Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Koks maistas gali sukelti paakių tinimą?

Atsikeliate ryte patinusiais paakiais, nors miegojote pakankamai? Kartais tinimas nepraeina iki vakaro? Geriate daug vandens, bet tai nepadeda? Paakiai patinsta ne visada? Dėl to gali būti kaltas tam tikras maistas. Pamėginkite jo atsisakyti, ir galbūt nuo šiol rytais atsikelsite pailsėjusiu veidu.
Patinęs veidas gali liudyti apie sveikatos problemas
Patinę paakiai ir veidas / Vida Press nuotr.

Kas gali skatinti akių patinimą?

Druska

Sūrus maistas yra viena dažniausių tinimo priežasčių.

Sūrus maistas yra viena dažniausių tinimo (ne tik paakių, bet ir veido, pilvo ir apskritai viso kūno) priežasčių, nes druska sulaiko skysčius, organizmas jų daugiau prigamina, kad atskiestų padidėjusį natrio kiekį, ir tai pasireiškia audinių patinimu. Daugiausia šansų, kad paakiai ryte bus paburkę, jei sūraus maisto valgysite iš vakaro. Taigi sumažinti druskos vartojimą naudinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui.

Daug druskos yra ne tik bulvių traškučiuose, sūriuose krekeriuose ir pan., bet ir greitame maiste. Vienoje porcijoje slypi visos dienos natrio kiekis.

123rf.com nuotr. /Druska
123rf.com nuotr. /Druska

Pomidorai, bulvės, baklažanai

Pomidorai priklauso bulvinių šeimai, jų, kaip ir bulvių, sudėtyje yra nepageidaujamo junginio solanino, kuris gali sukelti uždegimą ir pabrinkimą. Taip nutinka tikrai ne visiems, tiesiog pastebėta, kad žmonėms, turintiems rimtesnių uždegiminių problemų, pagerėja, kai bent trims savaitėms atsisako pomidorų, bulvių ir pan. Baklažanai taip pat priskiriami prie šių daržovių šeimos ir turi solanino.

Fotolia nuotr./Vyšniniai pomidorai
Fotolia nuotr./Vyšniniai pomidorai

Kvietinė duona

Maždaug kas dešimtas pasaulio žmogus netoleruoja gliuteno (glitimo) arba yra alergiškas jam. Tai reiškia, kad tokiam žmogui kvietinė duona, pyragai, makaronai ir pan. gali sukelti pilvo pūtimą bei patinimą.

„PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr./Duona
„PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr./Duona

Saldumynai

Žiemos švenčių metu net ir uoliausi sveikuoliai tikrai ragavo saldumynų – pyragų, sausainių, tortų, šokolado, keksiukų ar pan. Ką jau kalbėti apie saldaus maisto gerbėjus. Bėda ta, kad tokiame maiste yra daug baltojo cukraus, o tai vienas blogiausių produktų, kuriuos tik įmanoma valgyti. Cukrus skatina uždegimą – patinimą ir bėrimą.

„Electroliux“ nuotr. /Šventinis pyragas
„Electroliux“ nuotr. /Šventinis pyragas

Pieno produktai

Kai kuriems žmonėms pieno produktai – pienas, sūris, kartais net jogurtas, gali sukelti uždegimą, kuris pasireiškia pilvo pūtimu, bėrimu ir / arba patinimu. Taigi jei pastebėjote virškinamojo trakto sutrikimų nuo šių produktų, tikriausiai jie bus kalti ir dėl paburkusių paakių.

Vida Press nuotr./jogurtas
Vida Press nuotr./jogurtas

Konservuotas maistas

Konservuotas maistas taip pat neretai būna gausus druskos, nors iš pažiūros gal taip ir neatrodo. Taigi vartokite tik maistą, bet ne skystį, kuriame tas maistas yra.

„Fotolia“ nuotr./Konservuota žuvis
„Fotolia“ nuotr./Konservuota žuvis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos