į šaldytuvą. Neleiskite jiems stovėti kambario temperatūroje dvi ar daugiau valandų.
  • Nedėkite kiaušinių į šaldytuvo dureles. Dėl to jie ne tik gali sutrūkinėti – daugumoje šaldytuvų šioje zonoje paprastai būna šiek tiek aukštesnė temperatūra, o tai gali pagreitinti kiaušinių senėjimą ir kartu pabloginti kokybę.
  • Kiaušinius laikykite dėžutėje, kurioje jie buvo sudėti. Šios pakuotės sukurtos taip, kad kiaušinių skonis būtų kuo mažiau paveiktas dėl aplinkinių veiksnių.
  • Kad kiaušiniai kuo ilgiau išliktų švieži, juos laikykite šalčiausioje šaldytuvo dalyje, kuri paprastai būna gale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas