Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl jaučiatės nuolatos pavargę: atsako ekspertai

Jeigu sau užduodate klausimą „kodėl aš toks pavargęs(-usi)?“, nesijauskite vieniši. Šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje jausti nuovargį tapo įprasta – darbas, namai, šeima, socialinis gyvenimas, sportas ir visi kiti reikalai išties atima daug laiko ir jėgų. O surasti pusiausvyrą nėra taip paprasta.
Persidirbimas, nuovargis
Persidirbimas, nuovargis / 123RF.com nuotr.

Bet – jeigu šiais laikais turime tiek daug patogumų ir išradimų, kurie padeda palengvinti gyvenimą ir buitį, kodėl jaučiamės priešingai?

Apie tai ekspertai kalba portalui eatthis.com.

Nuovargio priežastis gali būti rimtesnės ligos požymis

Dr. Mike'as Bohlas, „Eat This, Not That!“ medicinos ekspertų tarybos narys aiškina, kodėl kai kurie žmonės nuolat jaučiasi tokie pavargę. Pasirodo, priežasčių sąrašas, į kurį nepatenka ilga darbo savaitė, yra labai ilgas ir jis gali apimti beveik visas įmanomas medicinos sritis.

Nuovargis gali kamuoti dėl akivaizdžių priežasčių, pavyzdžiui, kai naktį trūksta miego, arba kai organizmas kovoja su infekcija. Žinoma, nuovargio jausmo priežastis gali rodyti ir rimtesnę būklę, pavyzdžiui, širdies ligą ar net vėžį. Dr. M.Bohlas aiškina, kad kelios dažniausios priežastys, dėl kurių galite jaustis pavargę, yra anemija, hipotirozė, miego sutrikimai, psichinė sveikata (pavyzdžiui, nerimas ir depresija) ir net reakcijos į tam tikrus vaistus.

Kada kreiptis į gydytoją

Ateina laikas, kai nuolatinį mieguistumo jausmą būtinai turėtumėte aptarti su gydytoju. Dr. M.Bohlas sako: „Jei nuovargis trunka ilgiau nei savaitę ar dvi ir yra toks stiprus, kad sunku išlikti žvaliam ar budriam, jei nėra jokios nustatomos nuovargio priežasties (pavyzdžiui, manote, kad miegojote gerai, bet vis tiek jaučiatės pavargęs, arba jei kartu su nuovargiu jaučiate ir kitus simptomus (pavyzdžiui, karščiavimą, dusulį, kojų tinimą ar kt.), laikas kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą“.

Kokie įpročiai gali padėti susidoroti su nuovargiu?

Vienas iš paprasčiausių dalykų, kuriuos rekomenduoja daryti daktaras M.Bohlas – tai pasirūpinti, kad kiekvieną naktį gerai išsimiegotumėte.

„Tai galite padaryti laikydamiesi sveiko miego įpročių, pavyzdžiui, eidami miegoti ir atsibusdami maždaug tuo pačiu metu kiekvieną dieną, vengdami fizinio krūvio ir maisto prieš miegą bei mėlynos šviesos likus kelioms valandoms iki miego. Kad išliktumėte budrūs, patariama periodiškai judėti (pavyzdžiui, po kiekvienos darbo valandos atsistokite ir 5–10 minučių pasivaikščiokite), gerai apsirūpinti skysčiais ir reguliariai užsiimti veikla, galinčia padėti valdyti stresą (pavyzdžiui, meditacija)“, – aiškina jis.

Taip pat yra keletas gyvenimo būdo pokyčių, kuriuos galite apsvarstyti, kad aktyviai spręstumėte nuovargio problemą. „Patartina sumažinti (atsisakyti) dalykų, galinčių padidinti jūsų nuovargį, pavyzdžiui, alkoholio vartojimo. Gera idėja sumažinti kofeino vartojimą – gali būti, kad kofeinas trikdo jūsų miegą naktį, todėl be jo pailsėsite geriau“, – dalijasi dr. M.Bohlas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas