Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Košės diena: kodėl košę verta virti pusryčiams

Košė ir naudingas, ir greitai įsisavinamas produktas, ypač tinkamas pusryčiams, LRT radijui, minint Pasaulinę košės dieną, sako Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas.
Grikių kruopos.
Grikių kruopos. / Shutterstock nuotr.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad per pusryčius reikia greitai įsisavinamo maisto. O būtent stambiamolekuliniai angliavandeniai (ne įvairūs cukrūs, bet polisacharidai) kaip tik gali būti greitai suvirškinti, įsisavinti, todėl vaikas, suvalgęs košės, mokykloje turės energijos protinei veiklai, galės normaliai mokytis. O suaugusieji darbo dieną irgi galės pradėti žvaliai, turėdami energijos“, – pabrėžia mitybos specialistas.

– Kuo košė, kaip maisto produktas, yra naudinga?

– Košė iš tikrųjų naudingas produktas, ypač per pusryčius, nes sudėtyje yra daug stambiamolekulinių angliavandenių, tai yra pagrindinio energijos šaltinio, kurio mums reikia po nakties miego. Košėje, pavyzdžiui, viso grūdo dribsnių, yra ir mineralinių medžiagų, yra ir šiek tiek baltymų, vitaminų.

Dar svarbu atkreipti dėmesį, kad per pusryčius reikia greitai įsisavinamo maisto. O būtent stambiamolekuliniai angliavandeniai (ne įvairūs cukrūs, bet polisacharidai) kaip tik gali būti greitai suvirškinti, įsisavinti, todėl vaikas, suvalgęs košės, mokykloje turės energijos protinei veiklai, galės normaliai mokytis. O suaugusieji darbo dieną irgi galės pradėti žvaliai, turėdami energijos.

Be to, košės yra gana lengvai pagaminamas maistas. Pavyzdžiui, grikius galima iš vakaro užpilti kad ir šaltu vandeniu, o ryte kruopos jau bus minkštutės – reikės tik pasišildyti. Manų košę, kurią kai kas mėgsta, reikėtų valgyti kiek galima rečiau, galbūt net visai atsisakyti, nes tai menkavertis patiekalas, kurio sudėtyje biologiškai aktyvių medžiagų tikrai nėra daug – vien tik kalorijos be kažkokios didelės biologinės vertės. Bet paįvairinti galima.

– Ar galima išskirti kokią nors košės rūšį, kuri turėtų daugiausia mineralinių medžiagų, polisacharidų ir kitų naudingų medžiagų?

– Galima paminėti grikių, avižinių dribsnių košę – rupių kruopų košes. Tik, nors liaudies patarlė sako, kad sviestu košės nepagadinsi, reikia atkreipti dėmesį, kad ir taip riebalų mes suvartojame daug, todėl košę reikėtų pagardinti kuo nors kitu.

Avižų košė su kokosų pienu.
Avižų košė su kokosų pienu.

– Kai kurie žmonės vengia valgyti košes, baimindamiesi, kad priaugs svorio. Ar tai pagrįstas nuogąstavimas?

– Viskas priklauso nuo kiekio. Jei košės valgoma daug, svoris, žinoma, gali užaugti, nes tai lengvai įsisavinami angliavandeniai. Bet, jei suvalgomas nedidelis dubenėlis ir porcija atitinka sueikvojamos energijos kiekį, rizikos tikrai nėra. Viskas priklauso nuo kiekio ir nuo to, kuo tą košę gardiname.

Košė iš tikrųjų naudingas produktas, ypač per pusryčius, nes sudėtyje yra daug stambiamolekulinių angliavandenių, tai yra pagrindinio energijos šaltinio

– Pasaulio sveikatos organizacijos atliekamas vaikų augimo stebėsenos tyrimas rodo, kad Lietuvos pradinukų maitinimosi įpročiai nėra tinkami. Košė yra geras maisto produktas, kuris galbūt pataisytų situaciją, tačiau kaip jaunus žmones, vaikus sudominti tokiu produktu?

– Tai priklauso ir nuo tėvų. Kaip rodo mūsų Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto atliktas tyrimas, suaugusiųjų mitybos įpročiai taip pat blogi, todėl galbūt tėvai ir savo vaikus maitina netinkamai. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį bendrojo lavinimo mokyklose dirbantiems visuomenės sveikatos specialistams – jie galėtų įvairiais būdais vaikams paaiškinti, o, grįžę į namus, vaikai dar ir tėvus pamokytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai