Lieknėjimo pagalbininkai: 22 produktai, turintys daug maistinių skaidulų

Ląsteliena, dar kitaip vadinamos maistinės skaidulos, yra neįtikėtinai naudingas dalykas virškinimui ir visam žarnynui. O kur dar nauda visam organizmui: padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų, sumažina cukraus kiekį kraujyje bei padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Rekomenduojamas ląstelienos kiekis moterims yra 25 g, o vyrams – 38 g, tačiau dauguma žmonių suvartoja tik pusę šio kiekio ar net dar mažiau.
Artišokai
Artišokai / Fotolia nuotr.

Tačiau padidinti suvartojamų maistinių skaidulų kiekį labai paprasta. Štai kokius 22 produktus, turinčius daug ląstelienos, care2.com siūlo įtraukti į savo valgiaraštį:

1. Kriaušės

Kriaušės ir skanios, ir maistingos. Galite pjaustyti jas į salotas ar rinktis kaip užkandį, jei norite ko nors saldaus. Vidutinio dydžio kriaušėje yra 5,5 g skaidulų, o 100 g yra 3,1 proc. maistinių skaidulų.

Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais
Receptas: Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 4.00 vnt. (prinokusios)
Sūris: 100.00 g (baltųjų pelėsių)
Džemas: 1.00 vnt. (mažas indelis bruknių)
Riešutai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (keletas laiškų)
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Kelias skirtingų dydžių kepimo formas ištieskite kepimo popieriumi ir dėkite po lakštą atšildytos tešlos.
  3. Jos vidurį šiek tiek subadykite šakute, kad kepdama labai neišsipūstų.
  4. Kiekvieną lakštą saikingai aptepkite bruknių džemu. Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  5. Išdėliokite ant bruknių džemo, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų. 
  6. Baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūrius sumaigykite šakute, peiliu arba stambiai sutarkuokite ir suberkite ant kriaušių.
  7. Ant viršaus užbarstykite čiobrelių lapelių, kapotų riešutų.
  8. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 12–15 min.
Suskleisti

2. Braškės

Šios uogos yra neįtikėtinai skanios, kurias mėgsta ir vaikai, ir suaugę. Be to, jose yra daug maistingų medžiagų, daug vitamino C, mangano, įvairių antioksidantų ir mažai kalorijų. Valgykite jas vienas, o gal susiplakite kokteilį? 100 g braškių yra 2 g ląstelienos.

Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
Receptas: Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 28
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (jaunų lapelių)
Braškės: 200.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (jei braškės rūgštokos)
Varškė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
  2. Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
  3. Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
Suskleisti

3. Avokadas

Šis vaisius skiriasi nuo visų kitų vaisių, nes jame nėra daug angliavandenių, bet labai daug gerųjų riebalų. Taip pat avokadai turi daug vitamino C, kalio, magnio, vitamino E ir B grupės vitaminų. 100 g avokado yra 6,7 g ląstelienos.

Burokėliai su avokadais ir ožkų sūriu
Receptas: Burokėliai su avokadais ir ožkų sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 26
Receptas
Ingredientai
Salotiniai sulteniai (pakuotė) 1.00 vnt.
Burokėliai: 6.00 vnt. (nedideli)
Pistacijos: 50.00 g (lukštentų)
Balzaminis padažas 2.00 valg. š.
Avokadai: 2.00 vnt.
Moliūgo sėklos: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį džiovintų)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pesto pasta (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Avokadus nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

2. Riešutus ir moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada atvėsinkite, suberkite į indą su avokadais ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės.

3. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite aliejaus ir Provanso žolelių mišiniu ir apie 20 min. kepkite karštoje orkaitėje, kol jų krašteliai taps traškūs.

4. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir iki kreminės konsistencijos sumaišykite su trupintu ožkų sūriu ir džiovintais bazilikais.

5. Į lėkštes krėskite avokadų padažo, išdėliokite burokėlių griežinėlius, ant jų – po kelis šaukštus grietinėlės ir sūrio kremo, tada dėkite nuplautus ir nusausintus salotinių sultenių lapelius.

6. Lėkštės kraštelyje pritaškykite balzaminio padažo, tada pilkite truputį pesto ir išdėliokite pistacijas.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti

4. Obuoliai

Šie vaisiai yra vieni iš skaniausių bei sočiausių, kuriuos drąsiai galite krimsti vietoje kaloringo šokoladinio batonėlio. Vidutinio dydžio obuolys turi 4,4 g skaidulų.

Saldus omletas su obuoliais
Receptas: Saldus omletas su obuoliais
2 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.1 / 30
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 100.00 ml
Miltai: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Obuoliai: 4.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Citriną nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę. 

2. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite nedideliais kubeliais. Apibarstykite tarkuotomis citrinų žievelėmis, išmaišykite. 

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Į dubenį supilkite pieną, sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų, viską gerai suplakite. Įmaišykite obuolius, išplaktus kiaušinių baltymus.

4. Gautą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo formą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.

5. Ištraukę viršų apšlakstykite lydytu sviestu ir vėl dėkite į orkaitę. Kepkite, kol paviršius gražiai apskrus.      Tiekite apibarstytą milteliniu cukrumi.

Suskleisti

5. Avietės

Šios uogos itin kvapnios, saldžios ir turi mažai kalorijų. Jose yra daug vitamino C ir mangano, kuris svarbus mikroelementas, dalyvaujantis baltymų ir riebalų apykaitoje bei kituose organizmo procesuose. 100 g aviečių yra 6,5 g skaidulų.

Panna cotta su avietėmis
Receptas: „Panna cotta“ su avietėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 46
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 300.00 ml (plakamosios)
Pienas: 100.00 ml
Cukrus: 50.00 g (ir 1 valg. š. padažui)
Želatina: 8.00 g
Tongapupė (1/3) 1.00 vnt.
Avietės: 250.00 g (šviežių arba šaldytų, padažui)
Bazilikai: 5.00 g (šviežių arba šaldytų lapelių, padažui)
Kaip gaminti

1. Želatiną užpilkite 50 ml šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti 10 minučių.*

2. Užvirinkite grietinėlę su pienu ir cukrumi, įdėkite tarkuotos tongapupės** (tongapupę galite keisti vanilės ankštimi) ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 10 minučių.

3. Išbrinkintą želatiną sukrėskite į karštą grietinėlę ir gerai išmaišykite.

4. Mišinį supilstykite į formeles ir palikite stingti.

5. Padažui uogas, cukrų ir bazilikus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Puoškite mėtos lapeliu.

Svarbu!

Želatinos kiekį būtinai tikslinkite pagal gamintojo nurodymus. Želatina gali būti skirtingo stiprumo, todėl būtinai skaitykite etiketes. Šiame recepte gamintojo nurodytas želatinos kiekis yra 20 g želatinos 1 l skysčio.

* Kuo smulkesnė želatina, tuo trumpiau ją reikia brinkinti.

Norint, kad deserte neliktų prieskonių dalelių, prieš išpilstant panna cotta į formeles, reikia ją perkošti per tankų audinį.

Panna cotta gaminama arba formelėse ir, prieš patiekiant, iš jų išimama, arba kreminėse ir patiekiama jose.

** Tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. Dipteryx odorata) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai naudojama parfumerijos srityje. Maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami pieniniai, šokoladiniai desertai, gardinamas romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, po to mirkomos alkoholyje.

Plačiau skaitykite: kulinarijos pamokėlė: ruošiame „Panna cotta“

Suskleisti

6. Bananai

Bananai – sotūs ir naudingi vaisiai, nes juose daug vitamino C, vitamino B6 ir kalio. Be to,  truputį kietesnis bananas turi daug krakmolo, kuris taip pat naudingas virškinamajam traktui. Vidutinio dydžio bananas turi 3,1 g skaidulų.

Sotusis bananų kokteilis
Receptas: Sotusis bananų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 92
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 250.00 ml (arba jogurtas)
Bananai: 2.00 vnt.
Kakava: 1.00 valg. š.
Sėlenos: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Kaip gaminti
  • Visus produktus suplakite kokteilinėje.
Suskleisti

7. Morkos

Morkos – traškios, maistingos ir nekaloringos daržovės. Jose daug vitamino K, B6, magnio, beta karoteno – antioksidanto, kuris patekęs į organizmą virsta vitaminu A. 100 g morkų yra 2,8 g skaidulų.

Morkų salotos su feta, cukruotais riešutais ir balzaminio acto padažu
Receptas: Morkų salotos su feta, cukruotais riešutais ir balzaminio acto padažu
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelių)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Migdolai: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 5.00 ml (šlakelis)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Fetos sūris: 40.00 g
Balzaminis actas: 20.00 valg. š. (1 valg. š. - salotoms ir 200 ml - padažui)
Cukrus: 200.00 g (padažui)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
  2. Sezamus ir migdolus suberkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus, į ją suberkite cukrų ir įpilkite pora šaukštų vandens.
  3. Viską pakepinkite kol išgaruos skystis ir riešutai pasidengs cukraus plutele.
  4. Morkas sudėkite į lėkštę, ant jų susmulkinkite fetą, berkite riešutus ir viską apšlakstykite aliejumi ir balzaminiu padažu.

Balzaminio acto padažas:

  1. Actą sumaišykite su cukrumi ir virkite kol šiek tiek sutirštės. Vėliau atšaldykite ir laikykite šaldytuve.
  2. Šis padažas puikiai tinka ne tik salotoms, bet ir prie mėsos patiekalų.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti

8. Burokėliai

Burokėliai – naudinga ir maistinga daržovė, turinti daug naudingų medžiagų, tokių kaip folio rūgštis, geležis, manganas, kalis ir varis. Be to, burokėliai padeda reguliuoti kraujo spaudimą. 100 g burokėlių yra 2,8 g skaidulų.

Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
Receptas: Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aštrus)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pagal skonį)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 100.00 g (pagal skonį)
Migdolai: 1.00 valg. š. (migdolų drožlės arba skaldyti migdolai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į verdantį sultinį. Virkite, kol suminkštės. Supjaustykite slyvas, svogūną ir česnako skilteles.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkintą svogūną bei česnaką. Juos suverskite į verdančius burokėlius, sudėkite pomidorų padažą, pjaustytas slyvas, paskaninkite druska, pipirais, citrinų sultimis ir dar virkite kelias minutes, kol suminkštės slyvos.

3. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite, sutrinkite ir vėl užvirkite. Tiekdami į lėkštes įtrupinkite sūrio ir pabarstykite migdolais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

9. Brokoliniai kopūstai

Brokoliniai kopūstai – bene daugiausia mineralinių medžiagų turinti daržovė. Ji turi daug vitamino C, K, B grupės vitaminų, kalio, geležies, daug antioksidantų ir medžiagų, kurios turi priešvėžinių savybių. 100 g brokolių yra 2,6 g skaidulų.

Lazanija su kumpiu ir brokoliais
Receptas: Lazanija su kumpiu ir brokoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š. (ir 1 valg. š. formai patepti)
Miltai: 1.00 valg. š.
Pienas: 500.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuotas)
Sūris: 120.00 g (tarkuotas fermentinis)
Lazanijos lakštai: 250.00 g
Kumpis: 200.00 g (griežinėliais pjaustytas virtas)
Kaip gaminti

1.Brokolį nuplaukite, nusausinkite ir išskirstykite žiedynėliais. Įmeskite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 5 minutes. Išgriebtus žiedynus perliekite šaltu vandeniu.

2.Svogūną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūno gabaliukus. Pabarstykite miltais ir trumpai patroškinkite. Supilkite pieną, maišydami užvirkite, pabarstykite druska, maltais pipirais, tarkuotais muskatais ir ant mažos ugnies virkite 5 minutes.

3.Į padažą sudėkite brokolius ir pusę tarkuoto sūrio, išmaišykite. Kepimo formą ištepkite riebalais. Dėkite lakštą lazanijos, ant jos paskirstykite brokolius su padažu, išdėliokite kumpio griežinėlius, uždėkite dar vieną lakštą, ant jo paskleiskite likusius kumpio griežinėlius ir brokolius.

4.Viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje 30–35 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

10. Artišokai

Artišokai nėra itin populiarios daržovės, tačiau turi daug maistingų medžiagų ir naudingų savybių. Jie nėra kaloringi, turi daug vitamino C, K, B grupės vitaminų, kalio ir geležies. 100 g yra 5,4 g skaidulų.

Artišokai su padažu
Receptas: Artišokai su padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Artišokai (nedideli) 4.00 vnt.
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (kapotų)
Džiūvėsiai: 1.00 arbat. š.
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (su bazilikais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Kaip gaminti

1. Artišokus nuvalykite, viršūnėles nupjaukite, vidų išskobkite, daržoves apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Sudėkite artišokus koteliais į viršų į puodą su vandeniu, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir virkite apie 40 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.

2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Žalumynus sukapokite.

3. Česnakus, žalumynus, džiūvėsėlius, 2 šaukštus aliejaus ir pesto padažą sumaišykite.

4. Nuvarvintus artišokus dėkite ant grotelių, šepetėliu patepkite paruoštu padažu, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite ant grotelių apie 8–10 min., iki sūris pradės lydytis.

5. Tiekite papuošusi didesniais petražolių lapeliais.

Suskleisti

11. Briuseliniai kopūstai

Šios daržovės yra giminingos brokoliniams kopūstams, taip pat turi daug kalio, vitamino K ir antioksidantų, kurie naudingi vėžio prevencijai. 100 g kopūstų yra 3,8 g skaidulų.

Troškinti briuseliniai kopūstai
Receptas: Troškinti briuseliniai kopūstai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 14
Receptas
Ingredientai
Briuselio kopūstai: (šviežių) 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Kaip gaminti
  1. Užvirkite puode vandenį, pasūdykite jį. Sudėkite nuplautus ir per pusę perpjautus briuselinius kopūstus. Virkite apie 10 minučių.
  2. Tuo metu aliejuje pakepinkite susmulkintą svogūną.
  3. Verdantį vandenį užpilkite ant pomidorų, kiek palaikykite, paskui nupilkite jį ir perliekite šaltu, kad atvėstų. Nulupkite odelę.
  4. Luptą pomidorą supjaustykite smulkiais kubeliais.
  5. Nupilkite išvirusių briuselinių kopūstų vandenį.
  6. Į puodą su virtais kopūstais sudėkite pakepintą svogūną, pjaustytą pomidorą, berkite šiek tiek druskos, džiovintą baziliką bei maltą aitriąją papriką.
  7. Viską gerai išmaišykite ir šiek tiek patroškinkite uždengtame puode ant labai silpnos ugnies (tam, kad neprisviltų, pakaks iš pomidorų išsiskyrusių sulčių).
  8. Skanu su paskrudinta juodos duonos riekele.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti

Visos kitos daržovės taip pat turi nemažai ląstelienos: špinatai, pomidorai ir lapiniai kopūstai – būtinos daržovės jūsų dienos meniu. Gaminkite salotas, troškinius ir skanaukite per pietus ar vakarienę.

12. Lęšiai

Lęšiai – nebrangūs, nekaloringi, turi daug augalinių baltymų, mažai riebalų ir yra lengvai virškinami. O kur dar visos naudingosios medžiagos! 200 g virtų lęšių yra net 15,6 g skaidulų.

Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
Receptas: Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 59
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 2.00 valg. š. (šviežiai tarkuotos šaknies)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Kalendros: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Lęšiai: 2.00 puodelis (rudieji)
Pomidorai: 200.00 ml (trinti arba pomidorų tyrė)
Daržovių sultinys: 5.00 puodelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, supilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite į puodą storu dugnu. Troškinkite 5-7 minutes.
  2. Sudėkite trintas česnakų skilteles, imbierą, pomidorų pastą, prieskonius ir palikite dar kelioms minutėms.
  3. Į sriubą supilkite lęšius, trintus pomidorus, daržovių sultinį, pagardinkite pipirais ir druska. Virkite 45 minutes. Galite paskaninti liesu jogurtu.

 

Suskleisti

13. Pupelės

Pupelės – vienos iš populiariausių ankštinių daržovių, kurios turi daug augalinių baltymų, antioksidantų ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. 200 g  virtų pupelių turi 11,3 g skaidulų.

Pupelių troškinys su šonine
Receptas: Pupelių troškinys su šonine
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 31
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g (baltosios)
Kiauliena: 400.00 g (nugarinė 200 g parūkyta šoninė)
Jautiena: 300.00 g (aviena)
dešra aštri (pvz., chorizo) 200.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Čiobreliai: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Pupeles mirkykite per naktį. Morką nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Viską dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Nukoškite sietelyje.

2.Pomidorus perpjaukite pusiau. Salierus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.

3.Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Dėkite šiaudeliais pjaustytą šoninę, salierus, pomidorus, česnaką, smulkiai kapotus čiobrelius ir petražoles.

4.Užpilkite sultiniu ir troškinkite 40 minučių. Sudėkite pupeles, morkas, riekelėmis pjaustytą dešrą, atsargiai išmaišykite ir ant silpnos ugnies troškinkite 45 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

14. Skaldyti žirniai

Skaldyti žirniai – džiovintos ir suskaldytos žirnių sėklos, kurios yra vienos iš maistingiausių augalinių produktų, turi daug baltymų, mineralinių medžiagų ir gerina skrandžio sulčių išsiskyrimą. 200 g virtų žirnių yra 16,3 g skaidulų.

Soti žirnių košė su faršu
Receptas: Soti žirnių košė su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 60
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 kiaulienos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aštrūs maltos mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 20.00 g (smulkinti)
Kaip gaminti

1. Žirnius pamerkite bent kelioms valandoms (geriau per naktį) ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į pravėsusius žirnius.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, faršą ir apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

3. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą (geriausiai tinka molinis) sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti

15. Avinžirniai

Kaip ir kitos ankštinės daržovės, taip ir avinžirniai turi daug naudingų mineralinių medžiagų ir skaidulų. 200 g virtų avinžirnių yra 12,5 g skaidulų.

Avinžirnių ir sezamo pastos paštetas – „Hummus“
Receptas: Avinžirnių ir sezamo pastos paštetas – „Hummus“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 17
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g (sausi avinžirniai, užmerkti vandenyje prieš parą ir 150 ml jų nuoviro)
Asafetidos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklų pasta „Tahini“: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š. (1,5 arbat. š. skrudintų ir kavamale sumaltų kmyninių kuminų)
Riešutai: 1.00 sauja (skrudinti kedro riešutai (nebūtinai) užtepui papuošti)
Saldžiosios paprikos milteliai: 5.00 g (užtepui papuošti)
Kaip gaminti

Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų (nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite reguliuoti užtepo tirštumą.  

1. Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite juos į greitpuodį, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios apie 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei.

2. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją.

3. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, paštetą pabarstytą raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais. Skanaukite su plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, „falafel“, traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Suskleisti

16. Bolivinė balanda

Bolivinė balanda – sėklos neįtikėtinai išpopuliarėjusios tarp žmonių, kurie sveikai maitinasi ir nori valgyti mažiau mėsos. Šiose kruopose daug baltymų, naudingų medžiagų, magnio, geležies ir kalio. 100 g virtų sėklų turi 2,8 g skaidulų.

Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Suskleisti

17. Avižos

Avižos – tikriausiai sveikiausi grūdai visoje žemėje. Jose daug vitaminų, mineralinių medžiagų ir antioksidantų, padeda reguliuoti cukraus kiekį ir cholesterolio kiekį kraujyje. 100 g nevirtų avižų yra 10,6 g skaidulų.

Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
Receptas: Kvapnūs kriaušių keksiukai su avižomis ir lazdynų riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 38
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (¾)
Miltai: 2.00 st. (1 ¼ - miltai ir ¼ - miltai kepiniams*)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (¼)
Kriaušės: 2.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 85.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 st. (⅔)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 1.00 st.
Lazdynų riešutai: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
  2. Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
  3. Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
  4. Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
  5. Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
  7. Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
  8. Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
  9. Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
  10. Keksiukus kepkite ~25 minutes.
 
*Jau paruoštų miltų kepiniams galite nusipirkti kai kuriuose prekybos centruose, bet aš juos pasigaminu pati: 
 
Pamatuojama 1 stiklinė miltų, iš jos išimami du šaukštai miltų ir vietoj jų įdedami du šaukštai kukurūzų krakmolo. Miltų ir krakmolo mišinys persijojamas penkis kartus (taip, penkis kartus -  taip viskas gerai išsimaišys, miltų tekstūra taps daug tolygesnė ir vientisesnė).
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti

18. Spraginti kukurūzai

Jei žiūrite filmą ir norite ko nors užkąsti, negriebkite kaloringo pyrago gabalo. Geriau rinkitės kukurūzus – skanų ir sveiką užkandį. Jei kukurūzus spraginsite be riebalų, tuomet turėsite daugiausiai naudos bei sutaupysite kalorijų. 100 g kukurūzų yra 14,5 g skaidulų.

Kukurūzų kepsneliai
Receptas: Kukurūzų kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Kukurūzai: 3.00 st. (mažos skardinės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 100.00 g (riebi)
Miltai: 120.00 g
Porai: 1.00 vnt.
Baklažanai: 1.00 vnt. (padažui)
Jautiena: 150.00 g (šoninė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (padažui)
Sūris: 100.00 g (padažui pvz. parmezano)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (padažui džiovintų pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (ir padažui pagal skonį)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorai: 200.00 g (padažui skardinė smulkintų)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (padažui pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kukurūzus gerai nuvarvinkite, perplaukite atvėsintu virintu vandeniu.

2. Kiaušinius išplakite iki vientisos masės, sumaišykite su grietine, miltais. Sumeskite kukurūzus, plonyčiais griežinėliais pjaustytą porą, pagal skonį pasūdykite ir išmaišykite.

3. Šoninę supjaustykite kubeliais, paskrudinkite keptuvėje, atvėsinkite ir įmaišykite į tešlą.

4. Į keptuvėje įkaitintą aliejų šaukštu krėskite tešlos ir iškepkite blynelius.

5. Dar karštus blynelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, tada išdėliokite lėkštėse.

6. Nupjaukite baklažano galus. Likusį baklažaną supjaustykite nedideliais kubeliais, apibarstykite druska ir palikite valandai šaltai. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusįkartų skystį.

7. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepkite svogūną su česnaku. Sudėkite baklažanų gabaliukus, sukrėskite pomidorus ir troškinkite, kol baklažanai suminkštės.

8. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite bazilikais, įmaišykite tarkuotą sūrį.

Suskleisti

19. Migdolai

Migdolai – vieni iš populiariausių riešutų, kurie turi daug naudingųjų riebalų, vitamino E, mangano ir magnio. Jais galite gardinti įvairias salotas ar vaisių kokteilius. 100 g migdolų yra 12,5 g skaidulų.

Baklava su graikiniais riešutais ir migdolais
Receptas: Baklava su graikiniais riešutais ir migdolais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.5 / 21
Receptas
Ingredientai
„Phyllo“ tešla 500.00 g
Sviestas: 350.00 g (350-400 g tirpinto)
Migdolai: 200.00 g
Cukrus: 450.00 g (1/3 puodelio tešlai ir 1 1/2 puodelio - sirupui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (maltas - tešlai ir 2 lazdelės - sirupui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat. š. malto)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/8 arbat. š. maltų - tešlai ir 2–4 vnt. - sirupui)
Vanduo: 250.00 ml (sirupui)
Medus: 250.00 g (1 puodelis - sirupui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių - sirupui)
Kaip gaminti

1. Jei receptui naudojate šaldytą phyllo tešlą, likus parai iki gaminimo, išimkite tešlą iš šaldiklio ir su visa pakuote perdėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaldytuve 24 valandas – po tiek laiko ji bus tinkama naudoti ir gaminti. Jeigu šaldytą tešlą tiesiai iš šaldiklio ištrauktumėte į kambario temperatūrą, ji atšiltų pernelyg greitai ir su itin plonais tešlos sluoksniais nebegalėtumėte dirbti.

2. Gaminimo dieną pirmiausia pasiruoškite sirupą. Prikaistuvyje sumaišykite vandenį, cukrų, medų, citrinos sultis, sudėkite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant mažos ugnies apie 5 minutes, kol cukrus ištirps. Tuomet padidinkite ugnį iki vidutinės ir nustokite maišyti masę. Kaitinkite dar apie 3-4 minutes, kol masė įgaus sirupo konsistenciją ir pradės putoti. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Išimkite cinamono lazdeles ir gvazdikėlius. Atidėkite sirupą į šalį ir palikite atvėsti. Jeigu norite, šį sirupą galite pasiruošti ir iš anksto: paruošę ir atvėsinę, sandariame inde šaldytuve jį galite laikyti iki keturių dienų.

3. Pasiruoškite įdarą. Graikinius riešutus ir migdolus maisto smulkintuvu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių. Nesumalkite iki miltų, tačiau nepalikite ir didelių gabalėlių. Sumaišykite su cukrumi, cinamonu, kardamonu, muskatu ir maltais gvazdikėliais. Galite porą šaukštų  riešutų įdaro atidėti į šalį ir pasilikti, jeigu norėsite jais apibarstyti ir papuošti iškeptos baklavos gabalėlius.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Sviestu ištepkite 20x30 cm dydžio kvadratinio kepimo indo dugną ir sieneles.

5. Pasiruoškite susluoksniuoti baklavą. Atkreipkite dėmesį į tai, kad ši tešla yra ypatingai plona, todėl lengvai plyšta: elkitės su ja atsargiai. Pasistenkite, kad gražiausi tešlos lakšteliai būti apatiniame ir viršutiniame baklavos sluoksniuose. Labai svarbu: kol sluoksniuojate ir sviestu tepate tešlos lakštus, likusią tešlą laikykite uždengtą švariu ir šiek tiek sudrėkintu rankšluostėliu – tai svarbu, nes kitu atveju tešla išdžius ir pradės trupėti.

6. Taigi, pradėkite sluoksniuoti: ant paruošto kepimo indo dugno dėkite lakštą phyllo tešlos. Šepetėliu jį visą tolygiai aptepkite sviestu. Taip pat ant viršaus uždėkite dar 7 phyllo tešlos lakštus, kiekvieną aptepdami sviestu. Tuomet ant viršaus tolygiai paskleiskite pusę riešutų įdaro. Ant riešutų įdaro uždėkite tešlos lakštą ir jį apšlakstykite sviestu – jei bandysite ant riešutų uždėtą lakštą tepti šepetėliu, jis iš karto suplyš. Susluoksniuokite kitus 7 phyllo tešlos lakštus, kiekvieną aptepdami sviestu. Vėl tolygiai paskleiskite likusią riešutų įdaro dalį ir galiausiai ant viršaus sudėkite paskutinius likusius 8 tešlos lakštus, vėl kiekvieną tolygiai aptepdami tirpintu sviestu, išskyrus paskutinį tešlos lakštą. Uždėję jį, švelniai delnais paspauskite susluoksniuotą baklavą. Tuomet užpilkite ant viršaus maždaug keturis šaukštus tirpinto sviesto ir šepetėliu atsargiai jį paskleiskite ant viso baklavos paviršiaus.

7. Paruoštą baklavą dešimčiai minučių įdėkite į šaldytuvą. Po šio laiko, išimkite ir aštriu peiliu perpjaukite viršutinę susluoksniuotos baklavos dalį išilgai į penkias lygias dalis – vienodo pločio juostas. Tuomet peiliu padarykite įstrižus pjūvius taip, kad gautumėte taisyklingus vienodo dydžio rombo formos gabalėlius. Nereikia perpjauti viso susluoksniuoto kepinio – įpjaukite tik viršutinę jo dalį.

8. Prieš pat kepinį dėdami į iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę, apšlakstykite viršų trupučiu šalto vandens – tai neleis viršutiniems tešlos sluoksniams „susiraityti“. Kepkite 20 minučių. Tuomet sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ˚C temperatūros ir kepkite dar apie 15 minučių, kol baklava bus gražiai auksinės spalvos.

9. Išimkite kepimo indą su baklava iš orkaitės. Karštą baklavą apipilkite atšalusiu anksčiau paruoštu sirupu ir gabalėlius, jei norite, apibarstykite pasilikta riešutų įdaro mase. Palikite indą su baklava 4 valandoms, leiskite atvėsti. Tuomet uždenkite indą folija ar maistine plėvele ir palikite pastovėti dar 8 valandoms.

10. Praėjus nurodytam laikui, per kurį baklava puikiai sugers sirupą, naudodamiesi prieš tai padarytomis įpjovomis, baklavos gabalėlius supjaustykite iki galo.

11. Baklavą galite patiekti iš karto, praėjus nurodytoms valandoms. Arba galite ją laikyti sandariame inde kambario temperatūroje iki savaitės. Dienoms bėgant, baklavos skonis šiek tiek keičiasi, kadangi sirupas į ją vis labiau susigeria – po savaitės baklava tampa dar minkštesnė nei iš pradžių, visiškai netenka net menkiausio viršutinių tešlos lakštelių traškumo. Visu šiuo laikotarpiu, baklavai pamažu keičiant savo skonį bei konsistenciją, ji yra puiki: kiekvienas turi atrasti būtent tą momentą, kai baklava jam yra pati skaniausia.

Baklavą ruošė ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: „PASAULIO SKONIAI: baklava (Turkija)“

Suskleisti

20. Ispaninio šalavijo (chia) sėklos

Šios mažos juodos sėklytės yra neįtikėtinai naudingos ir maistingos, turi daug magnio, fosforo ir kalcio. Paruoškite daržovių kokteilį ir įmaišykite šaukštelį sėklų. 100 g sėklų yra 34,4 g skaidulų!

Energinis avokadų kokteilis
Receptas: Energinis avokadų kokteilis
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 230
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Bananai: 1.00 vnt.
Ispaniškos šalavijų sėklos: 1.00 valg. š.
Spirulina:(miltelių) 1.00 arbat. š.
Spanguolės: 1.00 st. (saujelė)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Avokadą ir bananą nulupkite, padalykite į kelias dalis, suberkite į elektrinį plakiklį. Taip pat suberkite nuplautas spanguoles, petražolių lapelius. Išplakite.
  2. Suberkite ispaninio šalavijo (čija) sėklas (būtų puiku, jei iš vakaro jos būtų pamirkytos), spirulinos miltelius. Ir dar kartą paplakite.
  3. Kokteilį supilkite į stiklinę, leiskite kelias minutes pastovėti ir... skanaus!
Suskleisti

Dauguma kitų sėklų ir riešutų taip pat turi nemažai ląstelienos: kokosai, pistacijos, graikiniai riešutai, saulėgrąžos ir moliūgų sėklos.

21. Saldžios bulvės

Šios bulvės – nebrangios ir skanios, be to, turi begalę naudingų medžiagų: antioksidanto beta karoteno, B grupės vitaminų, geležies, magnio, kalio ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Vidutinio dydžio virta bulvė (be odelės) turi 3,8 g ląstelienos.

22. Juodasis šokoladas

Kartus juodasis šokoladas – turbūt vienas sveikiausių skanėstų, kuris dar ir labai naudingas. Žinoma, daugiausia naudos turi šokoladas, kuriame yra daugiau nei 70 proc. kakavos. 100 g juodo šokolado yra 10,9 g skaidulų.  

Juodojo šokolado putėsiai
Receptas: Juodojo šokolado putėsiai su brendyje mirkytomis slyvomis ir morengu
1 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml (35 proc. riebumo)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (norint kietesnių putėsių, reikėtų daugiau)
Brendis (šlakelis) 1.00 arbat. š.
Džiovintos slyvos: 5.00 vnt. (juodosios)
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š. (morengui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinio trynį su cukrumi išplakite iki baltumo. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol matysis vagelė. Svarbiausia – neperplakti, kad nevirstų sviestu. Jei grietinėlė nesiplaka, įlašinkite citrinos sulčių

2. Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Paskui supilkite jį į plaktą grietinėlę, išmaišykite, įpilkite šlakelį brendžio, kuriame mirko slyvos, ir paruoštus putėsius dėkite į šaldytuvą 2–4 val., kad sustingtų. Slyvas susmulkinkite ir apipilkite brendžiu.

3. Baltymus išplakite su cukrumi iki purumo. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo plonu sluoksniu tepkite išplaktą masę. Kepkite 90–110°C laipsnių karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Putėsius sluoksniuokite su morengu ir apibarstykite smulkintomis slyvomis. Bon appetit!

Alaus someljė rekomenduoja: Šis desertas puikiai dera su karamelinio salyklo turinčiu alumi.

"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas

Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko

 

 

 

Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų