Kokias mitybos taisykles pažeidžiame kiekvieną dieną?

Pasirodo, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir tai, kaip valgome. Dažniausiai susitelkę vien į sveikos mitybos produktus, kalorijų skaičiavimą mes užmirštame elementarias taisykles, nuo kurių taip pat priklauso mūsų dailios kūno linijos bei savijauta.
Sveika mityba
Sveika mityba / Shutterstock nuotr.

Valgome iškart po tam tikrų užsiėmimų

Pavyzdžiui, po sporto treniruotės, įtemptos fizinės ir protinės veiklos, susinervinę, sušalę ir t.t. Patirtas fizinis ir psichologinis krūvis siunčia klaidingą signalą mūsų skrandžiui, kad turime kuo greičiau pasisotinti, be to, organizmui trukdoma išskirti skrandžio sultis. Vertėtų palaukti bent 30 minučių ir rinktis sveikus, nekaloringus produktus. Pavalgę taip pat neskubėkite prigulti ir užmigti. Poilsis puiku, tačiau tik ne tokia forma iškart po riebių ir sočių pietų! Verčiau pasivaikščiokite 15-30 minučių, o jeigu norite užsiimti sportu, tą geriausia padaryti po valandos.

Valgome labai greitai

Kad ir kaip būtumėte išalkę, stenkitės išlaikyti pauzes ir kuo ilgiau kramtyti. Darykite pertraukas tarp maisto patiekalų, kad pajaustumėte sotumo jausmą, tuo labiau, kad jis neatkeliauja akimirksniu. Kramtydami mes padedame savo virškinamajam traktui, tad pusryčiai turėtų tęstis ne trumpiau kaip pusvalandį, o pietūs – 40 minučių.

Maisto temperatūra

Kenkiame savo skrandžiui bei dantims, skanaudami labai šaltus ir itin karštus valgius bei gėrimus. Stenkitės tuo pačiu metu nevalgyti karštų ir šaltų produktų, tarkime, kavos su ledais, kadangi tokie deriniai gali pakenkti ir mūsų sveikatai.

Per daug gyvūninės kilmės maisto

Sakysite, kad tokio visai nevartojate? Iš tikrųjų reikėtų užsirašyti, ką valgote. Jeigu ryte skanaujate kiaušinius, dešreles, pietums renkatės mėsą su daržovėmis, o vakare varškę, jogurtą, tai iš esmės visų jūsų mitybos racioną sudaro gyvūninės kilmės patiekalai. Pabandykite jų vartoti kartą per dieną, kad neapsunkintumėte savo skrandžio ir sumažintumėte riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Vanduo ir maisto vartojimas

Pagal jogus, labai svarbu ne tik vandens kokybė, rūgštingumas, bet ir tai, kada ir kiek jo geriama. Kad organizmas išsivalytų nuo toksinų, neigiamos informacijos, stiklinę valyto vandens patartina išgerti rytą tuščiu skrandžiu ir apie valandą nieko nevalgyti. Pusvalandį prieš kiekvieną valgymą ar prieš geriant kavą, irgi reikia išgerti po stiklinę vandens. Valgant ir 30 min. po valgio iš viso nevartoti skysčių. Tarp valgymų galite gerti tiek vandens, kiek norisi. (Įsidėmėkite! Tik vandens, o ne sulčių ar kitokių gėrimų, nes jie yra maistas ir juos reikia riboti.) Pusvalandį prieš einant miegoti taip pat sveika išgurkšnoti stiklinę gryno kambario temperatūros vandens – rytą pabusite žvalesnė ir geros nuotaikos.

Vaisiai ir daržovės valgomi tuščiu skrandžiu

Nors žalėsiai ir sveika, tačiau ne visi. Pavyzdžiui, patariama ryte vengti valgyti česnakų, svogūnų, aitriosios paprikos, pomidorų, apelsinų, netgi bananų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų