Didžiausios šalyje vandentvarkos įmonės „Vilniaus vandenys“ vandens ir nuotekų laboratorijų vadovė Aurelija Baronienė pastebi, kad geriamasis vanduo, kurį perkame, ir tas, kuris bėga namuose iš čiaupo, yra išgaunamas ten pat: požeminiuose gręžiniuose, tad vanduo iš čiaupo savo sudėtimi niekuo nenusileidžia tam, kurį perkame parduotuvėse. Tačiau gerdami vandenį iš čiaupo dar išvengiame sąlyčio su mikroplastikais ir saugome aplinką nuo plastiko taršos.
– Kokių mineralų randame vandentiekio vandenyje? Kuo jie naudingi mūsų organizmui?
– Gamtoje esantis vanduo nėra grynas, jame daug įvairių ištirpusių mineralinių druskų, kurių sudėtyje yra kalcio, magnio, natrio, chloridų, sulfatų, kalio, taip pat biologiškai aktyvių mikroelementų – fluoro, cinko, mangano, geležies, jodo ir taip toliau. Lietuva gali didžiuotis unikaliu turtu – mums geriamasis vanduo tiekiamas iš požeminių gręžinių, kur vanduo yra praturtintas šiomis mineralinėmis medžiagomis, reikalingomis mūsų organizmui.
Žmogaus organizmui svarbiausi yra kalcis, magnis, chloras, fosforas, kalis ir natris. Šie elementai dalyvauja daugelio organų veikloje, padeda reguliuoti vandens kiekį ir apykaitą, reguliuoja raumenų bei nervų sistemų funkcijas, kraujo spaudimą, yra atsakingi už įvairių medžiagų pernešima organizme. Kalis ir magnis yra organizmui gyvybiškai svarbūs mikroelementai. Jeigu trūksta kalio, gali pavojingai sutrikti širdies ritmas. Magnio trūkumas taip pat pavojingas širdžiai ir kraujagyslėms, gali sukelti dažną širdies plakimą ir kitus širdies ritmo sutrikimus, arterinę hipertenziją.
– Dažnai žmonės mano, kad vanduo buteliukuose yra pranašesnis savo sudėtimi nei vanduo iš čiaupo, ar tai tiesa?
– Geriamasis vanduo, kurį perkame, ir tas, kuris bėga namuose iš čiaupo, yra išgaunamas požeminiuose gręžiniuose. Vanduo iš čiaupo yra natūraliai prisotintas įvairių naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, kalio ir kitų. Mangano, geležies, perteklius, galintis suteikti vandeniui nemalonų prieskonį, šalinamas vandens ruošimo ir gerinimo etape.
Perkant parduotuvėje fasuotą stalo vandenį galime nusipirkti jį dirbtinai praturtintą mineralinėmis medžiagomis. Taigi didelio skirtumo tarp geriamo vandens iš čiaupo ir pirkto parduotuvėje nėra, išskyrus tai, kad pastarasis yra vidutiniškai 300 kartų brangesnis nei toks pats vanduo, kuris teka iš čiaupo.
– Kartais žmonės gerti vandenį iš čiaupo prisibijo dėl to, kad jis kalkėtas, kai kalkių nuosėdas pamato arbatinuke. Ar verta dėl to jaudintis?
– Vandenį kietina ištirpusios kalcio ir magnio druskos. Lietuvos ir ES teisės aktai nereglamentuoja, kokio kietumo vanduo turi būti. Pagal Lietuvos higienos normas nei kalcio, nei magnio koncentracija nėra normuojama. Šie mikroelementai žmogaus organizmui yra naudingi.
Dėl to centralizuotai tiekiant vandenį jis nėra minkštinamas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra apskaičiavusi optimalų įvairių ištirpusių medžiagų kiekį vandenyje, kurį su geriamuoju vandeniu turime gauti kasdien. Vilniuje viešai tiekiamas vanduo yra labai artimas šiems rodikliams.
– Atsiranda žmonių, kurie geria vandentiekio vandenį, tačiau jį mėgsta užvirti ir atvėsinti. Neva, tai saugiau. Ar vanduo nepraranda kokių nors gerųjų savybių?
– Kaitinant vandenį, jame esantys kalcio ir magnio hidrokarbonatai skyla ir pasklinda visame vandens tūryje. Gerdami kavą ar arbatą mes užplikome ką tik užvirusiu vandeniu, tad visas jame esančias medžiagas išgeriame. Virdulyje likusios medžiagos sudaro naujus netirpius junginius, kurie kalkių pavidalu nusėda ant sienelių. Užviręs ir atvėsęs vanduo nebeturės didžiosios dalies vertingų mineralų. Tad kur kas sveikiau gerti tiesiai vandenį iš čiaupo.
– Rinkoje daug vandens filtrų pasiūlos, gyventojai neretai susigundo tokiu įrenginiu. Ar verta filtruoti vandens, kurį gauname iš centralizuoto vandentiekio?
– Iš gręžinio išgautas vanduo būna išfiltruojamas ir išvalomas vandens ruošimo įrenginiuose ir tik tada nuteka iki čiaupo, todėl papildomai jo filtruoti nebereikia.
Dauguma filtrų minkštindami vandenį naudingas organizmui mineralines medžiagas kalcį ir magnį pakeičia mažiau naudingu natriu.
Minkštinti vandens, kurį naudosime maisto ruošimui taip pat nereikia, nes dauguma filtrų minkštindami vandenį naudingas organizmui mineralines medžiagas kalcį ir magnį pakeičia mažiau naudingu natriu, kurio perteklius yra kenksmingas nėščioms moterims, kūdikiams, senyvo amžiaus žmonėms.
Natris sunkina širdies darbui reikalingo kalio pasisavinimą. Vartojant kietą vandenį žmonių mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra 25 proc. mažesnis. Stebėjimai parodė, kad žmonės, gyvenantys vietovėse, kur vanduo minkštas, dažniau serga širdies ligomis, jų mirštamumas didesnis nei žmonių, geriančių kietą vandenį.