Sertifikuota akušerė Deb Gowen iš Bostono ligoninės, kurioje dirba jau tris dešimtmečius, sako, jog nėščios moterys turi įvertinti savo mitybą iš naujo, rašoma womenshealthmag.com.
Alkoholis
Savaime aišku, kad alkoholio nėštumo metu gerti negalima. Nepaisant to, kai kurios moterys neatsisako alkoholinių gėrimų. Visgi net ir gurkšnelis gali pakenkti, kadangi nėra rimtų tyrimų, kurie kalbėtų apie saugias alkoholio dozes nėščioms moterims: „Itin pavojingas pirmas ir trečias trimestras. Geriau nerizikuokite“, – sako D.Gowen ir pataria vos sužinojus, kad laukiatės, atsisakyti alkoholinių gėrimų.
Kofeinas
Ar turėtumėte visiškai atsisakyti kavos, arbatos, juodojo šokolado? Specialistai pasakytų, kad saikas būtinas, nesvarbu, ar laukiatės, ar ne. Juk jeigu piktnaudžiausite kava, geriau tikrai nepasijausite. Tačiau nėštumo metu vertėtų vis tiek būti atsargesnėms ir pasitarti su gydytoju, kiek kofeino galima suvartoti, taip pat reikia nepamiršti, kad jo yra ne tik kavoje, bet ir kituose maisto produktuose.
D.Gowen patvirtina, kad saikingumas – tai geriausias dalykas, todėl jeigu išgerdavote tris puodelius per dieną, verčiau jau mažinkite dozes kuo skubiau bei pasitarkite su jus prižiūrinčiu specialistu.
Beje, kaip rašoma americanpregnancy.com, pirmojo trimestro metu visgi geriau vengti kavos, kadangi jis gali būti susijęs su persileidimo rizika.
Žuvis
Žuvyje yra daug naudingų medžiagų, pavyzdžiui, liesų baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, todėl Maisto ir vaistų administracija moterims rekomenduoja suvalgyti iki 340 jūrų gėrybių per savaitę, tiesa, svarbu paminėti, kad tai turi būti produkcija su pačiu mažiausiu gyvsidabrio kiekiu. Visgi, labiausiai gydytojai nerimauja dėl tų žuvų, kuriose susikaupia didžiausi gyvsidabrio ir kitų sunkiųjų metalų kiekiai. Patariama visas žuvis ir jūros gėrybes rinktis atsakingai ir valgyti apdorotas. Beje, žalia žuvis taip pat nėra geras pasirinkimas, kadangi joje gali būti įvairių bakterijų salmonella ir listeria.
TAIP PAT SKAITYKITE: Pozityvi neigiamų emocijų galia: kuo į naudą išeina liūdesys, kaltė, pyktis ar nerimas?
Sūriai ir mėsa
Štai webmd.com rašoma, jog vertėtų vengti kai kurių sūrių rūšių, kurie gaminami iš nepasterizuoto pieno. Pavyzdžiui, patariama atsisakyti mėlynojo sūrio, kamambero, fetos ir pan. bei skaityti etiketes.
Na, o pusiau iškeptą kepsnį taip pat reiks pamiršti dėl bakterijų tikimybės ir jų sukeliamų ligų. Žalia ar pusiau žalia mėsa jūsų valgiaraštyje turėtų tapti tabu. Tas pats galioja ir žaliems kiaušiniams bei maisto produktas, kuriems reikia žalių kiaušinių, austrėms, perdirbtai mėsai, pavyzdžiui, dešrelėms, rūkytai lašišai ir jūrų gėrybėms ir pan.
Paminėti reikia ir nepasterizuotą pieną bei sultis, kuriuose gali būti kenksmingų bakterijų, taip pat įvairių žolelių arbatas.
Šifruokite potraukį maistui
Kaip sako D.Gowen, potraukis kai kuriems maisto produktams išduoda mūsų tikruosius norus. Pavyzdžiui, saldumynai reiškia, kad mums trūksta energijos, tačiau jos, sukrimtę saldėsį, gausime greitai, bet ir dings jis taip pat greitai. Ji sako, kad geriau rinktis baltymus, kurie kur kas ilgesniam laikui suteiks trokštamos energijos.
Norite ledų? Tai gali reikšti kalcio trūkumą. Taigi, įsiklausykite į kūno siunčiamus signalus ir lepinkite save atsakingai!