Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 28

Kreivi vaiko dantys: kada kreiptis į ortodontą?

Būna, jog pradėjus dygti vaiko nuolatiniams dantims, jie ima augti kreivi, dantys lyg susigrūda, ima „lipti“ vienas ant kito ir pan. Pasak gydytojų ortodontų, netaisyklingas sąkandis arba kreivi dantys – viena dažniausių problemų, su kuria susiduria didžioji dauguma žmonių. Kokios priežastys tai lemia ir kada rekomenduojama pirmą kartą apsilankyti pas specialistą?
Vaikas odontologo kabinete.
Vaikas odontologo kabinete. / 123RF.com nuotr.

Kaip portalui manodaktaras.lt teigė klinikos „Lavesa“ gydytoja ortodontė Anželika Džerikh iš Ukrainos, ortodontinės problemos yra itin dažnos, ypač ankstyvoje vaikystėje, todėl tėvams ji nuolat primenanti kuo anksčiau apsilankyti su vaikais pas gydytoją specialistą.

Vaikų kreivų dantų problema yra itin dažna dėl netaisyklingo kvėpavimo (per burną), išvešėjusių adenoidų, netinkamo maisto kramtymo ir kt. Žandikaulių vystymasis tiesiogiai susijęs su šiomis funkcijomis ir blogais įpročiais.

Dažniausios ortodontinės problemos

„Ortodontinio gydymo esmė – laiku pastebėti tuos pirmuosius ženklus, kai dar galima vaikui padėti. Pirmą kartą apsilankyti pas vaikų gydytoją ortodontą rekomenduoju, kai vaikučiui sukanka 5–6 metai. Šiame amžiuje gydytojas gali diagnozuoti netinkamus vaiko įpročius, pataria, kaip jų išvengti ir, jei reikia, nukreipia pas kitą specialistą, pvz. otorinolaringologą, kraniosakralinės terapijos specialistą, osteopatą ar logopedą“, – kalbėjo 15 metų darbo patirtį turinti gydytoja ortodontė.

Asmeninio archyvo nuotr./Anželika Džerikh
Asmeninio archyvo nuotr./Anželika Džerikh

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas