Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kovoje su Panevėžio ligonine dėl gimusio neįgalaus kūdikio – palankus šeimai sprendimas: siūloma išmokėti 180 tūkst. eurų

Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija priėmė palankų sprendimą Egidijaus ir Živilės šeimai. Tačiau tiek šeimos advokatas Modestas Sriubas, tiek pati šeima mano, kad priteista suma yra per maža, turint galvoje, kad neįgaliam vaikui yra reikalinga nuolatinė pagalba.
Kūdikis
Kūdikis / 123rf nuotr.

Kaip jau 15min rašė straipsnyje „Šeima kaltina Panevėžio ligoninę dėl kūdikio neįgalumo: „Gimdymo dieną dramatiškai pasikeitė visų mūsų trijų likimai“, Egidijus M. ir Živilė J. labai ilgai laukė savo kūdikio. Kai nepavyko pastoti natūraliu būdu, pora kreipėsi į pagalbinio apvaisinimo specialistus.

2019 metais gimęs Markas Jonas buvo ilgai lauktas ir planuotas kūdikis. Šiandien berniukui jau daugiau nei pusantrų metų, jis nevaikšto, nekalba, nemato, kenčia nuo epilepsijos ir daugybės kitų sveikatos sutrikimų, kuriuos, manoma, galėjo sukelti per vėlai atliktas cezario pjūvis.

Kaip tuomet teigė šeimos advokatas Modestas Sriubas, šeima kreipėsi į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie SAM. Nors VŠĮ Respublikinė Panevėžio ligoninė tąkart atliko vidinį auditą ir nerado jokių pažeidimų, iš VASPVT buvo gauta ataskaita, kurioje nurodyta, kad 2019-06-21 „gydytoja akušerė ginekologė klaidingai įvertino nuo 2019-06-21 23.30 val. fiksuotą patologinę kardiotokogramą ir pavėluotai inicijavo skubios cezario pjūvio operacijos atlikimą“ ir tuo pažeidė (1) Pacientų teisių ir žalos sveikatos atlyginimo įstatymo 3 str. 1 d. – pacientas turi teisę į kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

Šeima kartu su advokatu gavę šiuos ir kitus duomenis, kreipėsi į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, kuri turėjo įvertinti patį atvejį ir įstaigos atsakomybę civiline prasme.

Neįgaliam vaikui – 100 tūkst. eurų, – vyrui ir žmonai – po 40 tūkst. eurų

Egidijus M. 15min portalui pranešė, jo Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija įvertinusi situaciją, paskyrė VŠĮ Panevėžio ligoninei išmokėti šeimai 180 tūkst. eurų, iš kurių neįgaliam vaikui – 100 tūkst. eurų, vyrui ir žmonai – po 40 tūkst. eurų. Abi pusės sprendimą, kuris dar nėra įsiteisėjęs, gali apskųsti per 30 dienų, todėl situacija dar gali keistis.

Egidijus M. teigė, jog suma nėra tokia, kurios šeima tikėjosi, todėl dar svarsto galimybę nuosprendį apskųsti. Pasak jo, tokios sumos, įvertinus išlaidas neįgaliam vaikui ir tai, kad vienas iš šeimos narių neturi jokios galimybės dirbti, užtektų labai ribotam laikui, be to, mažyliui reikalinga nuolatinė pagalba. Apie tai, ką teko patirti Živilei ir Egidijui, jie negali kalbėti be nuoskaudos ir ašarų.

Berniuko mama Živilė priduria, kad nuo pat sūnaus gimimo visus metus gyvena įtampoje ir nerime: „Dabar atrodo, kad nebėra gyvenimo – gimdymo dieną žlugo visos mūsų svajonės. Mums Vilniuje pasakė, kad mūsų sūnus niekada nevaikščios, nekalbės, nesėdės – vaiko gyvenimas suluošintas. Mūsų kaip šeimos – taip pat“, – sako ji.

Advokatas Modestas Sriubas: „Pripažinta, kad ligoninė – kalta“

„Priimtą sprendimą vertinu teigiamai, nes svarbiausia tai, kad Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija pripažino, kad VŠĮ Panevėžio ligoninė yra kalta dėl šio atvejo – gimusio neįgalaus kūdikio ir pasekmių jo sveikatai.

Šiuo metu didžiausias klausimas – siūlomos išmokėti sumos dydis, kadangi vaikui užtikrinti komfortišką gyvenimą tokios sumos gali neužtekti – jam reikalinga nuolatinė priežiūra. Taip pat nežinome ir pačios ligoninės pozicijos – posėdžio metu ligoninės atstovai akcentuoja pinigų sumą, bet ne žalą, padarytą šeimai ir vaiko sveikatai.

Per trisdešimt dienų abidvi šalys gali kreiptis į teismą, kadangi priimtas sprendimas nėra įsiteisėjęs. Jeigu viena ar kita šalis nuspręstų, kad suma netenkina ir kreiptųsi į teismą, situacijos sprendimas ir nagrinėjimas gali užsitęsti ne vienerius metus“, – pastebi advokatas.

VŠĮ Panevėžio ligoninės komunikacijos specialisto Vytauto Riaubiškio atsakymas

„Respublikinės Panevėžio ligoninės kolektyvas labai apgailestauja dėl įvykusio gimdymo, kurio metu pil. E.M ir Ž.J. gimė kūdikis su negalia.

Žalų nustatymo komisijos posėdis įvyko vasario 11 d., jo metu buvo priimtas atitinkamas sprendimas šiuo klausimu.

Respublikinė Panevėžio ligoninė nuolat bendradarbiauja su kompetentingomis institucijomis, tačiau kol kas nėra gavusi oficialaus Žalų nustatymo komisijos posėdžio dokumento, kuriuo mūsų gydymo įstaiga būtų oficialiai informuojama apie komisijos priimtą sprendimą šiuo klausimu. Gavę Žalų nustatymo komisijos sprendimą, atidžiai jį išnagrinėsime ir tuomet spręsime dėl tolimesnių ligoninės veiksmų.

Mūsų gydymo įstaiga, nenorėdama dar labiau skaudinti tėvų, kuriems šiuo metu ir taip yra labai sunku, šiuo metu susilaikys nuo priešlaikinių komentarų.

Suprantame tėvų nuoskaudą dėl šio nemalonaus incidento ir ligoninės bendruomenės vardu nuoširdžiai užjaučiame juos. Ligoninės kolektyvas deda ir ateityje dės visas pastangas, kad tokie ir panašūs nemalonūs atvejai nepasikartotų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas