Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klausos praradimas atkuriamas... technika

Perkopus į antrą amžiaus pusę atsiranda vis daugiau senatvinių požymių: raukšlės, žylantys plaukai, suprastėjusi rega ir, deja, klausa. Ausyse yra mažyčių plaukuotųjų garsui jautrių ląstelių, kurios lemia, kaip girdime. Su amžiumi jos nyksta ir dėl to natūraliai prastėja mūsų klausa.
Gydytojas su pacientu
Gydytojas su pacientu / Projekto partnerio nuotr.

Ląstelių nykimą gali sulėtinti arba paspartinti tam tikri veiksniai ir įpročiai. Pirmiausia, prastesnė klausa gali būti užkoduota mūsų genuose, kurie gali lemti greitesnį senatvinių požymių atsiradimą. Sunkios ligos, pavyzdžiui, diabetas, arba tam tikrų ligų – ausų uždegimo, gripo, „kiaulytės“ ar net paprasčiausios virusinės infekcijos – komplikacijos gali lemti klausos suprastėjimą ar net praradimą. Klausa gali dingti ir po įvairių nelaimingų atsitikimų, kai pažeidžiama vidinė ausis, teigia gydytoja otorinolaringologė dr. Giedrė Alzbutienė.

Pavojai rūkaliams ir garso mėgėjams

Labiausiai savo klausa turėtų susirūpinti dvi kategorijos žmonių.

Pirmoji – rūkantieji. Jungtinės Karalystės Mančesterio universiteto mokslininkų tyrimų duomenimis, tabako dūmai tiesiogiai susiję su klausa. Tyrimas atskleidė, kad žmonės, bent 10 valandų per savaitę praleidžiantys apsupti tabako dūmų, turi net 40 proc. didesnę tikimybę prarasti klausą nei tie, kurie nerūko ir nesusiduria su tabako dūmais, t. y. „nerūko“ net ir pasyviai, būdami šalia rūkančiųjų.

Žmonės, mėgstantys garsiai klausytis muzikos, dažnai besilankantys trankiuose renginiuose ar dirbantys su dideliu garsu susijusius darbus, – antroji rizikos grupė, linkusi greičiau prarasti klausą. Atsakymas į klausimą „kodėl“ turbūt aiškus: stiprus garsas organizmui, ypač ausims, kelia pavojų. Būnant tokioje aplinkoje stiprus garsas žalojančiai veikia jautrias garsą priimančias nervines plaukuotąsias ląsteles, atkreipia dėmesį gydytoja.

Kai nėra vaistų, padeda technika

Dažnas susirgęs ar prastai pasijutęs pirmiausia pagalvoja apie gydymą. Lygiai taip pat reaguojama ir suprastėjus klausai: žmonės dėl klausos gydymo į medikus kreipiasi kasdien. Gydytojas, ištyręs pacientą, kartais gali rekomenduoti tik išvalyti ausies sierą, o tam tikrais atvejais – sudėtingą ausies operaciją. Tačiau tuo atveju, kai klausa suprastėja dėl amžiaus, – tiesiog skėstels rankomis. Kodėl?

Specialistai vis dar neranda būdų pagerinti klausą vaistais. Vienintelis būdas, kuris šiuo metu išbandomas klausos sutrikimų turintiems smulkiems gyvūnams – gydymas kamieninėmis ląstelėmis. Tačiau iki praktinio šio gydymo pritaikymo žmogui reikės atlikti dar ne vieną tyrimą ir palaukti ne vienerius metus. Taigi, pagrindinė priemonė, kurią gydytojai siūlo norintiems pagerinti klausą, – klausos aparatas.

Požymiai, kad reikia klausos aparato

Specialistai nurodo kelis požymius, kurie leidžia suprasti, kad jums reikėtų klausos aparato:

– sunku suprasti kalbančiuosius, ypač vietose, kur yra daug žmonių, pavyzdžiui, baruose, restoranuose ir pan.;

– dažnai prašote pakartoti, kas jums sakoma;

– televizorių ir radijo imtuvą garsinate labiau nei įprasta;

– prastai girdite gretimame kambaryje kalbančius žmones;

– prastai girdite, kas jums sakoma kalbant telefonu;

– prastai girdite vaikus, kalbančius plonu balsu.

Jei susiduriate bent su viena aukščiau minimų problemų, daktarė G. Alzbutienė rekomenduojama kreiptis į klausos specialistą, kuris patars, ką daryti, kad girdėtumėte geriau.

Projekto partnerio nuotr./Senelis su vaiku
Projekto partnerio nuotr./Senelis su vaiku

Kaip išsirinkti klausos aparatą?

Klausos aparatai skirstomi į du pagrindinius tipus: įausinius ir užausinius.

Įausiniai dedami į ausies landą, o užausiniai tvirtinasi už ausies. Įausiniai klausos aparatai yra mažesni ir ne tokie pastebimi kaip užausiniai. Užausinis aparatas rekomenduojamas žmonėms su stipriau sutrikusia klausa ir tiems, kurių ausies kanalas siauresnis.

Renkantis klausos aparatą svarbu žinoti ne tik savo problemą, bet ir numatyti biudžetą – pavyzdžiui, vieni iš populiariausių pasaulyje, daugiau kaip 100 šalių parduodami daniški kokybiškiausiai klausą grąžinantys skaitmeniniai aparatai „Widex“ kainuoja kiek daugiau nei patys paprasčiausi. Be to, pigesni aparatai – didesni, sunkiau valdomi, o jų garso atpažinimo sistema gerokai prastesnė, pavyzdžiui, jį nešiojančiam asmeniui bus sunku atskirti kelis vienu metu skambančius garsus, negirdės gamtos ar muzikos garsų.

Norintiems savo ausyje nešioti vos pastebimą, diskomforto nesukeliantį ir sveikos ausies klausą atstojantį aparatą patariama rinktis technologiškai naujausią skaitmeninį aparatą. Jis užtikrins kokybiškiausią garsą, ypač pagerins klausos kokybę, iš daugybės garsų leis atskirti vieną nuo kito ir juos identifikuoti.

Bet kokiu atveju, nepasiklysti klausos aparatų gausybėje ir pasirinkti jums tinkamiausią padės specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas