Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl pacientai, sergantys sausų akių liga, gydomi vandeniu?

Yra įvairių tipų uždegimų (nuo mikrobinių iki alerginių), ir nė vienas jų nėra gydomas vandeniu. Jau 2007 m. sausų akių sindromas (SAS) buvo apibrėžtas kaip liga, kurios metu nustatomas akies paviršiaus uždegimas. Tad kodėl didelė dalis šia liga sergančių Lietuvos gyventojų vis dar gydomi lašais, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra vanduo? Ir kas dėl to kaltas – gydytojai, vaistininkai ar ligoniai, kurie net nežino, kad serga tokia liga, o jei žino, tai gal užsiima bergždžia savigyda?
Blogas regėjimas
shutterstock_210593773 / Shutterstock nuotr.

Sveiko akies paviršiaus ląstelės nuo kenksmingo druskų poveikio apsisaugo dėl osmoprotektorių (ašaroje esančių specialių apsauginių dalelių). Jei šių dalelių akies paviršius gamina per mažai, o druskų kiekis ašaroje yra didelis, tai druskos žaloja akies paviršiaus ląsteles, ir išsivysto uždegimas. Sausų akių sindromo metu ašaroje yra sumažėjęs vandens kiekis, todėl stipriai yra padidėjusi druskų koncentracija. Todėl efektyviausias gydymas yra padidinti apsauginių dalelių (osmoprotektorių) kiekį ašarose lašinant akių lašus, kurių sudėtyje yra žmogui natūralių osmoprotektorių (taurino, L-karnitino ar eritritolio). Šis gydymo principas yra vadinamas osmoprotekcija, 2013 m. medicininiame leidinyje „The ocular surface“ buvo paskelbtas kaip gydymas, galintis apsaugoti akies paviršių nuo kenksmingo druskų poveikio ir stabdyti uždegimą esant SAS.

pav 1 ir 2 temai
pav 1 ir 2 temai

2015 m. atlikta gydytojų oftalmologų apklausa (n101) parodė, kad net 99 proc. apklaustų gydytojų sausų akių ligą (sindromą) vertina kaip rimtą sutrikimą ir juo domisi, naujoms žinioms apie šią ligą įgyti vidutiniškai skiria apie 15 val. per metus; net 82 proc. apklaustųjų savo žinias apie sausų akių ligą vertina kaip pakankamas, tačiau mano, kad turėtų žinoti daugiau. 98 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad ligoniui vizito metu paaiškina pagrindinius ligos išsivystymo mechanizmus. Ir nors tik 6 proc. akių ligų gydytojų pagrindinį sausų akių ligos užvedamąjį mechanizmą nurodė teisingai (t.y. padidėjusią druskų koncentraciją ašarose ir sumažėjusį osmoprotektorių kiekį), vis dėlto net 83 proc. apklaustųjų nurodė uždegimą kaip pagrindinį procesą, vykstantį ligos metu. 78 proc. žinojo, kad žmogaus ašarose yra osmoprotektorių, bet tik pusė jų galėjo tiksliai atsakyti, kokiuose akių lašuose jų yra.

Akivaizdu, kad didžioji dalis akių ligų gydytojų supranta ligos esmę ir gali rekomenduoti profesionalų gydymą, tik svarbu patiems nueiti konsultuotis pas gerą specialistą, o ne bėgti ten, kur reklama kviečia. Tyrimai parodė, kad sausų akių sindromo metu dėl suplonėjusio ašarų sluoksnio ir uždegimo procesų ragenoje mūsų rega pablogėja daugiau nei 1,3 dioptrijomis. Jau esant 0,5 dioptrijos pablogėjusiai regai gali būti paskiriami akiniai. Tai ypač aktualu žmonėms, dirbantiems su kompiuteriu. 2005 m. net sugalvotas terminas „kompiuterinis regos sutrikimo sindromas“ (KRSS) (angl. computer vision sindrome), kuriam būdingi sausų akių sindromo simptomai (peršėjimas, deginimo pojūtis, šviesos baimė, akių nuovargis). Svarbu žinoti, kad, iki galo normalizavus sveiką akies paviršių ir reikalingą ašaros storį (osmoprotektoriais), daliai iš mūsų akinių net nereikėtų. Tik ar visuose optikos salonuose yra lašų, kurių sudėtyje būtų taip reikalingų osmoprotektorių? Teko pastebėti, kad vaistinėse akivaizdžiai išdėliotos tik tos medicinos priemonės, kurios vilioja akcijomis ir nuolaidomis. Iš čia turbūt ir paradoksas, kad uždegimas vis dar gydomas vandeniu, o mes, nesidomėdami tuo, savo pačių valia tampame vien už simptomus mažinantį gydymą pinigus mokančiais „ligoniais“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas