Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?

Net ir kruopščiai, reguliariai prižiūrint dantis namuose burnos higiena yra nepakankama, kadangi namų sąlygomis sunku pasiekti visas apnašas ir akmenis, sako paslaugų rezervavimo platformos „BookitNow“ partnerės, odontologijos klinikos „Šypsenos akademija“ generalinė direktorė Gintarė Krikščiūnienė. Remdamasi daugiamete klinikos gydytojų patirtimi ji atsakė, ar tikrai burnos higiena gali būti skausminga, kada po procedūros gali atsirasti dantų jautrumas ir apskritai nuo kokio amžiaus tai turėtų tapti sveikatos priežiūros rutinos dalimi.
Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?
Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį? / Šypsenos akademijos nuotr.

– Kas yra profesionali burnos higiena?

– Profesionali burnos higiena – tai procedūra, kurios metu burnos higienistas pašalina dantų akmenis, apnašas ir dėmes, taip pat pateikia rekomendacijų, kaip tinkamai prižiūrėti burnos ertmę namuose.

Reiktų pasakyti, kad burnos priežiūros kultūra Lietuvoje dar tik pradeda formuotis. Taip yra dėl kelių priežasčių. Pirmiausia – švietimo trūkumas: daugelis žmonių vis dar nėra pakankamai informuoti apie tinkamos burnos higienos svarbą ir pasekmes, kurios gali kilti dėl jos nesilaikymo. Antra – ekonominiai ir finansiniai veiksniai: ne visi gyventojai susiplanuoja būtinas metines išlaidas dantų profilaktikai ir priežiūrai. Tam nepadeda ir valstybės sveikatos apsaugos politika. Tikrai yra jaučiamas finansavimo prevencinėms programoms, švietimui ir kitoms iniciatyvoms trūkumas, kas galėtų padėti gerinti burnos higienos situaciją šalyje.

Šypsenos akademijos nuotr./Odontologijos klinikos „Šypsenos akademija“ generalinė direktorė Gintarė Krikščiūnienė
Šypsenos akademijos nuotr./Odontologijos klinikos „Šypsenos akademija“ generalinė direktorė Gintarė Krikščiūnienė

– Kaip dažnai reikia atlikti burnos higieną?

– Įprastai profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti kas 6 mėnesius, t. y. du kartus per metus. Atlikus tyrimus nustatytas bakterinio ciklo laikotarpis, per kurį ant dantų susidaro plėvelė, būtent prie jos ir prilimpa daug bakterijų, susiformuoja akmenukai. Ši plėvelė profesionalios burnos higienos metu yra suardoma, nupurškiamos pigmentinės apnašos. Po atliktos procedūros pacientas dantis turi valyti nauju šepetėliu, kad prasidėtų naujas bakterijų ciklas.

Svarbu paminėti, kad esant tam tikroms sąlygoms, pavyzdžiui, nešiojant breketus ar sergant periodontitu, burnos higieną gali prireikti atlikti dažniau – kas 3–4 mėnesius. Taip pat ją reikėtų atlikti prieš bet kokias odontologines procedūras, kad būtų sumažinama uždegimo rizika, užtikrintas maksimalus jų efektyvumas.

– Kaip atliekama burnos higiena?

– Procedūros metu taikomas modernus „Air-Flow“ metodas, kai pasitelkus stiprią oro, vandens ir sodos miltelių srovę greitai, kruopščiai ir neskausmingai pašalinamos visos ant dantų paviršiaus susikaupusios nikotino, kavos, arbatos apnašos ir taip užtikrinama apsauga nuo ėduonies bei kitų burnos ligų.

Atvykus į procedūrą pirmiausia įvertinama paciento dantų būklė. „Šypsenos akademijos“ specialistės visada atidžiai įvertina paciento individualią burnos būklę, išsamiai papasakoja, kaip reikėtų taisyklingai prižiūrėti dantis namuose, ir kiekvienam individualiai rekomenduoja tinkamiausias burnos priežiūros priemones namuose.

Šypsenos akademijos nuotr./Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?
Šypsenos akademijos nuotr./Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?

Įvertinus būklę ultragarsiniu skaleriu, instrumentais, „Air-Flow“ metodu nuo visų dantų paviršių ir periodontinių kišenių nuvalomos kietos ir minkštos apnašos, dantys nupoliruojami specialiais šepetėliais, guminiais diskeliais bei poliravimo pasta. Po burnos higienos kiekvienas pacientas yra maloniai nustebinamas komforto ir švaros pojūčio burnoje.

– Ar burnos higiena tikrai gali būti skausminga? Jei taip ir jei paniškai bijau skausmo, ar yra nuskausminimo galimybė?

– Procedūra paprastai nėra skausminga, tačiau jautresniems pacientams gali būti nemalonu. Bijant skausmo visada galima naudoti vietinę anesteziją ar nuskausminamuosius gelius, kurie padeda sumažinti diskomfortą.

– O ar normalu, jei po burnos higienos skauda dantenas?

– Po procedūros atsiradęs nedidelis dantenų jautrumas ar skausmas yra normalu, ypač jei buvo pašalinta daug akmenų. Šie nemalonūs pojūčiai turėtų praeiti per kelias dienas. Jei skausmas tęsiasi ilgiau, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Šypsenos akademijos nuotr./Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?
Šypsenos akademijos nuotr./Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?

– Ar burnos higienos metu nėra pažeidžiamas dantų emalis?

– Tinkamai atliekama profesionali burnos higiena emalio nepažeidžia. Specialistai naudoja saugius ir švelnius metodus, kad apnašas ir akmenis pašalintų nė kiek nepažeisdami dantų struktūros.

– Jei valau dantis du kartus per dieną, naudoju tarpdančių siūlą, gal profesionali burnos higiena nėra būtina?

– Net ir reguliariai prižiūrint dantis namuose apnašos ir akmenys gali kauptis sunkiai pasiekiamose vietose, todėl profesionali burnos higiena yra būtina siekiant užtikrinti visapusę burnos sveikatą ir išvengti bet kokių burnos ertmės ligų. Namų priežiūra svarbi, tačiau profesionali burnos higiena pašalina tai, ko negalite pašalinti namuose.

Beje, kartais manoma, kad profesionalią burnos higieną gali atstoti dantų valymas su soda namuose. Noriu atkreipti dėmesį, kad klinikose naudojama speciali soda, kurią purškiant su vandeniu ir oro srove išgaunamas poliravimo efektas. Skirtingai nei namuose naudojama valgomoji soda, ši speciali soda nebraižo dantų paviršiaus.

Šypsenos akademijos nuotr./Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?
Šypsenos akademijos nuotr./Kodėl negalima patiems valyti dantų su soda, o po burnos higienos būtina pakeisti dantų šepetėlį?

– Ar profesionalią burnos higieną reikėtų atlikti ir vaikams? Nuo kelių metų galima ir reikėtų ją atlikti?

– Taip, tai labai svarbu norint užtikrinti vaiko burnos sveikatą, kadangi pirmieji dantukai daro itin didelę įtaką tolesniam nuolatinių dantų formavimuisi. Burnos higieną rekomenduojama pradėti atlikti nuo 2–3 metų amžiaus, kai atsiranda pirmieji dantukai. Tai padės užkirsti kelią ankstyvajam dantų ėduoniui ir ugdyti gerus burnos higienos įpročius.

– Ar burnos higieną galima atlikti nėštumo metu? Kas yra nėščiųjų gingivitas?

– Taip, profesionalią burnos higieną galima ir rekomenduojama atlikti ir nėštumo metu. Nėščiųjų gingivitas yra dantenų uždegimas, kuris gali atsirasti dėl hormoninių pokyčių nėštumo metu. Tinkama burnos higiena padeda kontroliuoti šią būklę ir užtikrina motinos bei vaisiaus sveikatą.

„Šypsenos akademija“ – tai odontologijos klinikų tinklas Lietuvoje: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Druskininkuose. Klinikose dirba patyrę, atsakingi, nuolat žinias tobulinantys savo srities profesionalai. Čia problemos neskirstomos į mažas ir dideles – kiekvienas pacientas apgaubiamas rūpesčiu, dėmesiu, o jo problemos tampa klinikos problemomis, kurios sprendžiamos tinkamai, profesionaliai ir tik su moderniausia įranga.

Paslaugų rezervavimo platformoje „BookitNow“ galima rezervuoti laiką burnos higienai su skaitmeniniu dantų būklės tyrimu ar implantologo konsultacijai su kompiuterine tomografija. „BookitNow“ rasite visas „Šypsenos akademijos“ odontologijos klinikas – platus tinklas leidžia užtikrinti didelį specialistų pasirinkimą, galimybę konsultuotis su įvairių sričių profesionalais po vienu stogu ir gauti integruotas odontologijos paslaugas, taip pat pasiūlyti geresnes kainas, daugiau nuolaidų ir akcijų, aukščiausios kokybės įrangą, medžiagas ir technologijas dėl didesnio finansavimo galimybių.

Paslaugų rezervavimo platformoje www.bookitnow.lt galima rinktis iš daugiau nei 10 000 grožio, sveikatinimo, odontologijos procedūrų, gyvūnų priežiūros ir įvairiausių kasdienių paslaugų, pramogų bei poilsio su nakvyne pasiūlymų. Čia galima ne tik greitai rasti norimą paslaugą, bet ir iškart patogiai rezervuoti jos laiką. „BookitNow“ – viskas vienoje vietoje SAU!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas