Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek ilgai šaldytuve galima laikyti virtus kiaušinius ir kokių klaidų vengti?

Dietologai dažnai kiaušinius įvardija kaip vienus tobuliausių maisto produktų, nes juose yra daug naudingų medžiagų mūsų organizmui. Nieko keisto, kad kietai virtus kiaušinius norisi turėti po ranka užkandžiams, greitiems sumuštiniams ir net salotoms gardinti.
Virtas kiaušinis tvirtu tryniu
Virtas kiaušinis tvirtu tryniu / Vida Press nuotr.

Tačiau kiek ilgai galime laikyti kietai virtus kiaušinius? Išvirti visą dėžutę kiaušinių taip pat lengva, kaip ir išvirti porą kiaušinių, tad ką vertėtų žinoti apie jų tinkamą laikymą, kad pernelyg neišlaidautume ir negaištume laiko pakartotiniam gaminimui?

Kaip rašoma Taste of Home, kietai virtų kiaušinių galiojimo laikas yra stebėtinai ilgas, todėl juos lengva ruošti didesniais kiekais ir galima nesibaiminti, kad jie suges, kol juos suvalgysite.

„Kietai virti kiaušiniai šaldytuve išsilaikys apie tris-keturias dienas, – sako Kulinarinio švietimo instituto direktorius Herve'as Malivertas. – Po keturių ar penkių dienų juos išmesčiau.“

Štai JAV maisto ir vaistų administracijos gairėse numatyta daugiau laisvės: kietai virtus kiaušinius reikėtų sunaudoti per savaitę nuo jų pagaminimo.

Žinoma, reikia nepamiršti ir to, kiek švieži yra jūsų įsigyti kiaušiniai, nes naudojant senesnius, sutrumpėja jų galiojimo laikas. Štai profesionalų patarimas: parsinešę namo šviežią dėžutę, apverskite visus kiaušinius aukštyn kojomis, kad jie dar ilgiau išliktų švieži.

Nulupti ar nenulupti – tai kitas klausimas. Kulinarijos instituto Kulinarijos meno instruktorius Cyril Kabaoglu sako, kad kietai virtus kiaušinius reikėtų laikyti nuluptus, nes laikui bėgant juos nulupti bus tik sunkiau. Tačiau jei ketinate laikyti kiaušinius šaldytuve ilgiau nei porą dienų, H.Malivertas sako juos laikyti su lukštais, kad apsaugotumėte kiaušinius nuo išdžiūvimo.

Kaip žinoti, kad kiaušiniai nebetinkami vartoti?

Nustatydami, ar kietai virti kiaušiniai jau nebetinkami vartoti, visada pasitelkite uoslės testą. „Išmeskite juos, jei nosis liepia“, – ragina C.Kabaoglu. Jei vis dar dvejojate, pažvelkite į jų išvaizdą. „Pastebėsite gleivėtą, lipnią tekstūrą ir jie bus šiek tiek pilkos spalvos“, – sako H.Malivertas.

Kaip laikyti kietai virtus kiaušinius?

Kaip ir nevirtus, taip ir virtus kiaušinius reikia laikyti šaldytuve. Nuluptus kiaušinius sudėkite į indą su sandariu dangčiu ir padėkite į šaldytuvą. Įdėjus drėgną rankšluostį, kiaušiniai ilgiau išliks švieži. Šaldyti kietai virtų kiaušinių nerekomenduojama – jie taps kieti, guminiai ir neskanūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas