Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas: kaip apsisaugoti lankantis viešose erdvėse?

Stebint augančius užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius, kyla klausimas, ką kiekvienas galime padaryti, kad sustabdytume ligos plitimą. Veiksmingiausia prevencija — sąmoningi, saugumo reikalavimų besilaikantys piliečiai. Tai ypač svarbu lankantis viešosiose erdvėse: pietaujant kavinėje, apsipirkinėjant prekybos centre ar laisvalaikį leidžiant bare, sporto klube, renginyje. Ką net prikelti naktį turėtume žinoti?
Apsauginė veido kaukė
Apsauginė veido kaukė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip apsaugoti save ir kitus viešose erdvėse?

Lankantis viešose erdvėse kiekvienas turėtume vadovautis ekspertų paruoštais saugumo reikalavimais: dėvėti medicininę arba medžiaginę burną ir nosį dengiančią kaukę, laikytis saugaus atstumo, o jeigu tenka liestis prie paviršių — dėvėti vienkartines pirštines. Ne ką mažiau svarbu griežtai laikytis higienos reikalavimų, dažnai plauti ar dezinfekuoti rankas, užsidengti kosint ar čiaudint.

Nosį ir burną dengiančių asmens apsaugos priemonių reikalavimas išlieka pagrindine COVID-19 plitimo prevencijos priemone.

Apsaugos priemonių dėvėti nereikia tais atvejais, kai tam kliudo asmens negalia ar sveikatos būklė. Kaukių ir respiratorių leidžiama nedėvėti kurčnebyliams, esant tam tikriems psichikos sveikatos, kvėpavimo sutrikimams, autizmo spektro sutrikimams ir panašiais atvejais. Tiems, kurie dėl turimos negalios negali dėvėti kaukių ar respiratorių, bet jų negalia leidžia rinktis alternatyvias veido apsaugos priemones (pavyzdžiui, turintieji klausos negalią), rekomenduojama užsidėti veido skydelius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

Taisyklingas kaukės dėvėjimas

  • Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad visiškai dengtų burną ir nosį;
  • Dėvint kaukę, negalima jos liesti rankomis;
  • Nusiimant kaukę, negalima liesti rankomis pačios kaukės, tik raištelius;
  • Nusiėmus kaukę arba ją palietus, reikia nusiplauti rankas;
  • Vienkartinės veido kaukės keičiamos kai sudrėksta, bet ne rečiau kaip kas 4 valandas;
  • Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudotas po kiekvieno naudojimo reikia išmesti.

Į kavinę ar barą — tik su apsaugine veido kauke

Viešojo maitininimo įstaigose būtina riboti lankytojų srautus bei užtikrinti, kad atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) informacija, valgyti ir gerti lankytojai gali tik sėdėdami prie stalų ar baro. Be to, į viešojo maitinimo įstaigas įleidžiami tik apsaugos priemones, dengiančias nosį ir burną, dėvintys lankytojai. Verta žinoti, kad sėdint prie baro ar stalo veido apsauginių veido kaukių dėvėti nebūtina.

Tikriausiai pastebėjote, kad perkant kavą išsinešti, neliko specialiai svečiams padėto cukraus? Taip yra todėl, kad remiantis SAM reikalavimais, viešojo maitinimo įstaigose draudžiama bendro naudojimo induose laikyti cukrų, druską, padažus ar kitus maisto produktus, jeigu juos įsideda patys lankytojai. Be kita ko, viešosiose įstaigose daug dėmesio turi būti skiriama tvarkos palaikymui bei pačių darbuotojų saugumui užtikrinti.

Renginiuose — būtina registracija

Vieši renginiai, miestų šventės, festivaliai ar mugės gali būti organizuojami tik tais atvejais, jeigu užtikrinamas bilietų platinimas elektroniniu būdu ir (arba) dalyvių bei žiūrovų registracija. Organizatoriai privalo užtikrinti būtinus atstumus tarp žiūrovų arba dalyvių, o maisto ir gėrimų vartojimui skirti specialias erdves su stalais arba baru.

Saugaus atstumo naudą turėtų žinoti ir sportuojantys. Atvirose erdvėse patariama laikytis ne mažesnio kaip 1, uždarose — 2 metrų atstumo, žinoma, atsižvelgiant į sporto veiklos pobūdį. Atstumas tarp dalyvių gali būti mažesnis, jei jie dėvi nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, pavyzdžiui, veido kaukes, respiratorius.

Jeigu turėjote kontaktą su sergančiuoju koronaviruso infekcija asmeniu, apie tai praneškite Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams tel. nr. (8 5) 264 9676.

Jeigu turėjote sąlytį su sergančiu asmeniu, ir jei pasireiškė ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), nedelsiant kreipkitės į Karštąją koronaviruso liniją telefono numeriu 1808.

Kam kaukės nėra privalomos:

  • Išimtys dėl kaukių dėvėjimo taikomos negalią turintiems žmonėms, kai jie dėl savo negalios tiesiog negali nešioti burną ir nosį dengiančių veido apsaugos priemonių.
  • Turintys kvėpavimo, psichikos, autizmo spektro sutrikimų ir kt. gali būti be kaukių, jei dėl sveikatos būklės jų negali dėvėti.
  • Tačiau svarbu suprasti, kad būtina dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, jei žmogaus turima negalia, pavyzdžiui, judėjimo, tai daryti leidžia.
  • Žmonėms, turintiems klausos negalią, rekomenduojama dėvėti veido apsaugos skydelius, nes gestų kalba neatsiejama nuo mimikos ir žmonės dažnai skaito iš lūpų. Veido skydeliai rekomenduojami ir kvėpavimo sutrikimų turintiems žmonėms.
  • Prievolės gimdymo metu gimdyvėms dėvėti apsaugines veido kaukes ministerija nėra nustačiusi, tačiau esant tam tikroms aplinkybėms tokį sprendimą gali priimti gydymo įstaiga.

Kur reikėtų kreiptis pajutus peršalimo simptomus?

Šiuo metu galioja tokia tyrimų tvarka žmonėms, kurie yra pajutę peršalimo simptomus – karščiuojama, kankina kosulys, dūstama. Jeigu žmogus yra 60 metų arba vyresnis, jis turi skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Toks asmuo greitosios pagalbos automobiliu būtų nugabentas į vieną iš didžiųjų ligoninių.

Jeigu asmuo serga lėtinėmis ligomis (širdies kraujagyslių, kvėpavimo takų, kepenų, inkstų, cukriniu diabetu, kitomis), jis taip pat turi skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Toks asmuo greitosios pagalbos automobiliu taip pat būtų nugabentas į vieną iš didžiųjų ligoninių.

Jeigu žmogus yra jaunesnis nei 60 metų, jis turi skambinti šeimos gydytojui, kuris pacientą pats užregistruos į karščiavimo kliniką arba skambinti karštąją koronoviruso linija 1808, kur pats gali užsiregistruoti testui dėl koronaviruso mobilioje stotelėje.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas