Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kondicionierius – pasirinkimas gyventi komfortiškoje aplinkoje

Didelė peršalimo rizika vasarą, o žiemą diskomfortą keliantis per sausas oras – tai kondicionierių kritikų argumentai. Tačiau, ekspertų teigimu, tai – tik netinkamo kondicionieriaus naudojimo arba sumontavimo padariniai. Svarbu žinoti, kad kondicionuojamos aplinkos ir lauko temperatūrų skirtumas neturėtų būti didesnis nei 5–7 laipsniai, o ir pačiam įrenginiui turi būti parinkta tinkama vieta – kad nepūstų oro žmogui į nugarą ar kojas, o paskirstytų jį tolygiai. Tinkamai naudojantis kondicionieriumi net ir kritikai pripažintų kad šis, reguliuodamas ir grynindamas orą, suteikia komfortą tiek žiemą, tiek vasarą.
Kondicioneriai
Kondicioneriai

Kam reikia?

Temperatūros svyravimai jau tapo mūsų kasdienybe, didžiulius karščius kaipmat keičia vos 15 laipsnių siekianti temperatūra, o ją – vėl didžiuliai karščiai. Tokie staigūs oro temperatūros pokyčiai prastai pasijusti priverčia net ir sveikata nesiskundžiančius žmones, o ką jau kalbėti apie sergančius širdies ar kraujagyslių ligomis. Taigi norėdami jaustis gerai, turime pasirūpinti subalansuotu mikroklimatu.

Tinkamai sureguliuota oro temperatūra ir išgrynintas oras – ne tik geresnės sveikatos, bet ir didesnio komforto garantas. Dažnas yra patyręs nemalonų jausmą, kai karštą vasaros dieną vairuojant automobilį ar sėdint saulės prikaitintame biure veidu žliaugia prakaitas. Neretai jautriau į aplinką reaguojantiems žmonėms tvankiomis karštojo sezono naktimis sunkiau pavyksta ir užmigti. Nei apie produktyvų darbą, nei apie visavertį miegą minėtais atvejais nėra net kalbos, jaučiamas diskomfortas žmogų paverčia bejėgiu, irzliu ir pavargusiu.

Ir tik tada žmogus pradeda galvoti apie išeitį – orą gryninantį bei patalpas vėsinantį ir jų temperatūrą reguliuojantį kondicionierių.

Ir tik tada žmogus pradeda galvoti apie išeitį – orą gryninantį bei patalpas vėsinantį ir jų temperatūrą reguliuojantį kondicionierių. Pažangūs šių dienų kondicionieriai ne tik išsprendžia patalpų mikroklimato klausimus, kad žmonėms jose tiek dirbti, tiek sportuoti, tiek gyventi būtų komfortiška, bet ir pasižymi itin pažangiomis energijos taupymo galimybėmis.

Galiausiai, naujausi kondicionieriai ne tik vėdina, bet ir grynina orą. Šiam procesui naudojamos specialios technologijos, kurios itin efektyviai veikia ore sklandančius ir filtre sulaikytus mikroorganizmus – bakterijas, virusus, pelėsius. Specialus filtras sugautus alergenus, virusus, bakterijas neutralizuoja, o patalpų mikroklimatas tampa kur kas geresnis.

Tinkamai naudoti

Mitų apie kondicionierius sklando įvairių. Vienas jų – kad rizika peršalti kondicionuojamuose patalpose yra kur kas didesnė nei tose, kur kondicionierių nėra. Ekspertų teigimu, šį neigiamą poveikį lemia ne pats kondicionierius, o netinkamas jo naudojimas. Jei lauko temperatūra siekia 30 laipsnių, o žmonės kondicionieriumi ją atvėsina iki 18 ar mažiau – tikimybė susirgti yra. Tačiau tai – netinkamas įrenginio naudojimas.

Optimaliausia patalpų temperatūra turėtų svyruoti nuo 18 iki 24 laipsnių, tačiau svarbiausia – ji neturėtų skirtis nuo laiko temperatūros daugiau nei 5–7 laipsniais.

Optimaliausia patalpų temperatūra turėtų svyruoti nuo 18 iki 24 laipsnių, tačiau svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, kad ji neturėtų skirtis nuo laiko temperatūros daugiau nei 5–7 laipsniais.

Antra – labai svarbu, kad kondicionieriai būtų sumontuoti tinkamoje vietoje – nepūstų žmonėms į galvą, nugarą ar kojas. Šią problemą itin gerai išsprendžia inverter tipo (palubiniai) kondicionieriai, kurie tolygiai vėdina patalpas, be to, pasižymi ir itin aukštu energijos taupymo koeficientu.

Dauguma šiuolaikinių kondicionierių suprojektuoti taip, kad atvėrus langą ar duris išsijungtų automatiškai, tad būtina žinoti, kad vėsinti ar šildyti patalpos kitais būdais, kai veikia kondicionierius, – nereikia.

Ilgalaikė investicija

Abejojantiems, ar įsigyti kondicionierių dėl Lietuvoje vos kelis mėnesius trunkančio karštojo sezono, vertėtų žinoti, kad minėtas įrenginys puikiai pasitarnauja ir šaltuoju metu. Kondicionieriai skirti reguliuoti mikroklimatą – taigi jie gali ne tik vėsinti, bet ir šildyti orą.

Aukštas energijos taupymo koeficientas leidžia vartotojui ne tik efektyviau sušildyti patalpas, reguliuoti mikroklimatą, bet ir sutaupyti. Neretai šildyti patalpas kondicionieriumi kur kas pigiau nei elektriniais šildytuvais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito