Kas yra pelėsis
Pelėsis – tai mikroskopinis grybas, kuris, kaip ir kiti mums įprasti grybai, auga gijų pavidalu. Jis priskiriamas prie mikroorganizmų, kurie skirstomi į tris rūšis: virusus, bakterijas ir grybelius. Žinia, visi mikroorganizmai sugeba puikiai prisitaikyti prie aplinkos ir yra labai gajūs. Toks yra ir pelėsis, kurio rūšių skaičiuojama tūkstančių tūkstančiais. Dalis jų pasižymi teigiamomis savybėmis, gali būti naudojami maistui, o 1945 m. Nobelio premija buvo įteikta už atradimą, jog kai kurie pelėsiniai grybai gali naikinti bakterijas. Šis atradimas padėjo sukurti peniciliną ir pradėjo antibiotikų erą.
Pasak mokslininkų, iš visų pelėsinių grybų poveikį sveikatai gali turėti apie 200 jų rūšių. Deja, dažniausiai tas poveikis yra neigiamas.
„Dauguma pelėsinių grybų į aplinką išskiria sporas. Tai labai mažos dalelytės, kurios lengvai sklaidosi ore ir išlieka aplinkoje gana ilgą laiką, dėl to gali būti įkvėptos žmogaus. Jeigu pastato rūsyje yra pelėsio, bet jis nenaikinamas, nes ten negyvenama, sporos per ventiliacijos ir kitas angas gali keliauti po visą pastatą. Todėl pelėsį būtina naikinti visur, visame pastate.
Nustatyta, kad kai kurių grybelių sporos gali sukelti plaučių pažeidimus. Žinoma, vieną kartą įkvėpus greičiausiai nieko baisaus neatsitiks, tačiau ilgalaikis, kelerių metų, pelėsio poveikis gali pridaryti rimtų sveikatos bėdų. Kai kurie grybeliai gamina vadinamuosius mikotoksinus. Tai į cheminę medžiagą panašūs komponentai. Pats pavojingiausias jų poveikis, jeigu jų gauname su maistu“, – aiškino pašnekovė.