„Šie rezultatai rodytų, kad labai karštų gėrimų gėrimas yra viena galima stemplės vėžio priežastis ir kad konkrečiai temperatūra, o ne patys šie gėrimai, atrodo esanti atsakinga“, – sakė Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) direktorius Christopheris Wildas.
Agentūra išnagrinėjo daugiau kaip 1 000 mokslinių studijų dėl galimai vėžį sukeliančių kavos ir matės savybių. Pietų Amerikoje populiari matė yra ruošiama iš džiovintų paragvajinio bugienio lapų.
Abu šie gėrimai nuo 1991 metų, kai praėjusį kartą buvo atliktas įvertinimas, buvo laikomi „galimai kancerogeniškais žmonėms“.
Nuo to laiko surinkti įrodymai rodo, kad nė vieno iš šių gėrimų negalima susieti su didesne vėžio rizika, nurodė agentūra.
Tačiau esama tam tikrų įrodymų, kad šių ir kitų gėrimų, kurių temperatūra yra didesnė nei 65 laipsniai pagal Celsijų, gėrimas gali sukelti stemplės vėžį.
„Studijos tokiose vietose kaip Kinija, Irano Islamo Respublika, Turkija ir Pietų Amerika, kur arbata arba matė tradiciškai yra geriamos labai karštos (maždaug 70 laipsnių), parodė, kad stemplės vėžio rizika didėjo didėjant geriamo gėrimo temperatūrai“, – nurodė IARC.
„Labai karštų, virš 65 laipsnių, gėrimų gėrimas buvo suklasifikuotas kaip „turbūt“ kancerogeniškas žmonėms“, – sakoma pranešime.
Minėtų studijų metu buvo atsižvelgiama į veiksnius, kurie galėjo iškreipti vėžio rizikos vertinimą, tokius kaip alkoholio ir tabako vartojimas.