Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Linų sėmenys: nauda didelė, bet nereikia pamiršti šalutinio poveikio

Į kasdienį racioną verta įtraukti linų sėmenis, nes jų nauda sveikatai – didžiulė, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Anot jo, linų sėmenys gerina širdies sveikatą, mažina vėžio riziką ir optimizuoja bendrą sveikatą, tačiau dera nepamiršti ir šalutinio poveikio.
Linų sėmenys
Linų sėmenys / Fotolia nuotr.

Naujausiais moksliniais tyrimais įrodyta, kad linų sėmenų vartojimas sumažina riziką susirgti širdies ligomis, vėžiniais susirgimais, nutukimu, cukriniu diabetu, virškinimo sutrikimais, sako gydytojas A.Unikauskas.

Linų sėmenys sveikatai itin naudingi

Gerina širdies sveikatą ir kontroliuoja uždegimus. Linų sėmenyse gausu alfa linoleno riebalų rūgšties, kuri priklauso omega-3 grupei. Alfa linoleno rūgštis padeda išvengti cholesterolio kaupimosi kraujagyslių sienelėse, mažina arterijų uždegimą, sulėtina navikų augimą.

Sumažina vėžio riziką. Linų sėmenų sudėtyje yra lignanų. Tai – labai naudingi augalinės kilmės junginiai, turintys antioksidantų ir estrogenų savybių, padedančių sumažinti vėžio riziką. Dėl šios priežasties linų sėmenys yra išskirtiniai, nes juose net iki 800 kartų daugiau lignanų nei kituose vaisiuose ir daržovėse.

Skatina virškinimo sistemos darbą. Viename valgomajame linų sėmenų šaukšte yra 3 gramai maistinių skaidulų. Be to, linų sėmenys turi tiek tirpiųjų (20-40 proc.), tiek netirpiųjų (60-80 proc.) skaidulų. Tirpios skaidulos yra labai svarbios, nes padeda sunormalizuoti cukraus koncentraciją kraujyje ir cholesterolio kiekį bei gerąsias bakterijas žarnyne. Netirpios skaidulos padeda palaikyti gerą virškinimo sistemos darbą, kovoti su vidurių užkietėjimu.

Optimizuoja bendrą sveikatą, nes juose gausu vitaminų ir mineralų. Linų sėmenyse yra įvairių vitaminų, tokių kaip E, K, C, B grupės. Gausu ir mineralų – kalcio, magnio, fosforo ir geležies.

Pasak A. Unikausko, linų sėmenis reikėtų naudoti kasdieniame racione. „Galima įberti linų sėmenų plakant žaliuosius koktelius, gaminant salotas, padažus, tirštas sriubas, valgant jogurtą. Tačiau maistas yra vaistas, o dauguma vaistų turi indikacijas. Linų sėmenys – itin veiksmingas produktas, todėl nenuostabu, kad egzistuoja galimi šalutiniai poveikiai“, – sako medikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė ir Alvydas Unikauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė ir Alvydas Unikauskas

Šalutinis poveikis

Alergija. Pavartojus linų sėmenų ar linų sėmenų aliejaus, gali pasireikšti šie alerginiai simptomai: delnų ir akių niežėjimas, dilgėlinė, net pykinimas ar vėmimas.

Hipoglikemija. Linų sėmenys, vartojami su vaistais nuo diabeto, gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje iki pavojingo lygio.

Tuštinimosi problemos. Per didelis linų sėmenų kiekis gali pernelyg suaktyvinti žarnyno veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas