Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kovok su priežastimi, o ne pasekme. Kodėl būtina prevencija?

Kaip dažnai pagalvojame apie savo sveikatą prieš susirgdami? Žodis „prevencija“ kilęs iš lotynų kalbos žodžio praeventio, reiškiančio „kelio užkirtimą, užbėgimą už akių“. Šiandien šis žodis reiškia kompleksinių priemonių visumą fizinei ir psichikos sveikatai gerinti. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apibrėžia, kad pirmine prevencija yra siekiama laiku įsikišti ir užtikrinti, jog sutrikimas, procesas ar liga neišsivystys. Kitais žodžiais tariant, pagrindinis prevencijos tikslas yra kovoti su ligą sukeliančia priežastimi, o ne pasekmėmis. Pripažįstama, kad vadovaujantis šiuo principu galima išspręsti daugybę žmonijos problemų, o nuolat tobulinamos nacionalinės sveikatos apsaugos prevencijos programos teoriškai galėtų padėti sutaupyti milijonus. Bet ar mes esame pasirengę pakeisti savo mąstymą, kad pasiektume tokių rezultatų?
BATHF_Brushing_1721
Dantų priežiūra / Partnerio nuotr.

Žmogus ne visada racionalus, nesvarbu, ar kalbame apie finansus, santykius, laiko valdymą ar aplinkosaugą. Daugiausia savo laiko, energijos ir išteklių išleidžiame simptomams mažinti, o ne kovai su priežastimis, dėl kurių atsiranda tam tikrų problemų. Ne išimtis, o gal ir vienas geriausių to pavyzdžių – dantų gydymas. Pasak PSO, burnos ligos patenka į dešimtuką labiausiai paplitusių neužkrečiamųjų ligų pasaulyje. Žmonės skundžiasi paslaugų kainomis, todėl į gydytoją kreipiasi tik tada, kai pradeda skaudėti.

Veiksmingiausias, pigiausias ir paprasčiausias būdas užkirsti tam kelią yra taisyklinga dantų priežiūra. Ėduonis – įgyjama liga, jos išsivystymui paveldimumas neturi įtakos. Ligos eiga priklauso nuo maisto – suvartojamo cukraus, angliavandenių ir jūsų burnos higienos. Kruopščiai valantis dantis galima išvengti brangiai kainuojančių dantų gydymo paslaugų ir dantų traumų. Reguliarus dantų valymas 2 kartus per dieną su pasta, kurios sudėtyje yra fluoro, yra pagrindinis dalykas norint turėti gerus dantis ir sveiką burną. Suaugusiems pacientams odontologai rekomenduoja naudoti dantų pastą, kurios sudėtyje yra 1 450 ppm fluoro dalelių, taip pat vaškuotą tarpdančių siūlą ir dantų šepetėlį minkštais šereliais. Dantų valymo kokybei didelę įtaką turi trukmė: valytis dantis reiktų ne trumpiau nei dvi minutes, kad būtų pašalintos apnašos. Kadangi ant mūsų dantų besikaupianti bakterijų plėvelė yra mikroskopinių organizmų kompleksas, aišku, kad jis negali būti efektyviai pašalinamas keliais dantų šepetėlio brūkštelėjimais. Valydami įprastu rankiniu dantų šepetėliu pajėgiame atlikti apie 300 judesių per minutę, o štai elektrinis šepetėlis darbuojasi kur kas greičiau. Pavyzdžiui, Philips Sonicare, kurio veikimas pagrįstas garsine (sonic) technologija, atlieka net 31 000 dantų šepetėlio šerelių judesių per minutę. Tai daugiau, nei rankiniu šepetėliu atliekame per savaitę. Rezultatas – geresnis valymas, nes ant dantų paviršiaus susidaręs apnašas efektyviau suskyla.

Partnerio nuotr./ Dantų priežiūra
Partnerio nuotr./ Dantų priežiūra

Verta pažymėti, kad odontologai rekomenduoja keisti dantų šepetėlį kas 3 mėnesius. Tai papildomos išlaidos, tačiau nepamirškime, kad naudojantis elektriniu dantų šepetėliu tereikės keisti tik jo galvutę. Apskritai paskaičiuokime: užuot kasmet kreipęsi į odontologą dėl dantų gydymo, ar verčiau neturėtume investuoti į tinkamas ir veiksmingas dantų priežiūros priemones?

Šiais laikais, kai išmaniąsias technologijas pasitelkiame kone kiekviename gyvenimo žingsnyje, nėra jokios priežasties jomis nesinaudoti kalbant apie burnos higieną. Išmaniai rūpintis savo burnos sveikata skatina ir Philips, sukūrusi ir pristačiusi elektrinį dantų šepetėlį Philips Sonicare kartu su burnos priežiūros specialistais.

Kuo ypatinga garsinė (sonic) šio dantų šepetėlio technologija? Dantis valant šepetėliu Philips Sonicare ir pasta sukuriamos deguonies prisotintos putos. Šereliai su vandens ir pastos mišiniu juda vertikaliai bei vibruoja, ir ant dantų paviršiaus susidariusi apnašų plėvelė lengviau suyra. Dantenų kišenėse esančios bakterijos yra jautrios deguoniui, todėl toks valymas itin veiksmingas norint mažinti bakterijų, sukeliančių dantenų uždegimą, skaičių. Klinikiniai tyrimai parodė, kad šis dantų šepetėlis geriau tvarkosi su apnašomis sunkiai pasiekiamose vietose – pašalina jų iki 10 kartų daugiau lyginant su rankiniu dantų šepetėliu.

Vaikams skirtas specialus Philips Sonicare šepetėlis jūsų mažylių dantų valymą pavers ypatinga pramoga. Bluetooth ryšiu dantų šepetėlį galima sujungti su išmaniąja programėle telefone ar planšetiniame kompiuteryje ir mažas gyvūnėlis Sparklis primins, kada ir kaip taisyklingai valytis dantis.

Tarpdančių valymas siūlu atrodo pernelyg sudėtinga ir nuobodi veikla? Philips siūlo puikią alternatyvą – Philips Airfloss. Iš šios dantų priežiūros priemonės sklindanti stipri vandens srovė valo sunkiai pasiekiamas vietas dideliu vandens ir oro gūsiu.

Būkime išmintingi – rinkimės veiksmingas burnos sveikatos priežiūros priemones, kurios padės efektyviai užkirsti kelią ligoms ir sutaupyti laiko ir pinigų. Susikaukime su priežastimis, o ne pasekmėmis, pradėdami nuo savęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas