Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kraujasiurbių suaktyvėjimas: ką jie dažniau puola ir kaip nubaidyti

Aukšta temperatūra ir drėgmė ypač palankios sąlygos daugintis ir gyvuoti uodams, erkėms ir kitiems kraujasiurbiams, todėl įpusėjus vasarai jaučiamas jų suaktyvėjimas. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologės dr. Mildos Žygutienės, vykstant į gamtą reikia pasidomėti, kurios rūšies kraujasiurbių ten galima tikėtis, ir tam atitinkamai pasiruošti.
Uodas
Uodas / Vida Press nuotr.

„Nuo dvisparnių repelentai yra paprastesni, ta veikliosios medžiagos koncentracija gali būti mažesnė. Uodą atbaido netgi labai aštrus kvapas, pavyzdžiui, eteriniai aliejai, mėtų, gvazdikėlių, spygliuočių medžių aliejai, netgi vadinamoji „žvaigždutė“. Bet kurį produktą pasirenkant reikia perskaityti gamintojo lapelį, kokios yra nuorodos, kiek laiko veikia ir, aišku, atitinkamai jų laikytis“, – patarė M. Žygutienė ir ragino atkreipti dėmesį į repelentų galiojimo laiką.

Pašnekovė pastebi, kad kraujasiurbius ypač traukia prakaitas ir kūno skleidžiama šiluma.

„Kuris kūnas šiltesnis, tą labiau ir puola visi kraujasiurbiai. Jie neturi kažkokių ypatingų sugebėjimų, bet juos traukia šiltakraujų išskiriamas anglies dvideginis, arba šiluma. Išeikite į lauką po pirties ir tapsite tuo, nuo kurio bus galima surinkinėti pavyzdžius“, – juokauja M.Žygutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas