„Maistas turėtų būti toks, kad galėtum jį valgyti“
Viename iš Vidaus ligų skyrių besigydanti N. Kliaugienė sutiko atvirai pasakyti savo nuomonę apie ligoninės maistą. Moteris ant lapelio kruopščiai užsirašiusi visa, ką gavo valgyti nuo rugsėjo 10-osios vakaro. Ligonės nuomone, kai kurie patiekalai yra tyčiojimasis iš ligonių.
Pavyzdžiui, antradienio vakare gautą pienišką sriubą ji vadino „ale sriuba“. Balzganame vandenyje, anot moters, plaukiojo keli pačios prasčiausios kokybės ryžiai ir kelios grikių kruopos. Ligonei susidaręs įspūdis, kad kruopos yra išvirtos atskirai ir vėliau sudėtos į vandenį.
Balzganame vandenyje, anot moters, plaukiojo keli pačios prasčiausios kokybės ryžiai ir kelios grikių kruopos.
Rugsėjo 11 dienos pusryčiams gauta vandenyje virta manų košė buvusi tokio skonio, kad jos neįmanoma nuryti. Laimei, buvo riekė duonos ir gabalėlis sviesto.
Pietums pateikti šaltibarščiai pacientę tiesiog apstulbino.
„Įsivaizduokite, kad į 10 litrų vandens būtų supilta pusė litro burokėlių ir įtarkuota šiek tiek agurko. Toks ir skonis – vandens su burokėlių prieskoniu“, – pasakojo N. Kliaugienė. Antrasis pietų patiekalas buvęs neaiškios sudėties „mėsiškas“ kukulis, prie kurio pacientė pasigedo daržovių. Jas atstojęs gabalėlis agurko.
„Nežinau, kiek vieno ligonio maitinimui skiriama pinigų, tačiau šiuo metu, kai daržovės tokios pigios, yra pats laikas gaminti iš jų salotas, virti sriubas. Ir nebrangu, ir ligoniams naudinga“, – kalbėjo N. Kliaugienė. Netgi kompotas dažniausiai verdamas iš džiovintų vaisių, kai dabar apstu uogų ir obuolių, kurių žmonės dažnai nežino net kur dėti.
Besigydančios moters manymu, ligoninės vadovybė privalo kontroliuoti, koks ir iš ko gaminamas maistas. Juk ir už nemažus pinigus galima pagaminti niekalą, o iš paprastų produktų geros šeimininkės sugeba išvirti skanų valgį. O tą gali, kai nori, ir ligoninės virėjos. Pavyzdžiui, ketvirtadienio pusryčiams patiekta kruopų košė buvusi normalaus skonio.
„Man pačiai maitinimas nėra labai aktualus – valgio gali atnešti bičiuliai, o ir pabadauti praverstų.
Ligoniams duodamas maistas vis tik turi būti kokybiškas ir kad jį būtų galima valgyti.
Tačiau manau, kad ligoniams duodamas maistas vis tik turi būti kokybiškas ir kad jį būtų galima valgyti“, – įsitikinusi pacientė. Ji nepageidavo likti anonimas ir teigė, kad neturinti ko bijoti – visą gyvenimą mokėjusi mokesčius ir turinti teisę pasakyti nuomonę apie ligonių maitinimą.
Anot pašnekovės, iš personalo ir pažįstamų ji girdinti, kad po ankstesnių publikacijų spaudoje maistas yra pagerėjęs.
„Tai neįsivaizduoju, kaip ligoniai buvo maitinti anksčiau ir kaip tą procesą kontroliavo ligoninė“, – stebisi moteris.
Kiti pacientai – atsargesni
„Kokia čia sriuba – penki ryžiai ir tie šaltūs. Daugelyje ligoninių teko gulėti, bet taip prastai valgyti, kaip Biržuose, niekur negavau. Panevėžyje tai maistas kaip naminis“, – dėstė ligonė, prašiusi neminėti jos pavardės. Ligoninės patiekalus vadinusi „nevalgomais“ kita ligonė tikino, kad jai valdiško maisto iš viso nereikia, nes iš namų atnešamas yra skanesnis.
Ligoniai nurodė, kad maistas ne visada būna šiltas. Esą ir personalo darbuotojos mato, kokį valgį kartais tenka duoti ligoniams.
Personalo ir vadovo nuomonės
Ketvirtadienį per pietus ligoniams tiekiamas maistas buvo karštas ir skleidė skanų kvapą. Viename ligoninės skyriuje dirbančio skeptiko nuomone, taip pasistengta dėl to, kad ligoninėje netrukus turi posėdžiauti politikai, kuriems bus pasiūlyta apsilankyti palatose.
Skyriaus personalas korespondentės akivaizdoje maitinimo peikti nedrįso. Netgi gyrė, nes, medikų manymu, ligoniai esą dažnai patys nežino, ko nori. O tokio valgio kaip namuose ligoninėje nereikėtų tikėtis.
Jei kokiai vienai ligonei atrodo, kad blogai, tai dar ne statistika.
„Jei kokiai vienai ligonei atrodo, kad blogai, tai dar ne statistika. Yra patvirtintos receptūros, pagal kurias maistas ir gaminamas“, – sako ligoninės direktorius Nikolajus Jeloza.
Į klausimą, ar negalima patiekti daugiau daržovių, direktorius atsakė, kad tą daryti būtų galima, jei maitinimo įkainis būti didesnis. Dabar jis esantis tik 8,87 lito žmogui per dieną.
Pastebėjus, kad daržovės, palyginus su kitais produktais, itin pigios, direktorius paaiškino, kad jų esą ne visi ligoniai norintys.
„Yra tokių žmonių, kurie nevalgo daržovių. Pavyzdžiui, burokėlių. Jie man pačiam labai skanūs, bet žmonės juos palieka ir tenka išmesti“, – sako ligoninės vadovas.